ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Молоді соціалісти кажуть, що молодіжна програма кредитування житла - корумпована

    20 апреля 2024 суббота
    49 переглядів

    Програма молодіжного кредитування - неефективна та корупційна. Так стверджують члени Спілки молодих соціалістів, які вийшли на нечисленний пікет під Фондом молодіжного будівництва. 33-річний науковець В'ячеслав Хаврусь у столичному гуртожитку живе 15-ий рік. Каже, до фонду сприяння молодіжному житловому будівництву звертався вже двічі. Однак безрезультатно.



    За офіційними даними, таких, як Вячеслав, в Україні - 88 тисяч. Неофіційні джерела твердять: кількість тих, хто не має власного житла, втричі більша. Лише з початку року до фонду молодіжного будівництва звернулось 100 тисяч осіб. Та на думку захисників безпритульної молоді, Фонд допомагає лише обраним.



    Олександр Скрипченко, голова Киівської міської організації Спілки молодих соціалістів:

    - Обрані - це люди, які мають неформальний доступ до керівників цього фонду. Це або родинні зв'язки, або дружні зв'язки, або люди, що залежні від керівництва цього фонду. Вони мають перше право на отримання цих кредитів.



    У Фонді сприяння молодіжному будівництву такі нарікання вважають несправедливими. І додають: задовольнити прохання усіх охочих - неможливо. Програма молодіжного кредитування передбачає лише 130 мільйонів гривень на рік. В той час, коли насправді портібно не менше 15-16 мільярдів. А це - 12 відсотків всього бюджету України.



    Валерій Омельчук, голова Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву:

    - Завдячуюючи фонду за 5 років більше 16 тисяч молодих сімей вирішили свою житлову проблему. звичайно ж незадоволених завжди більше. Але ми і для того працюємо. Щоб їх було все менше і менше.



    Запобігти звинуваченням у корупції має алгоритм комп'ютерного відбору учасників програми кредитування, який, щоправда, нині тільки розробляють. Учасники ж пікету впевнені: змін потребують закони.



    Євген Філіндаш, народний депутат України:

    - Зараз не існує окремого закону. Який би регулював це питання. Є кілька абзаців у законі про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді України. Все регулюється підзаконними актами, положеннями кабміну і т.д.



    Молоді соціалісти взялись за розробку нового законопроекту про молодіжне кредитування. Обіцяють, він буде прозорим і ефективним. А головне суттєво збільшить кількість забезпечених житлом.



    Антоніна Дерев'янко, Костянтин Мелехін, 5 канал

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору