ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як закарпатців "розводять" з дешевими авто на закордонних номерах

    29 березня 2024 п'ятниця
    92 переглядів
    Як їздити на ньому 1 рік? Ніяк. Тільки 5-10 дн. транзит і кожні 5 дн - пересічка

    У соцмережах з'явилося чимало пропозицій про покупку автомобілів на не українській реєстрації за привабливою ціною.

    Продавці обіцяють повний комплект документів для довгострокового перебування автомобіля на території України.

    Авто на іноземній реєстрації в Україні не рідкість, а тим більше в прикордонних районах. Там все дуже просто, місцевим жителям вигідно купувати такі авто і перетинати кожні 5-10 днів кордон в обов'язковому порядку, щоб не порушувати митні правила і законодавство.

    Однак, "бізнесмени" пропонують відкрити секретні схеми, які дозволять користуватися авто на іноземній реєстрації близько року і без виїзду з України.

    Але чи можливі такі схеми насправді і як це виглядає з боку законодавства?

    Про це розповів голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

    - Зараз поліцію підключили до бази митниці і вони чітко бачать хто особисто і як заїжджав на авто з іноземною реєстрацією в Україні.

    Тому, не вірте "бувалим", які приганяють авто на іноземній реєстрації та потім намагаються Вам його продати, обіцяючи відкрити секрет: як їздити на ньому 1 рік. Ніяк. Тільки 5-10 днів транзит і кожні 5 днів виїжджати на "пересічку" (обов'язкове перетин кордону на авто - Ред.).

    Звичайно, є нестиковки в українському законодавстві, але вони стосуються тільки нерезидентів. Наприклад, відповідно до статті 380 Митного кодексу України громадянам-нерезидентам дозволяється тимчасове ввезення транспортних засобів особистого користування на термін до одного року. При цьому в МКУ немає вимоги ставити машину на тимчасовий облік в сервісних центрах МВС, якщо термін її перебування в Україні перевищує 2 місяці. Однак є пунктик, що порядок державної реєстрації ТЗ встановлюється Кабміном. А ось в постанові КМУ №1388 в пункті 7 визначено: "Транспортні засоби, тимчасово ввезені на митну територію України для власного користування більш ніж на два місяці, підлягають державній реєстрації в підрозділах Державтоінспекції на строк, визначений Держмитслужбою". Таким чином по збігу 60 днів безперервного знаходження авто нерезидент зобов'язаний його тимчасово зареєструвати, або виїхати і, тим самим, пробути в Україні не 1 рік, а 60 днів. Тобто, формально постанова КМУ №1388 обмежує терміни перебування автомобіля, дозволені МКУ (хоча МКУ, як Кодекс, має вищу юридичну силу по відношенню до постанови КМУ, яка є підзаконним актом).

    Але це стосується тільки нерезидентів, а по резидентам все просто: 5 днів поїздив і на пересечку, тому вигідно на такому авто їздити тільки тим, хто живе на кордоні або поруч.

    І не вірте казкам про авто комерційного призначення, на якому нібито можна їздити на тимчасове ввезення (польська чи литовська фірма і тд).

    Прочитайте уважно митний кодекс з усіма доповненнями.

    Там сказано що автомобіль комерційного призначення не може б вантажопідйомністю менше двох з половиною тон.

    А решта авто митниця визнає не за комерційними, а службовими. От і все.

    Зараз митниця ще й вимагає заздалегідь повідомляти про нібито "поломки на СТО" і "лікарняних" - схемах з метою продовжити термін транзиту (роблять офіційні запити).

    Практикується схема: під кінець законного перебування 5-10 днів на "транзит" робиться довідка з СТО, що авто нібито в ремонті і потім явочним порядком "на митницю" через 60 днів мовляв "форс мажор". Тепер митниця вимагає інформувати її (писати заяву) в найближчу внутрішню митницю, що у Вас поламався автомобіль, і копію заяви залишати собі. Оригінал довідки з СТО про нібито ремонті необхідний для митниці для призупинення перебування авто в режимі "транзит". Максимальний термін, який дається в випадках наявності "непереборної сили" (в даному випадки - нібито поломка автомобіля) - 60 діб згідно МКУ. При виїзді з України Ви зобов'язані будете показати довідку з СТО про нібито ремонті і з СТО (акт (виконаних робіт), а також копію зареєстрованої заяви в митниці про факт нібито поломки автомобіля.

    Ось тільки митниця тепер перевіряє ці фіктивні СТО, які видають такі фіктивні довідки про нібито поломки транзитних авто і передає дані силовикам. Плюс зараз митниця вимагає пред'явити сертифікат від СТО на право проведення ремонтних робіт, - пише Назаренко в Facebook.


    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Актуально для закарпатців! Авто з Європи без “розтаможки” на 1 рік - це реальність!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору