ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тетяна Шаповалова: "Податкова служба без фінансової розвідки не обійдеться!"

    16 апреля 2024 вторник
    36 переглядів

    Сьогодні в Ужгороді відбулася перша прес-конференція призначеного днями нового голови ДПА у Закарпатській області Тетяни Михайлівни Шаповалової. Як відомо, попередній голова обласної ДПА Ігор Кріль добровільно склав свої повноваження, аби очолити Закарпатський обласний передвиборчий штаб блоку «Наша Україна».Перша прес-конференція Т.Шаповалової була присвячена деяким підсумкам діяльності ОДПС за 2005 рік та пріоритетним напрямкам їх роботи у 2006 році. Привітавши журналістів з наступаючим Новим роком, вона зазначила, що 2005 рік в цілому для податківців області був успішним. За попередніми даними бюджетні призначення щодо надходжень до зведеного бюджету області податкових платежів буде забезпечено. Враховуючи динаміку щоденних надходжень наприкінці грудня до Зведеного бюджету має надійти майже 795 мільйонів гривень, в тому числі 443 млн.грн. до Державного та 352 млн.грн. – до місцевих бюджетів. А це - майже на 26 відсотків більше, ніж за 2004 рік.

    Найбільшу питому вагу у цих надходженнях займають податок на додану вартість з товарів вироблених в Україні ( понад 290 мільйонів гривень) та податок з доходів фізичних осіб (більше 240 мільйонів гривень), надходження по яких протягом року зросли відповідно на 35 та 30 відсотків. Завдяки налагодженню партнерських відносин з платниками зріс рівень добровільної сплати податків. Сьогодні він сягає 93 відсотків, що на 3,5 відсотка вище показника минулого року. Це - свідчення зростання податкової культури платників та їх довіри до держави в особі податкової служби.

    Важливо, зазначила Т.М.Шаповалова, вдалося в основному розв’язати одну з найболючіших проблем 2005 року - щодо врегулювання бюджетного відшкодування ПДВ платникам за результатами від'ємного значення податкових зобов'язань. Протягом року на розрахункові рахунки платників та в рахунок сплати платежів по ПДВ та інших податків до державного бюджету відшкодовано 155,9 мільйона гривень. На даний час залишилося невідшкодованими 25,4 мільйона гривень, із яких не відшкодовано у встановлений законодавством термін – всього 8,0 мільйонів гривень. На збільшення надходжень до місцевих бюджетів певною мірою вплинули результати роботи органів державної податкової служби та органів місцевого самоврядування з „легалізації” підприємницької діяльності та заробітної плати, виявлення фактів виплат зарплати „в конвертах”. Так, протягом поточного року здійснено перевірку понад 1300 суб'єктів господарювання щодо повноти та своєчасності перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб. У 90 відсотків з них було виявлено порушення чинного податкового законодавства. За результатами перевірок донараховано майже 4 млн.грн податку з доходів фізичних осіб та штрафних санкцій за його порушення. Крім того постійно діючими комісіями при райдержадміністраціях області з питань своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості до бюджету, до яких входять керівні працівники ОДПС, було заслухано 112 суб'єктів господарювання - юридичних осіб, в яких була кредиторська заборгованість по податку з доходів фізичних осіб. Внаслідок таких заходів на 1600 зросла кількість юридичних осіб, які виплачують заробітну плату та перераховують з неї податок до бюджету.

    Спільно з органами місцевого самоврядування проведено інформаційні зустрічі з громадянами та депутатським активом більше 100 населених пунктів щодо легалізації підприємницької діяльності та соціальних переваг такої діяльності. В результаті кількість фізичних осіб – платників податку з доходів від підприємницької діяльності зросла майже на 8 тисяч. Підвідомчими ДПІ спільно з іншими державними установами на місцях та сільськими радами здійснено комплекс заходів по обстеженню промислових приміщень (заводів, фабрик, складських приміщень), придатних для здійснення підприємницької діяльності з питання легалізації найманих працівників, які фактично працюють у суб'єктів господарювання без укладення трудових угод.

    Наприклад, при перевірці діяльності приватного підприємця Василя Г. донараховано податок на доходи з фізичних осіб із заробітної плати громадян на суму майже 60 тисяч гривень за представленими актами виконаних будівельних робіт, за якими підприємець не прозвітував перед податковими органами за встановленою формою про виплачені доходи і суми утриманих податків і не зміг документально підтвердити перерахування до бюджету відповідних сум податків.

    Триває робота податківців Закарпаття і в частині контролю за оподаткуванням доходів фізичних осіб, які займаються заготівлею та реалізацією продукції флори і фауни. Так, зокрема, при перевірці фізичної особи-підприємця Івана І., який займався заготівлею дикоростучих плодів та ягід на території Міжгірського району, встановлено неоподаткування виплачених громадянам доходів, внаслідок чого донараховано прибуткового податку в сумі 31,4 тис. грн. та застосовано фінансову санкцію в розмірі 62,8 тис. грн.

    На наступний рік пріоритетними напрямками діяльності органів податкової служби області визначено наступні: забезпечення надходжень до бюджетів усіх рівнів, визначених Законом України “Про державний бюджет України на 2006 рік” ; продовження модернізації податкової служби, завданням якої є створення умов для забезпечення добровільного виконання платниками податків вимог податкового законодавства, повного та своєчасного надходження податків до бюджетів усіх рівнів, прозорості діяльності органів державної податкової служби та створення нової інформаційної інфраструктури державної податкової служби; вдосконалення системи обслуговування платників податків, налагодження партнерських відносин з ними та підвищення прозорості у діяльності органів державної податкової служби.

    Звичайно, що на цьому напрямку діяльності без взаємодії із засобами масової інформації не обійтися…
    У закарпатських податківців новий керівник
    Екс-голова Закарпатської ДПА Ігор Кріль очолить обласний виборчий штаб НСНУ
    Підприємці — потужна сила економічного розвитку Закарпатського регіону
    Закарпаття: У податківців України та Словаччини є чимало спільних проблем, які потребують узгоджених дій

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору