ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Чи встигнуть до осінньо-зимового сезону перекрити дах Закарпатського художнього музею?

    18 апреля 2024 четверг
    18 переглядів

    На Закарпатті налічується 89 музеїв, з яких вісім — державні. Решта — на громадських засадах, які діють при навчальних закладах, різних установах і підприємствах. До категорії приватних належить лише один — Музей Василя Тегзи в с. Грушево Тячівського району. А є ще й інший бік проблеми — ремонти та реставрація. Кожна влада, приходячи на Закарпаття, обіцяла зберегти для нащадків унікальну культуру регіону. Однак обіцянки здебільшого й залишалися обіцянками. Так, приміром, торік розпочали нібито капітальний ремонт у одному з найбільших музеїв Закарпаття — в Художньому музеї.. Перші 400 тисяч гривень, виділені восени 2003 р. з обласного бюджету, пішли на укріплення фасаду. Значна субвенція з Держбюджету дозволила продовжити роботи. У січні 2005 року ремонтники вже працювали всередині музею, а потім почалися роботи з перекриття даху. Старий дах зняли, а новий так і не поставили. Осінньої негоди чекати не потрібно — дощі вже почалися й вода затікає всередину музею, псує унікальну будівлю...

    У фондах обласного Художнього музею немало справжніх перлин як вітчизняного, так і світового мистецтва. Минулого року закарпатська художня скарбниця відсвяткувала своє 55-річчя. Олег Зайцев, директор музею, каже, що фонди формувались після 1945 року — тоді молодій області у складі СРСР охоче дарували свої експонати провідні музеї Москви, Ленінграда, Києва тощо. І сьогодні Художній музей володіє унікальними колекціями ікон, російського, а також угорського мистецтва, якої, до речі, не мають навіть самі угорці. Зараз у п’яти містах Угорщини демонструється експозиція «Угорське мистецтво ХVIII ст.» із запасників Художнього музею, і місцеві мешканці в захваті.

    До слова, музей може сформувати не одну виставку, але цьому заважає відсутність приміщень. Наразі тут працюють чотири зали, за рік, крім постійно діючої експозиції, вдалося провести лише чотири виставки. Якщо ремонтні роботи таки будуть завершені, музей отримає 12 залів, що дозволить витягти із запасників багато цінних робіт.

    За словами фахівців Управління культури облдержадміністрації, одним з головних завдань нині є паспортизація всіх пам’яток культури Закарпаття. Створення такої інформаційної бази даних — вже давно на часі, й зараз уже проведена паспортизація музейних та бібліотечних фондів області. Окрім того, незабаром буде завершена робота над «Програмою розвитку музейної справи на Закарпатті на 2006—2010 роки», яку, за словами Галини Акулової, методиста управління культури ОДА, планується винести на розгляд сесії обласної ради у IV кварталі поточного року.

    До речі, за останні п’ять-шість років закарпатським музеям, зокрема державним, не вдалося придбати жодного нового експоната. На це просто не вистачає коштів, хоча плани з надання платних послуг, доведених до музеїв, ними виконуються сповна. Зібрані кошти йдуть на найнеобхідніше — на мінімальне утримання та оплату працівників. А тим часом з усієї України на Закарпаття з’їжджаються фахівці, а чи й просто любителі, й за безцінь скуповують унікальні пам’ятки духовності та культури полі етнічного народу найзахіднішої області України...



    Наталка Попович, Ужгород, "День" .

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору