ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Пташиний грип" уже дістався України!

    24 апреля 2024 среда
    42 переглядів

    Керівник Українського центру кільцювання птахів при Інституті зоології ім. Шмальгаузена НАН України Анатолій Полуда висловив стовідсоткову впевненість в тому, що дикі птахи, заражені вірусом «пташиного грипу», уже є на території України. «Пташиний грип» уже є в Україні – він просто циркулює в диких популяціях птахів», - заявляє експерт. Полуда відзначив, що «Україна перебуває на перехресті міграційних шляхів. Через Україну летять птахи з різних регіонів». «Зокрема з Тульської області в Росії, де в жовтні було виявлено осередок вірусу, дуже багато видів можуть залетіти в будь-яку область України, в будь-яку її точку», наголосив він. Таким чином, за словами Полуда, «пташиний грип» може бути виявлений в будь-якій частині країни, проте найвища вірогідність - в приморських областях: Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської і в Криму.

    Орнітолог повідомив, що дикі птахи, що принесли вірус грипу із західного Сибіру в Туреччину і Румунію, також пролітали через територію країни – по Азово-Чорноморському міграційному шляху. Його довжина по території України - від Донецької області до дельти Дунаю –близько 1 200 кілометрів, повідомляє АМІ «Новости-Украина».

    «Це не ниточка, а смуга двісті-триста кілометрів, де просто інтенсивність перельоту птахів вище, ніж на сусідніх територіях», - пояснив Полуда. При цьому він відзначив, що «птахи не можуть за одну мить перелетіти українську територію». «Вони десь зупинялися на водоймищах. Якщо вони зупинилися хоча б на декілька годин - то через послід, пера вірус уже потрапляє в екосистему цього водоймища», – сказав експерт.

    «Якщо у нас десь в Україні буде контакт диких птахів з домашніми, то почнеться епідемія, виникнуть осередки хвороби», - наголосив Полуда, додавши, що «контакт дуже просто відбувається: якщо на водоймищі побували хворі дикі птахи і там є качки, то починається епідемія». Керівник Центру кільцювання птахів вважає, що необхідно «заборонити полювання на пернату дичину по всій території України». «Якщо вбивають птаха-вірусоносія і він потрапляє на двір сільського мешканця, то відразу виникає осередок», - аргументував Полуда.

    Крім того експерт порадив «заборонити випускати домашню птицю за межі двору, тримати її в закритих приміщеннях». Він також наголосив на необхідності проведення моніторингу ситуації. При цьому Полуда назвав неефективним відстріл диких птахів, оскільки «вельми незначний відсоток її заражений». Крім того недоцільним він вважає санітарну обробку машин на всіх прикордонних пунктах України.



    "Форум"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору