ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Зелений туризм" на Закарпатті побоюється податків

    20 апреля 2024 суббота
    63 переглядів

    Карпати — регіон, що вміщує 22% сумарного природно-рекреаційного потенціалу України. Це сфера, що дає прибутки, дозволяє вирішувати соціальні питання, сприяє поліпшенню життя населення, стабілізує зайнятість, заробітки. «Зелений туризм» є винятково важливим для Закарпатської області. Привабливість цього виду туризму — насамперед у більшій доступності за витратами. Вигідний він і для селян, які за певну плату iз задоволенням приймуть туристів, зручно їх розмістять, нададуть різні види послуг. Тим більше в гірських регіонах, у яких безробіття та бідність сягає катастрофічних масштабів. У Закарпаття є давні традиції, а можливість займатися сільським туризмом на базі сільської садиби — цілорічна. Сьогодні 95% населених пунктів краю — це сільські поселення, у яких проживає майже 70% населення.

    На сьогодні, за інформацією управління по туризму та курортах Закарпатської облдержадміністрації, практично у всіх гірських районах області діють Асоціації зеленого туризму, в які об’єднуються власники садиб. Найбільш активними в цьому плані є Берегівський, Виноградівський, Перечинський, Тячівський, Рахівський та Мукачівський райони. Окрім того, практично навколо всіх санаторіїв, баз відпочинку та особливо гірськолижних баз працюють приватні міні-готелі та садиби, які надають послуги з розміщення туристів.

    На сьогодні офіційно на Закарпатті зареєстровано 150 таких садиб, однак насправді їх є понад чотири сотні. На жаль, ще не врегульовано законодавчо роботу таких садиб, тому більшість їхніх власників боїться офіційно подавати документацію та дані про себе через страх сплати податків. Через це немає й точних відомостей про те, скільки ж туристів відвідують Закарпаття саме по лінії зеленого туризму.

    За словами фахівців управління туризму, Закарпаття саме у сфері зеленого туризму починає користуватися надзвичайним попитом серед мешканців ближнього зарубіжжя. Залюбки до регіону приїжджають німці, словаки, цілими родинами відвідують край угорці. В області діє приблизно 600 найрізноманітніших туристичних маршрутів, що забезпечують розвиток сільського туризму, з яких приблизно 400 атестовані.

    Перевагою сільського туризму у Закарпатті є те, що в регіоні найбагатший туристичний потенціал. Закарпатська область визнана найбільш перспективною рекреаційною зоною (здравницею) Європи, тут можливо цілорічне (позасезонне) обслуговування туристів. До того ж область знаходиться на межі з 4-ма країнами, що лише сприяє розвитку недорогого (особливо зараз для мешканців країн Євросоюзу) та приємного відпочинку. Для розваг та замилування ока в області є 8 стародавніх замків, велика кількість стародавніх церковних соборів і храмів (в тому числі славетних дерев’яних пам’яток архітектури), монастирів і древніх цвинтарів (християнських та іудейських). Близько 60% території області покрито красивими лісами й горами, в тому числі й альпійськими лугами (полонинами), на яких знаходяться унікальні заповідники «Стужиця», «Карпатський біосферний заповідник», «Синевир». Варто врахувати, що в регіоні доволі розвинута інфраструктура шосе й залізниць, через Закарпаття буде проходити п’ятий транспортний коридор Трієст—Любляна—Будапешт—Чоп iз цілою інфраструктурою: готелями, кемпінгами, магазинами, автозаправками, станціями техобслуговування — тобто усім, що потрібно туристу.



    Наталія Попович, м.Ужгород



    "День"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору