ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На відновлення первісної покрівлі Горянської ротонди в Ужгороді витратять 40 тисяч гривень

    25 апреля 2024 четверг
    54 переглядів

    В Ужгороді невдовзі почнуть реставрацію Горянської ротонди - найдревнішої історичної пам’ятки Закарпаття. Цей храм у стилі візантійської і романської архітектури збудували ще в 11 столітті. У Європі від таких споруд залишилися лише руїни, тоді як Горянську ротонду досі відвідують парафіяни. Між тим, коштів, наданих із міського бюджету, вистачить лише на нову покрівлю. Аби повністю відреставрувати унікальну церкву, необхідна підтримка держави. Про неї наразі мовчать.

    Непримітна Горянська ротонда, що в Ужгороді, унікальна не лише своєю древністю - їй біля тисячі років, - а й архітектурою. Вона поєднала у собі круглу староруську форму і гострокутний романський стиль. НайпевнІше, її будували як хрестильню – церкву, у котрій здійснювали обряд хрещення. Ця святиня і досі приймає парафіян.

    Так спотворив ротонду ремонт десятирічної давності. Тоді будівельники ледь не замалювали унікальні фрески 14-го століття. Митці кажуть, якщо увесь цикл реставраційних робіт не розпочати негайно, то первісний вигляд храму буде втрачено назавжди.

    Між тим, потужної реставрації Горянської ротонди міський бюджет не потягне. Кошти виділятимуть, але щороку - по кілька десятків тисяч гривень.

    Виділені 40 тисяч витратять на відновлення первісної покрівлі. Так званий гонт – дерев”яну черепицю - виготовлять іще цьогоріч, а от перекриватимуть церкву уже наступного року. Проте, якщо й надалі пам”ятку реставруватимуть такими темпами - для цілковитого її відновлення знадобиться не одне десятиліття, повідомляє 1+1.
    В Ужгороді відреставрують знамениту Горянську ротонду
    Фенікс, який не хоче попелу...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору