ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті мешкає 5 тисяч 712 постраждалих від Чорнобильської катастрофи

    18 апреля 2024 четверг
    52 переглядів

    Дев’ятнадцять років тому 26 квітня для кожного українця стало особливою датою, болем цілого народу, однією з найстрашніших сторінок новітньої історії. Аварія на Чорнобильській АЕС спричинила найбільшу планетарну техногенну катастрофу. Цій сумній даті було присвячене розширене засідання консультативної ради з питань Чорнобильської катастрофи, яке відбулося у вівторок в Ужгороді. В ній взяли участь заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Гоблик, керівники обласних управлінь, заступники голів міськрайдержадміністрацій та інші посадовці, що відають питаннями соцзахисту чорнобильців, повідомляє прес-служба ОДА. Сьогодні на Закарпатті мешкає 5 тисяч 712 громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, з яких 221 – інвалід і 2031 дитина. Законом їм передбачено надання близько 20 видів допомог, пільг і компенсацій. Як зазначив начальник головного управління праці та соціального захисту населення Іван Габор, минулоріч на забезпечення виплат пільг та компенсацій чорнобильцям використано 5,6 мільйона гривень, в тому числі на погашення заборгованості за минулі роки – 2 мільйони. А загалом щороку на подолання наслідків аварії на ЧАЕС Україна витрачає від 5 до 7 відсотків загальних видатків держбюджету країни.

    Але проблем у „чорнобильському питанні” аж ніяк не меншає. На них і, головне, на можливостях їх вирішення і зосередились учасники зустрічі. Зокрема, як зазначалось, із необхідних 4,6 млн. гривень минулоріч на оздоровлення дітей виділено лишень 1,2 мільйона. Загалом же вдалось оздоровити всього 8,3 відсотка всіх постраждалих. Проблеми виникли і з розподілом путівок: цими питаннями з минулого року займається МНС України. В результаті, 60 відсотків путівок для закарпатців-чорнобильців були розподілені на санаторії і профілакторії за межами області, причому умови оздоровлення там здебільшого не витримували жодної критики. Як наслідок, 66 путівок було повернуто. Отож Василь Угрин, голова „Союзу Чорнобиль України в Закарпатській області”, звернувся до обласної влади з проханням врегулювати питання щодо розподілу путівок чорнобильцям саме в закарпатські санаторії.

    Ще одне болюче питання – медикаментозне забезпечення і зубопротезування цієї категорії громадян. Минулого року в обласному госпіталі для ветеранів було відкрито відділення для чорнобильців. Незважаючи на це, фактична кількість ліжко-місць для чорнобильців значно менша потреби. На цьому фоні протягом останніх років різко зменшувалось фінансування програми „Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Минулоріч ліки чорнобильцям видавались через аптечну мережу лише в екстремальних випадках. Тим не менше, заборгованість по цій статті становить понад 70 тисяч гривень. Серед пропозицій учасників розширеного засідання консультативної ради – зробити Закарпаття експериментальною областю по медичному страхуванню чорнобильців та інші. Всі пропозиції і претензії обласна влада узагальнить і, як пообіцяв Володимир Гоблик, максимально їх вирішить.

    ...Дев’ятнадцять років тому тисячі людей пожертвували своїм здоров’ям, аби зменшити атомну біду. За роки незалежності вже не стало 370 закарпатців – активних ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Моральний обов’язок держави – потурбуватися про тих, чиї долі обпалив атомний вогонь.



    * * *



    Того скорботного дня пам’ять загиблих чорнобильців вшанували у всіх районах і містах області, а до монументу жертв Чорнобилю, що в обласному центрі, лягли живі квіти...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору