ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чадний газ: МНС інформує, попереджає, застерігає

    25 апреля 2024 четверг
    39 переглядів

    Цього тижня у окремих районах Закарпаття мороз сягав –20-300С. Каміни, „печки”, печі, газові опалювальні прилади, електричні обігрівальні прилади працюють в потужному режимі. В більшості випадків вони виконують свою благородну місію – дають тепло, затишок, комфорт в домашніх умовах, дають можливість працювати, реалізовувати свої плани і можливості. Але... У понеділок, 9 січня, в с.Кушниця Іршавського району сталося потрійне горе. Отруїлись газом внаслідок порушення правил експлуатації побутових газових приладів троє людей. Серед них дитина. Через декілька днів в с.Ділове Рахівського району — повторення „кушницького” випадку. Причина смерті трьох чоловік – чадний газ. Серед них дитина. Сумну статистику продовжив випадок смертельного отруєння високою концентрацією отруйного оксиду вуглицю під час пожежі 59-ти річного мешканця м.Ужгорода, а також смерть власника оселі в с.Тибава Свалявського району.

    У виступі по “5 каналу” заступника начальника Департаменту захисту населення МНС Влащука В.А. приведена жахлива цифра. За період з 1 по 20 січня 2006 року в пожежах на Україні загинуло понад 450 чоловік. Більша частина померлих – отруєння підступним чадним газом. Це не допустиме явище. Це велика біда. Це загроза життя і здоров’я великій частині населення України.

    Що ж це таке чадний газ?

    Цей газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Радянські вчені – хіміки в свій час довго бились над проблемою нейтралізації його пропускаючи через спеціальні коробки протигазів фільтруючого типу. Він зустрічається всюди де є спалення палива, а при цьому недоспалення кількість кисню, погана робота витяжок, забиті димарі. Чадний газ має кумулятивну дію. Потрапляючи в кров він сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму і людина гине як від задухи. Так після двох годин знаходження в приміщенні у повітрі якого міститься лише 0,1% СО, людина втрачає свідомість і швидко після того може померти. При вдвічі більшому вмісті чадного газу скорочуються вдвічі і час необхідний для смертельного отруєння. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що людина часто вже помітивши небезпеку, неспроможна врятуватись.

    Чадний газ легший за повітря і тому піднімається в гору. На відкритому просторі небезпека мінімальна. Інертний за звичайних умов, при високих температурах він згорає у кисні синім полум’ям. Зріджується дуже погано, а в рідкому стані має густину меншу за 1 і є вибухонебезпечний. Майже не розчиняється у воді, а з повітрям може утворювати вибухові суміші.

    Що треба знати, щоб запобігти отруєнню?

    Наявність кіптяви, задимленості, жовтого полум’я пальників в приміщеннях підказує присутність чадного газу.

    Відсутність запаху у чадного газу заставляє нас уважно стежити за самопочуття. Такі симптоми як погіршення світлової та кольорової чутливості зору, погіршення слуху, головний біль, відчуття тиску на лоб свідчать про небезпечну концентрацію отрути (0,05% СО).

    При вищих концентраціях газу ви вже будете відчувати сильний головний біль, слабкість, запаморочення, нудоту, туман перед очима. Тому відчувши це – якомога швидше вийти на свіже повітря.

    Індивідуальний захист при виконанні рятувальних робіт – фільтруючі протигузу типу СО (час захисної дії коропки при 0,005 СО 150 хвилин) або марки М (90 хвилин). Фахівці повинні працювати в ізолюючих протигазах.

    Підручних захисних заходів немає.

    Цікаво, що на жінок, чадний газ діє менше, ніж на чоловіків.

    Дорогі земляки! Обережність, обережність та ще раз обережність — ось основна запорука недопущення отруєння чадним газом.

    В.П.Куло, викладач курсів підвищення кваліфікації керівних кадрів Закарпатської області
    У вогні на Закарпатті загинула ціла родина, в тому числі 5-річна дитина
    Троє закарпатців померли від природного газу
    Після ремонту паяльної лампи закарпатський пенсіонер опинився у лікарні
    Закарпаття: пенсіонер згорів у ...власному ліжку!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору