ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Медики звертаються до батьків з проханням берегти дітей від переохолодження

    25 апреля 2024 четверг
    44 переглядів

    У зв’язку з різким похолоданням та прогнозами синоптиків щодо складних погодніх умов в Україні на найближчий тиждень, Міністерство охорони здоров’я звертається до батьків з проханням прислухатись до порад медиків, щоб вберегти своїх дітей від переохолодження та обмороження.

    Для того, щоб захистити дитину від холоду:

    — не виводьте на вулицю дітей до 3 років, якщо температура повітря понад 10 ºС морозу та при морозі на тлі швидкості вітру понад 5 м/с;

    — варто запобігти виходу на вулицю дітей дошкільного та шкільного віку, якщо температура повітря нижча - 20º С морозу (для школярів 10-11 класів – нижча -25ºС);

    — перед виходом на морозне повітря не давайте дитині гарячих страв та напоїв (зокрема, чаю);

    — у зимовий період подбайте про калорійне харчування дітей зі збільшенням споживання вітамінів А та Д;

    — підготуйте адекватний одяг за віком (багатошаровий, з натуральних тканин) з обов’язковим використанням зимової білизни, шарфа, шапки та теплих рукавичок;

    — підберіть відповідне за віком та розміром взуття (ні у якому разі не тісне) з обов’язковим використанням теплих шкарпеток та устілок;

    — особливу увагу приділіть захисту носа, вух та щік дитини.

    У випадку ознак обмороження відразу відведіть дитину в тепле приміщення і розмасажуйте обморожені частини тіла теплою рукою (але не снігом і не рукавичкою — сніг може пошкодити шкіру, а рукавичка – занести інфекцію). Обморожені пальці рук і ніг розтирають у напрямку до тулуба, потім занурюють їх у ледь теплу воду. Поступово доливайте теплішу воду і доведіть її температуру до 37 – 38ºС. Після цієї ванночки зробіть знову масаж обморожених місць м'яким рушником чи рукою, але тепер змастіть їх якимось жиром чи кремом від опіків, а зверху накладіть пов'язку. Дитину слід укутати теплою ковдрою, напоїти гарячим чаєм. Однак, якщо час після обмороження прогаяно, робити масаж і теплу ванночку не можна – треба обов’язково звернутися до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою.

    При обмороженні ІІІ ступеню дитина повинна бути госпіталізована до хірургічного відділення або відділення реанімації та інтенсивної терапії дитячого стаціонару.

    УВАГА!

    - Симптоми обмороження: оніміння обмороженої частини тіла, біль, пекучість, жорстка блідо-жовта або блідо-синя шкіра, пухирі.

    - Найчастіше дитина відморожує відкриті частини тіла: пальці, вуха, ніс та щоки.

    - Разом з обмороженням у дитини може бути загальне переохолодження.

    - Якщо дитина піддалась тривалому впливові холоду, зверніться до лікаря або викличте невідкладну допомогу.

    - Не можна відігрівати пошкодженні частини тіла на вулиці.

    - Якщо чутливість і колір шкіри відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, в іншому випадку – негайно зверніться до лікаря.

    - Якщо у дитини сильне тремтіння, слабість, сонливість, нечітка свідомість, порушення дихання, інколи шок, дуже низька температура тіла – нижче 35°С — викликайте невідкладну допомогу.

    Будьте уважні до стану здоров’я своїх дітей та оберігайте їх від переохолоджень!
    На Закарпатті випадків переохолодження та обмороження не зафіксовано

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору