ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Най цей будень благословенним буде!

    24 апреля 2024 среда
    39 переглядів

    Перший день вересня - це не тільки поклик і спонука до знань, а й прекрасна можливість гуманістичного олюднення земної цивілізації, поступу мудрості, розуму та моралі до верховин досконалості духовного і матеріального добра для блага людей. Освіта кличе устами біблійного мудреця Сираха: шукайте знань, прийдіть ближче й довіртеся мені, знайдіть оселю в домі повчань, вкладіть шию в моє ярмо - і придбаєте нетлінну користь.

    Крім багатьох інших, є тут і ще один гарний приклад. Царгородський патріарх Варфоломій обрав для своєї церкви перше вересня Днем спогадування, сотворіння та охорони навколишнього середовища. Вельми добре, що однодумців та прихильників цього прикладу стає все більше й більше і в інших християнських конфесіях та віросповідуваннях, а також у світських державних і громадських інституціях. У такий спосіб народжується порозуміння, згасають чвари і розбрати на засадах істинно християнської любові до ближнього. Тільки толерантний, розумний і мудрий діалог, пройнятий шаною до людини, та глибоке усвідомлення відповідальності за життя всіх у собі і себе у всіх дає шанс на гідне майбутнє. Та воно, це прийдешнє, - немислиме без виховання і належних знань.

    Освіта кличе устами Першовересня, серцями батьків і матерів, спонуками світочів людського духу під омофором Божої ласки й провидіння до гармонії з життям природи за повеліннями Всевишнього Творця. Кличе і словами за-віщання незабутнього великого сина України Блаженнійшого патріарха Києво-Галицької і всієї Русі Йосифа Сліпого: „...Наука є остоєю для церкви у нашім народі, через неї одиниця стає тим багатіша, чим сильніше ії опановує ідея, що обнімає небо і землю, час і вічність, історію і сучасність, серце І ум..." "Полюбіть науку, - закликає цей божий чоловік, - плекайте і збагачуйте її своєю працею І своїм знанням, будьте її'служителями! Здвигайте храми науки, вогнища духовної сили церкви І народу, пам'ятаючи, що без них немислиме наше повнокровне життя. Наука - це наше дихання!"

    Тож хай цьогорічний будень Першовересня світлосяйним буде в кожному прийдешньому дні соборної родини нашого народу. Най принесе кожному в імені Божому рясні плоди в овидах духовної радості, мудрості, матеріальне благополуччя на всіх теренах життя.

    Юрій ШИП, письменник.
    Цьогоріч на Закарпатті за парти сядуть менше учнів, ніж торік...
    Нова угорськомовна школа відкривається на Закарпатті

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору