ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

За що Балога отримав посаду міністра МНС?

    16 апреля 2024 вторник
    69 переглядів

    Закарпаття чекає на нового губернатора. Віктора Балогу президент призначив міністром з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Екс-губернатор Закарпаття на цій посаді замінив одного з найвпливовіших “кумів” в оточенні гаранта Конституції – Давида Жванію. Зважаючи на останній корупційний скандал в країні, така рокіровка мала би виглядати логічною. Проте... Про відставку Балоги почали говорити вже наступного місяця після його призначення. Ще в лютому місцеві політологи сходилися на думці, що призначення Балоги головою ОДА було помилкою президента, зважаючи на есдеківське минуле екс-губернатора. Адже, починаючи з 2001 року, в області точилася війна всередині СДПУ(о) між Віктором Балогою та Іваном Різаком. Розпочав її екс-керівник Адміністрації президента Віктор Медведчук, котрий у своїй вотчині губернаторське крісло віддав Балозі, а керувати партійним осередком СДПУ(о) довірив Різаку. З часом двовладдя переросло в гучне політичне протистояння, про апогей якого – вибори міського голови Мукачевого – минулого року дізнався увесь світ.

    Вороги Балоги також пригадали йому, як він під час першої каденції вміло організував виплату закарпатцям зарплат і пенсій. Значна частина громади отримувала замість чесно зароблених грошей продуктові набори за значно вищими від ринкових цінами. Нерідко до селян потрапляли продукти з простроченими датами реалізації. Що найцікавіше – практично весь бартер походив із “Барви” – фірми, яку створив Віктор Балога.

    Закидали Балозі також нецільове використання паводкових коштів. До речі, свого часу прокуратура Закарпатської області за цим фактом порушувала кілька кримінальних справ. Досі остаточно не з’ясована причина дивної смерті начальника управління ОДА з питань ліквідації стихійних лих Василя Ільтя.



    7 місяців краху



    Практично кожне рішення екс-губернатора викликало обурення в громади краю. Кадрові призначення Балоги пересварили між собою навіть найвідданіших його прихильників. Йому закидали створення своєрідного родинного синдикату, де практично всі ключові посади були віддані не за професійними якостями, а за мірою відданості губернатору. Судіть самі: прокурором області став кум Балоги, начальником обласної ДПА – один із найближчих друзів, начальники митниць та найбільших РДА – перевірені часом політичні соратники. Якщо до цього додати ще й те, що його двоюрідний брат є діючим мером Мукачевого, то про задекларовану побудову демократичного суспільства в окремо взятій області можна забути на тривалий час.

    Без логічних відповідей залишилися запитання щодо нагородження державними орденами та званнями кількох чиновників з найближчого оточення Балоги.

    За такий короткий період Балога спромігся пересваритися з чотирма найбільшими та найрейтинговішими ЗМІ краю. Загальна сума позовів новоспеченого міністра МНС до газет лише за останні 6 місяців сягнула 235 тисяч гривень. Щоправда, під тиском громадськості та журналістів Балога забрав судові позови назад. Але стосунки з мас-медійниками він зіпсував суттєво. Особливо це стало помітно, коли в області загострилося нове політичне протистояння: Балога–Ратушняк. Війну компроматів між двома колишніми соратниками екс-губернатор Закарпаття програв беззаперечно.

    Про виснажливу епопею складання Балогою із себе депутатських повноважень ВЛАДА писала вже неодноразово. Зазначимо лише, що за півроку Балога вигадав з десяток різних версій. А наявність у його особистому користуванні авто “ВАЗ-2109”, про що було заявлено в декларації про доходи за 2004 рік, викликає у закарпатців лише посмішки на обличчях.

    Чи не найголовнішим провалом правління Балоги стала безпомічність у вирішенні питання вивезення з території кількох населених пунктів Берегівського району небезпечних хімічних відходів, завезених сюди з Угорщини. Балога на своїй останній прес-конференції всю провину перекинув на екс-прем’єр-міністра Юлю Тимошенко. Мовляв, вона не виділила необхідні для цього 3 мільйони гривень. Однак питання сумнозвісного “преміксу”, завезеного свого часу з сусідньої Угорщини, ледь не стало для екс-губернатора Закарпаття фатальним. Адже кілька тонн цієї небезпечної отрути знаходилися на подвір’ї однієї з шкіл. Рятуючи свою шкуру, голова Берегівської РДА Бейло Чізмар відкрив журналістам таємницю, що дозвіл на ввезення цієї гидоти на Закарпаття у 1999 році дав не хто інший, як Віктор Балога.

    Жодних протидій з боку обласної влади, аби завадити бензиновій, м’ясній чи цукровій кризі, не було. Це при тому, що Кабінет Міністрів України щоразу спускав на місця план першочергових дій. Доходило інколи до абсурду: вартість скрапленого газу в Києві була на третину нижчою, ніж на Закарпатті. Потоку інвестицій та масового створення робочих місць закарпатці, звісно, теж не помітили. Водночас обласна влада сині таблички на фасаді будівлі ОДА змінювала на помаранчеві, а коридори в Білому домі завішувала сотнями фотографій миттєвостей Помаранчевої революції.

    Найбільше в цій ситуації людей обурює той факт, що ніхто з можновладців так і не пояснив їм, чим саме Віктор Балога заслужив на підвищення в ранзі. Мабуть, тому й з’являються версії на кшталт того, що це є плата Ющенка за рятування свого життя. Адже не таємниця, що саме екс-губернатор Закарпаття відіграв чи не найголовнішу роль у доставці Ющенка до австрійської клініки “Рудольфіннерхаус”, де президента від отруєння лікував колишній мукачівець та давній друг Балоги Микола Корпан.

    Ще один варіант – Балозі це місце “організував” “шоколадний олігарх” Петро Порошенко. Подейкують, що Балога здавна є протеже екс-керівника РНБО. Тепер же Порошенко, не погоджуючись із втратою впливу в державі, прагне до контролю основних посад у новому уряді. Аналітики сходяться в думці, що МНС, як і МВС та Міноборони, є найбільш ласим шматочком урядового пирога. Адже тут проходять найбільші грошові потоки нашої держави. Не виключено, що частина цих коштів може піти на фінансування передвиборної кампанії НСНУ.



    "Vgolos.lviv.ua"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Був Балога губернатором - деяким закарпатцям не добре, став міністром в Києві - їм всеодно недобре....люди схаменіться і заспокойтесь, невже він (Балога) на тій київській посаді Вам неугодний!? Треба просто бути морально здоровими і не хворіти....

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Руками Ющенка дрібний "закарпатський олігарчик" виведений на широке русло бюджетних грошових потоків. Враховуючи, що основні Балогові капітали вже давно надійно приховані в далеких офшорах не виключено, що після наступних виборів ми будемо свідками гучних розборок а-ля "Паша Лазаренко"... Одне може тішити закарпатців - наш Балога не гірше їх пінчуків, порошенків чи ахметових.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    deeds - пора вже тобі підшуковувати іншу роботу на громадських засадах

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Данило ты какой то пизданутый!Наверно смотриш на себя в зеркало и дрочиш, какой ты хитровыебаный интелектуал, за Ратины бабки!!! Чесное слово заебал умничать на тему все гавнюки, а РАТУШНЯК совсем не псих, не бьет людей битами, не бандит и тд.... Ну нет уже Балоги, угомонишся хоть теперь, или будеш доебывать другого губернатора не зависимо от фамилии?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анониму - назови свою фамилию буду тебя доебывать. А что ты злишься? Не тому, что Васю Петевку прокатили в Киеве и теперь тебе нужно готовить пакетик для нового губернатора? Да, чуть не забыл - на тупорылые глупости от зачмореных дятлов не отвечаю...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім,Данило- Вы мыслящие люди,но Ваш стиль общения уже начинает доставать

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Модератор - будь свидетелем, я на этой ветке еще ни одного коментария по сути не дал. Как я должен был отреагировать на оскорбление? Приношу извинения всем остальным посетителям, которые поневоле прочитали мой постер. Достали уже...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Принимается!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Нє прінімаєца! Матюкайтесь мовою північносхідних племен десь на базарі чи інших сайтах, де так прінята

    http://www.zn.kiev.ua/ie/show/566/51406/

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ШКОДУЮ, що не на Марс його міністром забрали. А ті просрочені макарони, та цукор втридорога "Барвівський" - запамятав на все життя.