ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Олег Воєводін, керівник Закарпатського СБУ: «Ми відкриті до суспільного діалогу»

    18 квітня 2024 четвер
    664 переглядів
    Голова Управління СБУ в Закарпатській області Олег Воєводін.

    Минув 2015 рік, що залишиться у пам’яті краян передусім військовими діями на сході України, героїзмом найкращих синів Срібної землі, їхніми звитяжними подвигами.

    Попри це, згадуватимуться й інші події, що відбувалися власне у нашому краї – конфлікт у Мукачеві, викриття корупціонерів і хабарників, затримання контрабандистів зброї та наркотиків. Саме ці явища і є буденною роботою СБ України. Про це докладніше поговоримо з очільником Управління в Закарпатській області Олегом Воєводіним.

    – Олеже Володимировичу, минуло півроку як Вас призначили на посаду начальника Управління. Чим Вам запам’ятався 2015 рік?

    - Робочими моментами: напруженою діяльністю наших оперативних співробітників, слідчих, взагалі, колективу як єдиного цілого.

    Виявленням і викриттям злочинних груп, що спеціалізуються на контрабанді й нелегальній міграції, корупціонерів, хабарників, у тому числі, як це не прикро, й тих, хто носить погони і покликаний захищати Батьківщину в нелегкий для неї час.

    Звісно, багато уваги Управління приділяло таким резонансним подіям, як встановлення обставин "мукачівського" інциденту, а також факту замахів на майно окремих громадських діячів напередодні виборів ужгородського міського голови, які прокуратура кваліфікувала як терористичні акти.

    Уже в статусі керівника довелося відряджати групи наших співробітників в район проведення АТО. Формувати й готувати резерв, аби згодом замінити групу.

    Тобто рік був насиченим на резонансні події.

    – До слова, що Ви можете сказати про участь співробітників Управління в Антитерористичній операції?

    – Про результати відстоювання інтересів України, захисту суверенітету і цілісності держави, затримання терористів і їхніх поплічників краяни можуть дізнатися, зокрема, з офіційних повідомлень Служби безпеки України. Говорити ж про професійні успіхи конкретного Управління – вважаю некоректним, бо, зрештою, всі працюють на один результат – відновлення миру в нашій державі.

    Військовослужбовці Служби безпеки України з перших днів беруть участь в АТО. Ротації наших співробітників відбуваються систематично. Але ми публічно не повідомляємо про відправлення груп на схід з міркувань їхньої безпеки.

    Утім і наші співробітники за службу в АТО відзначені керівництвом СБУ та держави, отримали високі державні та відомчі нагороди.

    – Днями активісти заблокували проїзд територією області фур з російськими номерами. Ви як очільник Управління виїжджали на місце події…

    – Так. Ми разом із керівником Головного Управління Національної поліції Сергієм Князевим дійсно виїхали на місце події – у с.Нижні Ворота. Передусім, аби поспілкуватися з учасниками акції.

    Мене як громадянина України, патріота, звичайно, не може не радувати зростання рівня свідомості й патріотизму наших краян, котрі зорганізувалися для протидії бізнесовим інтересам країни-агресора.

    Однак як правоохоронець, змушений був відреагувати на подію. Адже ми не виключали можливості вчинення провокацій відносно учасників акції, котрих окремі зацікавлені сили могли втягнути в протистояння і звинуватити в провокаціях, перетворивши мирну акцію на сутички. Тому вживалися профілактичні та безпекові заходи. Нині ситуація контрольована.

    - На жаль, сьогодні досі актуальна для всієї України тема сепаратизму. Тож яка ситуація в області?

    Контрольована. Ми постійно аналізуємо суспільно-політичні процеси. Виявляємо поточні й можливі ризики, що можуть ускладнити ситуацію в регіоні. Попереджаємо можливі загрози національній безпеці. Зокрема, оголошуємо офіційні застереження особам, які поки ще не вчинили злочин, але близькі до цього.

    Тобто у разі вчинення протиправних дій їхні учасники…

    … притягатимуться до відповідальності відповідно до Кримінального кодексу України.

    А русинське питання?

    Так само, контролюємо ситуацію. Хочу, аби краяни чітко розуміли: ми боремося не з тими, хто ідентифікує себе русинами, а з силами, які намагаються використати цих громадян України для дестабілізації обстановки в області та державі загалом. Втягнути їх у протиправну діяльність проти основ національної безпеки.

    Наприкінці 2015-го у деяких ЗМІ з’явилася інформація, що у Сваляві співробітники Управління вручили повістку на допит чеському парламентареві. При цьому Управління звинувачувалося, в тому числі, у провокуванні міжнародного конфлікту. Що ж було насправді?

    Насправді – офіційний представник нашого Управління, діючи в рамках Закону, повідомив про виклик у якості свідків керівникам «Світового конгресу підкарпатських русинів» громадянам України В.Джугану та М.Тяску, які тривалий час мешкають у Чехії. Ми плануємо опитати цих громадян України у справі так званого прем’єр-міністра «Республіки Підкарпатська Русь» П.Гецка, яку розслідують наші слідчі.

    Ці особи відмовилися від офіційних повідомлень. Що робити далі?

    Статтею 139 Кримінально-процесуального кодексу визначені санкції за відмову прийти на виклик слідчого. Це може бути штраф або примусовий привід. Знову ж таки, законодавством України визначена процедура застосування цих санкцій, якої ми мусимо дотримуватися.

    Зрозуміло. А що зі справою П.Гецка?

    – Наші слідчі з нетерпінням чекають на нього. Цьому громадянинові України, який тривалий час переховується за межами нашої держави, було заочно повідомлено про підозру за низкою статей Кримінального кодексу України, зокрема, 110, 109 та 111. Нагадаю, названі статті пов’язані зі злочинами проти основ нацбезпеки. У квітні 2014 року П.Гецко був оголошений у розшук.

    – Над чим іще працювало Управління?

    – Найбільше – над викриттям корупціонерів і хабарників серед осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

    Тільки у 2015 році на гарячому затримані 22 хабарників, у тому числі у погонах. Складені 17 протоколів про корупцію, здебільшого – на держслужбовців різного рівня за так званий конфлікт інтересів.

    Робота з викриття корупціонерів і хабарників триває. От нещодавно наші співробітники затримали капітана поліції, керівника одного з відділів управління протидії злочинності у сфері економіки, за вимагання 5 тисяч американських доларів хабара.

    Викрили також митників, які систематично збирали побори з місцевих мешканців та закривали очі на контрабанду сигарет і бурштину.

    Треба розуміти, що ці показники – динамічні. Ми працюємо і на випередження злочинів та попередження заподіяння збитків державі. Все, що попередили – до статистики не потрапляє. Бо формально злочину не було.

    – Які результати роботи ще можете оприлюднити?

    – Перекривали канали незаконного обігу зброї та боєприпасів, в тому числі тих, що потрапляють в область із району проведення АТО.

    Наприклад, наші співробітники викрили майстерню з переробки сигнальної зброї на бойові зразки. Загалом Управлінням вилучені з незаконного обігу понад 2 тисячі набоїв різного калібру, більше 30 одиниць боєприпасів, в тому числі протитанкові гранатомети «РПГ - 22», ручні гранати «РГД - 5» та «Ф-1».

    Торік ми перекрили міжнародні канали контрабанди наркотиків, боролися із організованою злочинністю у сфері незаконного переправлення осіб через державний кордон.

    Щоправда, відтепер зі змінами до Кримінально-процесуального кодексу України, боротьба з нелегальною міграцією віднесена до компетенції органів поліції.

    – До речі, про боротьбу з корупцією й хабарництвом. Торік чимало ЗМІ писали про успіхи угорських правоохоронців у викритті власних співробітників, які нібито сприяли контрабанді з України або ж затримували наших громадян на протиправній діяльності…

    – Я також читав про успіхи закордонних колег. Але це не означає, що ми недостатньо працюємо. Навпаки. Перед тим як затримати когось на гарячому – ми збираємо «залізобетонну» доказову базу, аби довести справу до логічного завершення та передати матеріали до суду.

    Саме цього вимагає від нас Закон. Як уже наголошував: насамперед ми працюємо на випередження злочинів та попередження заподіяння збитків державі. А це – напружена робота кожного співробітника. Тим більше, інколи доводиться працювати в умовах, наближених до бойових. Згадаємо тільки широко відомий інцидент про обстріл оперативної групи на кордоні. Але нас не залякати.

    Стосовно викриття протиправної діяльності наших громадян за кордоном. Подеколи ми, маючи підозри про незаконне переміщення вантажів, повідомляємо угорських колег, аби вони затримали вантажі на своїй території. Це робиться в рамках чинного законодавства. Бувають різні ситуації, зокрема, коли ми дещо обмежені законодавцем у правах щодо поглибленого огляду міжнародних вантажів.

    Як ставитеся до критичних статей у ЗМІ стосовно діяльності відомства, яке очолюєте?

    – Спокійно. Було б дивним як би нас не критикували. Це нормально для демократичної держави. Критика, якщо вона конструктивна, допомагає ставати кращими. Але бувають ситуації, коли слід дивитися, хто саме критикує. Наразі суспільство справедливо вимагає, зокрема, і від правоохоронних органів, боротьби із корупцією та хабарництвом. Працюємо. Звісно, це не всім подобається, особливо фігурантам кримінальних проваджень...

    …Як щодо теми про нібито «провокації» хабара?

    – Тільки за останній рік ми викрили і продовжуємо викривати на корупції та хабарництві далеко не дрібних посадовців. Ступінь їхньої вини, звісно, визначить суд. Але свою роботу ми робимо винятково в рамках Закону і власної компетенції: збираємо доказову базу, документуємо протиправну діяльність осіб та доводимо справу до логічного завершення – передаємо матеріали до суду. Тож говорити про якісь «провокації» й «інсинуації», я вважаю, абсурдно. Адже у разі відсутності факту злочину, не те що суд, як остання інстанція, але й прокуратура на початковому етапі, не внесла би даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    Найбільше, напевно, чим вирізняються військові структури з-поміж інших правоохоронних органів, – дисципліною. Чи задоволені Ви станом справ у своєму відомстві?

    – Абсолютно задоволеним ніколи бути не можна, оскільки немає меж досконалості. Бували і у нас різні ситуації. Наприклад, торік звільнили двох співробітників за систематичне невиконання умов контракту.

    Нещодавно трапився майже кумедний випадок, коли пізно ввечері, під час допиту іноземця, підозрюваного у злочині, двоє співробітників, які мали неухильно слідкувати за ним, втратили пильність. Як наслідок, підозрюваному вдалося втекти.

    Водночас, цей випадок дав нам можливість випробувати систему оперативно-розшукових заходів. Реакція інших співробітників була миттєвою, були вжиті заходи реагування і цього іноземця вдалося затримати майже одразу.

    Втеча підозрюваного не мала жодних наслідків для пересічних громадян та слідства.

    Було проведене службове розслідування. Особи, які допустили таку ситуацію, притягнуті до дисциплінарної відповідальності. На майбутнє такі інциденти уже попереджені, необхідні висновки зроблені.

    Дивно, що Ви спокійно говорите про такі ситуації. Це ж шкодить іміджу структури.

    – Мусимо говорити про все: і хороше, і погане. Навмисне щось приховувати від громадськості не маємо підстав. Навпаки, визнаємо: була проблема, вирішили її. Взагалі, ми відкриті до суспільного діалогу.

    – Чи очищуєте власні ряди?

    – Безперечно. Торік в Управлінні проводилася перевірка відповідно до Закону України «Про очищення влади». Працівники, які підпадали під дію цього Закону, звільнені.

    Прискіпливо дивимося на кожного представника нашого колективу. Робота з очищення власних рядів триває і вона не обмежена часовими рамками.

    Чи не вперше виконується все по-справжньому, а не формально. Паралельно працюємо над оновленням власних рядів – підшуковуємо молодих фахівців у різних галузях.

    Займаємося вихованням особового складу. Не останню роль у цьому відіграє участь в АТО, випробовування якою стає справжньою школою життя, дає неоціненний досвід, утверджує "залізні" патріотичні переконання, загартовує волю і свідомість.

    – Підсумовуючи нашу бесіду, що Ви як керівник Управління очікуєте у 2016 році?

    – Налаштовуємося на інтенсивну роботу. Ще не час розслаблятися.

    Спілкувалася Людмила Мазур

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    До речі про Грицака: http://www.5.ua/video/Holova-SBU-rozpoviv--iak-stalosia-shcho-separatyst-vilno-vecheriav-u-Kyievi-povne-interviu-106261.html

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Долучаюсь до сказаного! Така позиція зміцнить позицію влади! Слава Україні!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Чоловiче ти йобанутий, тебе родила вовчиця, а не жiнка мати.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Бачив сьогодні Грицак виступав, казав, що в них все під контролем. Якщо порівняти виступи - можна сказати, що дійсно є шанс на перемогу! Так тримати!!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Героям Слава! Молодці хлопці!!! Скільки читаю новини, душа радіє!!! Майбутнє за Вами!!!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    хоть одна структура шось робить, а не викладує селфіки у фейсбуках. усе ся кось найде шо нич му ся не любить, айбо реально лиш СБУ у наш час робить роботу, а не піариться.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    хоть одна структура робить дашто на результат для держави, а не селфі у фейсбукови викладує

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    А тим часом в РФ:
    https://www.facebook.com/1033488163340318/videos/1058662064156261/

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Як кажуть: "Не словом, а ділом"! Будемо чекати які результати принесуть такі зінзання, сподіваюсь, що тільки позитивні! Зі святом, кохайтесь!!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Ne dayte spravi yaku pochala nebesna sotna zakinchytys!! Razom my peremozhemo!! Slava Ukraini!! Italiya z vamy!!!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Будемо реалістами: вирішувати питання такого рівня дозволено лишепрацівникам спецслужб - це їх робота. Те, що вони з народом - дякуємо за підтримку, тільки дійте!
    Слава Україні!!!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Не факт, ош Геція ви того имлете - може до вас живий не дойти кідь туй буде!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Рубіть ту вату всіма способами - громада з вами!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Чоловiче ти йобанутий, тебе родила вовчиця, а не жiнка мати.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    В мене син зараз на перевалі! Каже, що мерзнуть, але стоять далі! Переказував подяку всім, хто допомагає! Особисто бачив там Воєводіна і каже що той дійсно за нас! Слава Україні!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    богдай ти здох и сын и уся твоа кончена фамилиа...

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Зверну ще раз вашу увагу на ситуацію з так званим лідером русинів - його активність останній час перевершує всі очікування! Прошу активніше зайнятись і пришвидшити його вирішення

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Я думаю што ето пад сілу только сбу

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Здається мені що це тільки піар, де вони були до цього!?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Хто то "вони"?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Сбу мовчало про гостроту русинського питання та активність війських організацій вже майже рік! І тут вони "підтримують" активістів!? Совпаденіє!??

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Ти кіть шось знаєш толкове і можеш підтвердити факти та кажи хай всі знають. Ти був на перевалі? Думаву ош нєт, бо у тебе Жалива не прізвище у тебе жалива в голові сушена

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Чому тоді не було заяв "ми з народом" коли проходив суд на учасниками подій на Драгобраті? Чому учасники мукачівських подій досі не знають в чому вони винні?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Драгобрат, Мукачіські події - зброя, стрілянина, бійня за шо? За понти, контрабанду, сфери впливу і т.д. Перевал - мирна акція в протест Рашці... Чуствуєш разницю Жалива?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Ніхто, прошу відмітити, так нічого і не довів, що тільки доказує непрозорість судової і правоохоронної систем!! Як піарятся "ми з вами" так всі одразу "сбу - молодці"! Де факти?!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Добре, що долучились до підтримки! Я вважаю, що реакція та дії з боку СБУ будуть йти у вірному напрямку. Оскільки структура зі "специфікою" роботи - ми просто не все бачили

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Гецика того тіпа русинського треба уже на колик завісити, того "премєра" непонятно чого всі чекавуть домів. Думаву ош много люди закарптців чекавуть того лисого засранця...

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    скорше вас продажных ублюдкив повишаеме...

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Біг би го побив!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Гецка одразу на дибу садіть - нема що з ним тягатися!!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Гецка на Дибу не треба... не думаву ош Диба го любить, Диба правильної орієнтації ))) Геціка трега на колик гузицьов іздіти та возити по всів області оби усі віділи "премєра"

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Зважаючи на реакцію та коментарі бачу, що ми йдемо вірним шляхом! В єдності наша сила!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Зважаючи на реакцію та коментарі бачу, що ми йдемо вірним шляхом!
    Слава Україні!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    здохла украына и ты скоро пидере здохнеш..