ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Невже УМВСУ та УСБУ в Закарпатській області спровокували збройний конфлікт в Мукачево - частина 3 (Документ)

    25 квітня 2024 четвер
    74 переглядів
    Збройний конфлікт, який виник 11 липня 2015 року у м. Мукачеве

    Продовження звіту тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області
    про виконану роботу

    3. З інформації, офіційно отриманої від Генеральної прокуратури України, МВС України, СБУ, вбачається, що правоохоронні відомства України по-різному оцінюють події, які відбулися 11 липня 2015 року в м. Мукачеве. По суті, кожне з правоохоронних відомств має свою версію стосовно цього збройного конфлікту.

    Так, за інформацією МВС України у період з березня 2013 року по липень 2015 року на території Закарпатської області діяла злочинна організація під керівництвом Стойки Р.В. Вона організувалася у стійке озброєне злочинне угруповання, визначившись у єдності мети та намірів, а також дотримуючись вироблених її представниками правил поведінки, використовуючи формений одяг та символіку добровольчих українських батальйонів, вчиняла тяжкі та особливо тяжкі злочини, пов'язані із заподіянням громадянам тілесних ушкоджень, їх викраденням та незаконним позбавленням волі, вимаганням та заволодінням чужим майном, а також незаконним придбанням, носінням та зберіганням вогнепальної зброї та бойових припасів.
    21 липня 2015 року слідче управлінням УМВС України в Закарпатській області відкрило кримінальне провадження за фактом створення злочинної організації за ознаками злочину, передбаченого у частині 1 статті 255 КК України.
    Встановлено, що до складу злочинної організації під керівництвом Стойки Р.В. входили ще 12 осіб, а саме: Каганець Р.М., Горбенко Р.І., Фон-Гутенберг Е.М., Керімов А.А., Бурча В.В., Деяк С.В., Мунчак Р.В., Тиховіз Р.О., Форкош О.О., Шманьо І.Ф., Сабо О.А., Латик Б.Т.
    22 липня 2015 року прокуратура Закарпатської області вказане кримінальне провадження об'єднала з п’ятьма іншими кримінальними провадженнями, відкритими за фактами вчинення окремими особами з числа членів цієї злочинної організації сімнадцяти злочинів різної категорії.
    У зазначеному кримінальному провадженні складено повідомлення про підозру Стойці Р.В. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого у частині 2 статті 345 КК України, однак його не вручено у зв'язку з невстановленням місця перебування останнього.
    За інформацією МВС України, у 2014 році у Львівській області було затримано автомобіль з представниками ДУК ВПР „Правий сектор”, які неправомірно перевозили зброю та боєприпаси з території проведення АТО. У затриманому автомобілі була зброя, яка належала співробітнику УСБУ в Закарпатській області Щадею В.В., що може свідчити про тісні зв’язки між окремими представниками ДУК ВПР „Правий Сектор” та співробітниками УСБУ в Закарпатській області.
    Крім того, саме співробітник СБУ Щадей В.В. повідомив А.Пашкуляку, який є помічником народного депутата України Ланьо М.І., номер телефона представника ДУК „Правий сектор”, А.Керімова, що, на думку МВС, також може підтверджувати наявність тісних зв’язків між „Правим сектором” та УСБ України в Закарпатській області. МВС встановлено, що особи, які організовували та брали участь у подіях у м. Мукачеве 11 липня 2015 року, причетні до 5-ти інших кримінальних правопорушень, скоєних членами ДУК „Правий сектор” протягом 2014-2015 років у Закарпатській області.
    Підозри щодо неналежного реагування з боку УСБУ в Закарпатській області на діяльність вказаної організованої групи посилює те, що рідний брат підозрюваного Р. Стойки – Б. Стойка є співробітником Центрального апарату Служби безпеки України, а отже, має можливість інформувати Р. Стойку (якщо не прямо, то опосередковано) стосовно дій, які здійснюються СБ України з розшуку осіб, причетних до стрілянини у м. Мукачеве 11 липня 2015 року.
    Зазначені обставини, за офіційною інформацією МВС України, можуть свідчити про ухиляння СБУ у проведенні всебічного розслідування щодо негативних аспектів участі її співробітників у подіях 11 липня 2015 року у м. Мукачеве Закарпатської області.
    При цьому МВС України надало до ТСК таку хронологію подій 11 липня 2015 року:
    11 липня 2015 року о 13.15 до чергової частини Мукачівського МВ УМВС України в Закарпатській області за телефоном „102” надійшло повідомлення від невідомого громадянина про те, що цього ж дня о 13.20 в м. Мукачеве невідомі особи зі зброєю, які назвалися „Правим сектором”, перекрито вулицю Лєрмонтова (ЄО № 7178 від 11.07.2015).
    З 13.10 по 13.15 оперативний черговий оголошує збір слідчо-оперативної групи (СОГ) та особового складу міськвідділу для виїзду на місце блокування невідомими особами вул. Лермонтова в м. Мукачево.
    З 13.10 по 13.30 оперативний черговий Мукачевського МВ УМВС видав вогнепальну зброю особовому складу для виїзду на вул.Лермонтова в м. Мукачево.
    Близько 13.20 слідчо-оперативна група МВ виїхала на місце блокування невідомими особами вул. Лермонтова в м. Мукачево.
    З 13.25 по 13.35 начальник Мукачівського МВ УМВС Шимоняк В.В. разом із слідчо-оперативною групою прибув на місце події. Працівники міліції заблокували із використанням службових автомобілів відхід невідомим особам зі зброєю та прохід до них цивільного населення.
    О 13.50 представники ДУК ВПР „Правий Сектор”, погрожуючи автоматичною зброєю, поїхали на чотирьох автомобілях (у протилежний бік від працівників міліції) в напрямку смт. Чинадієво, розштовхавши та пошкодивши службові автомобілі „ГАЗ-33213”, д.н.з. 07 03-14 та „ВАЗ-2114”, д.н.з. 07 02-97. Представники ДУК ВПР „Правий Сектор” виїхали на вул. Духновича, у напрямку населеного пункту Чинадієво.
    О 13.55 начальник Мукачівського МВ УМВС Шимоняк В.В. дав команду ввести в дію план „Перехват”.
    З 13.55 по 14.05 оперативний черговий Мукачевського МВ УМВС оповіщав особовий склад міськвідділу, ВДАІ з обслуговування м. Мукачеве та Мукачівського району та УДАІ УМВС про необхідність прибуття до чергової частини для отримання зброї та заступлення на пости згідно плану „Перехват”.
    З 13.05 по 14.20 особовий склад міськвідділу прибув для отримання зброї.
    Близько 14.15 заступнику начальника міськвідділу підполковнику міліції Горвату В.І. надійшла інформація про те, що озброєні злочинці рухаються в напрямку м. Ужгород. Він прийняв рішення про направлення особового складу, який прибув до міськвідділу та отримав зброю, у напрямку вул.Д.Галицького до АЗС „Народна”, розташованої на автодорозі „Київ-Чоп”, щоб заблокувати виїзд озброєних злочинців та вжити заходів по їх затриманню.
    З 14.22 по 14.33 до чергової частини міськвідділу надійшли повідомлення про стрільбу в районі „Красна горка”, поблизу АЗС „Народна” на автодорозі „Київ-Чоп”.
    О 14.34 до чергової частини МВ надійшли повідомлення про перекриття автодороги „Київ-Чоп” в районі „Красна горка”, поблизу АЗС „Народна”.
    О 14.37 по 15.03 до чергової частини міськвідділу знову налійшли повідомлення про стрілянину в районі „Красна горка”, поблизу АЗС „Народна” на автодорозі „Київ-Чоп”. Протягом цього часу зафіксовано дзвінки з приймального відділення Мукачівської ЦРЛ про доставлення осіб з вогнепальними пораненнями.
    З 15.06 по 16.24 до чергової частини Мукачівського МВ УМВС надходили повідомлення місцевих жителів про факт залишення автомобілів представниками ДУК ВПР „Правий Сектор” у с. Лавки, та про переміщення самих представників у напрямку лісу.
    З метою врегулювання та розв'язання зазначеного конфлікту були сформовані спеціальні групи для блокування територій та затримання осіб, які 11 липня 2015 року брали участь у збройному конфлікті в м. Мукачеве, а саме:
    - 2 пошукові групи з числа співробітників РМГБОП УМВС в Закарпатській обасті на території Мукачівського району;
    - 5 блок-постів на в'їздах в Закарпатську область („Нижні Ворота”, „Сойми”, „Ужок”, „Лазещина”, „Копаня”);
    - 12 груп блокування на виходах з лісових масивів (секрети) (2 групи – в с. Клочкц, Клиновиця, Щасливе, Н.Визниця, Іванівці, 3 групи – в селах Лохово, Тростяниця, 2 пости в с. Туря Пасіка);
    11 загороджувальних постів по перевірці автотранспорту {Бобовище – З пости, Жборівці, Кольчино, Лавки, виїзд Перечин, Раково, Порошково, Оноківці, Барвінок).
    Таким чином було здійснено перекриття автошляхів та лісових масивів на території Рахівського, Воловецького, Міжгірського, Мукачівського, Перечинського, В.Березнянського, Ужгородського районів та міст Ужгорода і Мукачеве, для чого було задіяно 250 працівників міліції.
    Для охорони громадського порядку в Закарпатській області, в тому числі на стратегічних об'єктах, а саме в органах виконавчої влади, правоохоронних та судових органах, об'єктах фінансово-банківського значення, міжнародних пунктах пропуску, об'єктах комунальної власності, консульствах іноземних держав, об'єктах нафтогазового комплексу, енергопостачання, соціально-культурного значення, об'єктах транспортної системи було задіяно 175 нарядів (396 осіб). Загалом щодня залучалось 646 працівників міліції.
    За інформацією Служби безпеки України однією з причин надзвичайної події у м. Мукачеве 11 липня 2015 року стали протиріччя в організації можливих злочинних схем, а також наявність неодноразових конфліктних ситуацій, що на сьогодні відповідно до статей 36, 40 Кримінального процесуального кодексу України відпрацьовується процесуальними керівниками і слідчими.
    Зустріч у спортивному клубі „Антарес” народного депутата України Ланьо М.І. та представника Закарпатського ДУК ВПР „Правий Сектор” була результатом домовленостей між представником місцевого осередку „Правого сектору” А.Керімова та помічника народного депутата України Ланьо М.І. Артура Пашкуляка. Службовим розслідуванням, проведеним СБУ, підтверджено факт повідомлення Артуру Пашкуляку, працівником СБУ Щадеєм В.В. номера телефона А. Керімова. З Пашкуляком А. Щадей В.В. знайомий близько 3-х років, вони спільно відвідували мукачівську школу бойового самбо. З А. Керімовим Щадей В.В. познайомився наприкінці 2014 року під час перебування в зоні проведення АТО.
    За версією СБУ надзвичайній події у м. Мукачеве 11 липня 2015 року передувало загострення стосунків між обласним осередком ДУК ВПР „Правий сектор” і керівництвом УМВС України в Закарпатській області в особі Шаранича С.О.
    Спровокував вказану подію інцидент що стався в ніч з 7 на 8 липня 2015 року в м. Мукачеве між трьома активістами „Правого сектору” та працівниками патрульно-постової служби Мукачівського МВ УМВС, приводом до якого стали словесні образи на адресу один одного та погрози з боку працівників органів внутрішніх справ своїм опонентам про те, що „найближчим часом вас всіх (членів „Правого сектору”) фізично знищать”. Присутній на місці події працівник міліції, особу якого не встановлено, викликав слідчо-оперативну групу, а також зателефонував особам, які входять до складу злочинного угрупування, підконтрольного народному депутату України Ланю М.І. Останні на місце події прибули на окремому транспортному засобі одночасно з членами слідчо-оперативної групи.
    Про конфліктну ситуацію, яка виникла, та втручання в неї кримінальних елементів, представниками ДУК ВПР „Правий сектор” повідомили керівництво місцевого осередку організації, від якого отримали вказівку не провокувати конфлікт та негайно прибути в штаб.
    Згодом, одному з лідерів місцевого осередку „Правого сектору” зателефонувала особа на ім'я „Артур” („права рука” М. Ланя) та у погрозливій формі призначила зустріч на 11 липня 2015 року в м. Мукачеве у ресторані „Червоний дракон” для з'ясування відносин.
    Керівництво місцевого осередку ДУК ВПР „Правий сектор” розпочало активні заходи, спрямовані на залучення наявних в області сил і засобів до „зустрічі” (так званій "стрілці") в м. Мукачеве. Незважаючи на те, що вказана ситуація може бути використана керівником УМВС України в Закарпатській області Шараничем С.О., як привід до документування протиправної діяльності, представники "Правого сектору" погодилися провести вказану зустріч, та виявили у випадку необхідності готовність застосувати для самозахисту фізичну силу. Результатом цієї зустрічі стали відомі події 11 липня 2015 року, що мали трагічні наслідки.
    Від органів прокуратури до ТСК надійшло 18 офіційних листів з інформацією щодо подій, які відбулися 11 липня 2015 року у м. Мукачеве, в тому числі 11 - від Генеральної прокуратури України, 7 - від прокуратури Закарпатської області, а також одна довідка від процесуального керівника по кримінальному провадженню за реєстраційним номером № 42015070000000192.
    З цієї інформації вбачається, що 11 липня 2015 року прокуратура Закарпатської області до ЄДРД внесла відомості за № 42015070000000192 за фактами створення невстановленими особами з числа учасників добровольчого українського корпусу військово-політичного руху „Правий сектор” злочинної організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, участі у цій організації та у злочинах, вчинюваних нею, а також вчинення терористичних актів вказаними особами, а саме 11 липня 2015 близько 14 години по вул. Лермонтова, 33, біля розважального комплексу „Червоний дракон” у м. Мукачеве та на автодорозі загальнодержавного значення „Київ-Чоп”, біля АЗС „Народна”, розташованій по вул. Лавківській, 1-А, при виїзді з м. Мукачеве у напрямку м. Свалява Закарпатської області, із застосуванням вогнепальної зброї, гранат та гранатометів, внаслідок чого цивільним особам та співробітникам правоохоронних органів спричинено вогнепальні та осколкові поранення різних ступенів тяжкості, а також пошкоджено та знищено автотранспортні засоби, що належать цивільним особам та правоохоронним органам, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених у частині 1 статті 255, частині 3 статті 258 КК України.
    На наступний день постановою Генеральний прокурор України доручив проведення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні слідчим Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та створив міжвідомчу і міжрегіональну слідчу групу, до якої крім фахівців Генеральної прокуратури України, увійшли слідчі МВС України, СБ України, прокуратури Закарпатської області, УМВС України в Закарпатській області і Управління СБУ в Закарпатській області (загалом 59 слідчих).
    Це провадження об’єднано з іншим провадженням (№ 42015000000001435), яке 13 липня 2015 року було відкритим Генеральною прокуратурою України за фактом перевищення службових повноважень працівниками УМВСУ в Закарпатській області, які під час подій у м. Мукачеве Закарпатської області, що розпочались близько о 14 годині 11 липня 2015 року за участі невстановлених представників ДУК ВПР „Правий сектор” у вигляді протистояння, із застосуванням зброї, що спричинило тяжкі наслідки, у вигляді загибелі двох осіб та спричинення поранення різного ступеню тяжкості чотирьом особам з кола бійців ДУК ВПР „Правий сектор”, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого у частині 3 статті 365 КК України.
    В інформації органів прокуратури йдеться також про відкрите 21 липня 2015 року слідчим управлінням УМВСУ в Закарпатській області кримінальне провадження № 12015070000000243 за фактом створення злочинної організації за ознаками злочину, передбаченого у частині 1 статті 255 КК України. В ході розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що до складу злочинної організації під керівництвом Стойки Р.В. входило 12 вказаних осіб. Прокуратурою Закарпатської області 22 липня 2015 року кримінальне провадження об'єднано з 5 кримінальними провадженнями, відкритими за фактами вчинення окремими особами з числа членів цієї злочинної організації 17 злочинів різної категорії, за єдиним № 22013070000000071. У зазначеному кримінальному провадженні складено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого у частині 2 статті 345 КК України Стойці Р.В., однак не вручено у зв'язку з невстановленням місця його знаходження.
    В інформації Генеральної прокуратури України наголошується, що досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015070000000192 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених у частині 1 статті 255, частині 2 статті 258 КК України, а також перевищення службових повноважень працівниками УМВС України в Закарпатській області в ході затримання представників ДУК ВПР „Правий сектор” за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого у частині 3 статті 365 КК України, здійснюється у суворій відповідності до вимог чинного законодавства та перебуває на особистому контролі Генерального прокурора України Шокіна В.М.
    В рамках досудового розслідування цього кримінального провадження на місці події в спортивно-оздоровчому комплексі „Антарес” в м. Мукачеве по вул. Лермонтова, 33 - проведено огляд, під час якого на території цього комплексу вилучено 9 гільз від автоматичної зброї, а також виявлено та вилучено сліди крові.
    З метою встановлення всіх обставин та хронології подій органом досудового розслідування проведено допит народного депутата України Ланьо М.І., мешканців прилеглих до спортивно-оздоровчого комплексу „Антарес” будинків, розташованих по вул. Лермонтова, інших осіб, що перебували у прилеглих до комплексу автомийки, станції технічного обслуговування автомобілів та проїздили поряд з місцем події.
    З камер зовнішнього відеоспостереження, розташованих на вказаній вулиці вилучено відеозаписи, які ретельно вивчаються з метою встановлення та ідентифікації всіх осіб, що брали участь у події та надання відповідної оцінки їх діям.
    Під час огляду місця події – автодороги Київ-Чоп поблизу м. Мукачеве, з місця події вилучено понад 150 гільз калібру 7,62 та 5,45 мм, предмети, схожі на сердечники бронебійної кулі калібру 7,62, фрагменти стопи людини, частини від пострілу РПГ та частини від гранатомету, 6 пошкоджених автомобілів МВС України, а також 4 автомобіля цивільних осіб.
    В результаті стрілянини 11 липня 2015 року в м. Мукачеве тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості отримали такі працівники правоохоронних органів та цивільні особи:
    1). Машік Сергій Томашович, 05.07.1987 року народження, оперуповноважений сектору карного розшуку Мукачівського МВ, лейтенант міліції, мешканець м. Мукачеве, якого доставлено до реанімаційного відділення Мукачівської ЦРЛ з діагнозом: вогнепальне поранення лівої стопи.
    2). Машкара Сергій Іванович, 1978 року народження, мешканець м. Ужгорода, командир спецпідрозділу „Беркут”, з діагнозом вогнепальне поранення лівої кисті, травматична ампутація пальців обох кистей рук, відправлений в обласну клінічну лікарню в м. Ужгород.
    3). Савецький Володимир Дмитрович, 23.12.1986 року народження, мешканець м. Ужгород, співробітник спецпідрозділу „Беркут”, з діагнозом проникаюче вогнепальне поранення правого стегна з пошкодженням стегнової артерії;
    4). Кошка Юрій Юрійович, 05.10.1978 року народження, мешканець с. Великі Лази, Ужгородського району, співробітник спецпідрозділу „Беркут”, з діагнозом вогнепальне осколкове поранення лівого передпліччя та лівого коліна.
    5). Попельський Олександр Миколайович, 18.02.1986 року народження, мешканець м. Ужгорода, начальник сектору НДЕКЦ при УМВС України в Закарпатській області, з діагнозом множинні осколкові поранення обличчя.
    6). Малярчик Анатолій Анатолійович, 1996 року народження, мешканець с. Кольчино Мукачівського району, з діагнозом осколкове поранення правої лопатки, самовільно залишив лікувальний заклад.
    7). Котляр Олександр Олександрович, 1991 року народження, мешканець м. Мукачеве, з діагнозом перелом нижньої щелепи.
    8). Ляхович Василь Михайлович, 1961 року народження, мешканець с. Гайсин Калуського району Івано-Франківської області, з діагнозом вогнепальне поранення внутрішньої поверхні лівого стегна.
    9). Скубанич Іван Михайлович, 1981 року народження, мешканець с. Туря Ремета, Перечинського району, з діагнозом сліпе вогнепальне поранення внутрішньої поверхні правого стегна.
    10). Гриньо Антон Антонович, 1989 року народження, мешканець м. Мукачеве, осколкове поранення правого колінного суглобу, лікується амбулаторно.
    Орган досудового розслідування встановив, що потерпілі з числа цивільних осіб на момент отримання тілесних ушкоджень випадково опинились поблизу місця події (проїздили власним автотранспортом дорогою Київ-Чоп або знаходилися на автозаправній станції).
    У лісовому масиві поблизу с. Лавки Мукачівського району було виявлено померлу внаслідок вогнепальних поранень невстановлену особу в камуфляжній формі з відзнаками „Правого сектору”. На місці її виявлення проведено огляд, тіло доставлено в морг Мукачівської ЦРЛ для проведення судово-медичного розтину, призначено судово-медичну експертизу. Пізніше було встановлено особу знайденого – ним виявився Ігнатоля Руслан Васильович, 03.12.1978 р.н., мешканець м. Мукачеве.
    У ході проведення спецоперації з затримання підозрюваних, причетних до вчинення теракту у м. Мукачеве, 12 липня 2015 року близько 17.00 у лісовому масиві неподалік с. Лавки Мукачівського району співробітники правоохоронних органів виявили двох осіб з вогнепальними пораненнями в камуфляжній формі з шевронами ДУК ВПР „Правий сектор”. Для надання необхідної медичної допомоги їх госпіталізовано в Закарпатську обласну клінічну лікарню. Зазначені особи під час перебування на стаціонарному лікуванні в Закарпатській ОКЛ затримані в порядку статті 208 КПК України. 13 липня 2015 р. затриманих бійців ДУК „Правий сектор” повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених у частині 1 статті 255, частині 2 статті 258 КК України, а Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області 15 липня 2015 р. підозрюваним обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.
    13 липня 2015 року в порядку статті 208 КПК України затримано ще двох представників ДУК „Правий сектор”, які добровільно склали зброю та здались працівникам правоохоронних органів. Їм 14 липня 2015 р. повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених у частині 1 статті 255, частині 2 статті 258 КК України, а 15.07.2015 р. Печерський районний суд м. Києва обрав стосовно них запобіжний захід у виді тримання під вартою.
    В ході проведення спецоперації 14 липня 2015 року близько 01 години в лісовому масиві неподалік від с. Бобовище Мукачівського району працівники СБУ затримали таких громадян: Мунчак Роман Іванович, 28.07.1986 р.н., Деяк Сергій Васильович, 21.05.1982 р.н.
    В інформації Генеральної прокуратури України зазначається, що про причини та умови, що сприяли вчиненню зазначених злочинів, ТСК буде поінформовано за результатами досудового розслідування вказаних кримінальних проваджень.


    Продовження у наступній частині

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору