ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті є унікальний підземний храм

    20 апреля 2024 суббота
    36 переглядів

    Підземним дивом називають закарпатці зовні непоказний, але справді унікальний храм у Свято - Пантелеймонівському монастирі поблизу Хуста. Цю невеличку церкву, розташовану у підземеллі, кілька чоловіків викарбували вручну у скелі всього за два місяці. Запевняють, що не без Божої допомоги. Адже, попри суцільне каміння, вони таки натрапили на надзвичайно м’яке і пластичне поєднання порід, яке до всього вражало неймовірною красою. Свято-Пантелеймонівський монастир вважають наріжним каменем православної віри в Закарпатті. У 30 роках минулого століття його заснував отець Мелетій, який перед тим кілька разів побував на Афоні. За афонським статутом монастир живе й досі. Богослужбу тут відправляють уночі. Коли на початку дев”яностих вирішили відродити зруйновану за радянських часів святиню, зіткнулися зі справжнім підземним дивом, яке ховала у собі скеля.

    Порадившись з настоятелем, вирішили продовжити розкопки. Порода була надзвичайно пластичною і без жодного камінця. Отак з підсобного приміщення і народився підземний храм монастиря. У ньому моляться взимку, бо на 14-метровій глибині дуже тепло. Влітку ж навпаки холодно, тому службу правлять у відбудованому поряд престольному храмі. Утім, підземна божниця - відчинена завжди: подивитися на красу божого творіння прочани їдуть звідусіль.

    Нині у скельному храмі первозданна - тільки одна стіна і невелика ніша. Аби не трапився обвал стелю і решту стін довелося укріплювати, повідомляє "1+1".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору