ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Єдина у Європі пам‘ятка садибної архітектури 18-го століття, що у Довгому на Іршавщині, уже півстоліття замість туристів приймає хворих на туберкульоз

    29 марта 2024 пятница
    41 переглядів

    Відділення, де лікуються хворі з відкритою формою цієї недуги, розміщене у самому центрі села. Причому, в унікальній архітектурній пам'ятці 18-го століття, аналогів якій немає у всій Європі. Вберегти селян від можливого зараження сухотами, а замок від нещадного руйнування заважає банальний брак коштів.Щодня, тамуючи подих від страху, а не від захоплення замком, повз нього проходять тутешні мешканці, бо будинок височіє в самому центрі села.

    За п‘ятдесят років у селі не було жодного вИпадку інфікування сухотами. Утім, нині через заборону силоміць утримувати пацієнтів у відділенні, ризик значно зріс. Клопоту додають аварійні системи очищення стічних вод. Руйнуються і самі лікарняні корпуси.

    Повернути туристам історичну перлину, а довжанцям – безпечне життя, заважає брак грошей.

    Ймовірно, вже наступного року лікарню таки переселять з архітектурної пам'ятки за село, а в Довжанському замку розпочнуть реставрацію. Принаймі тепер, до побажань селян приєдналися численні нащадки угорського графа. Подейкують, що серед них є навіть мільйонери, готові відновити своє родинне гніздо.


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору