ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Містика на нічку! Чи пив кров граф Дракула на Закарпатті? (ВІДЕО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    163 переглядів
    Граф Дракула

    Недавно на одному з телеканалів показали сюжет: мовляв, Хустський замок на Закарпатті був українською резиденцією вампіра Дракули, що свою криваву спрагу він тамував у теперішньому Драгово і що саме у цьому селі досі живуть його нащадки.



    Прототипом вампіра Дракули був жорстокий румунський граф Влад ІІІ Цепеш на прізвисько Дракул («диявол»), який народився 1431 року у Трансильванії. Як вампіра, його прославив англійський письменник Стокер. Проте румунські історики вважають, що так графа зганьбили, адже Влад ІІІ Цепеш і дотепер вважається однією з визначних історичних осіб цієї країни. Річ у тім, що він заснував Бухарест як фортецю, боровся за звільнення від іноземних загарбників, був хорошим сім’янином, за кілька років очистив країну від жебраків та злочинців, яким відрубував руку чи саджав на палю – біля колодязів стояли кубки з коштовним камінням, і їх ніхто не брав! Але до наших днів дійшли свідчення і про дивні пристрасті Цепеша. Граф полюбляв обідати серед трупів, для залякування турецького війська «висадив» цілий «ліс» людей на кілках (серед них були і діти). 1476 року Цепеша проштрикнули кілком і відрубали голову. Нібито так у той час вбивали вампірів. Є перекази, що коли його могилу розкопали, тіла не знайшли.



    Де правда, а де вигадки – через стільки століть важко зрозуміти. Як би не було, але легенди про знаменитого вампіра притягують безліч туристів не тільки до Румунії, а й до Закарпаття – у Хустський замок, яким нібито володів Дракула.


    – 1329 року угорський король подарував цю фортецю (збудована в ХІ столітті) лицарю Трансильванії Драгу і його брату Вальку, – розповідає науковий співробітник місцевого краєзнавчого музею Віталій Петрусь. – Свою штаб-квартиру вони облаштували в селі Драга недалеко від Хуста (нині Драгово). За легендою, лицар Драг довго тут не прожив – місцеві жителі вигнали його у румунські Карпати. 1766 року блискавка вцілила в мури замку і порохову вежу – стався вибух. Тепер тут лише руїни. Цікавимося у Віталія Петруся, чи правда, що страшний граф Дракул, який нібито є нащадком того самого лицаря Драги, жив у Хустському замку?


    – Цього історично не доведено, це легенда, – розчаровує нас історик. – У замку жив Драг – за сто років до народження Влада ІІІ Дракула.


    Можливо, завдяки цій плутанині і їдуть тисячі туристів на Закарпаття. Тож, вигадкою є і те, що Дракула пив кров у теперішньому Драгово. Коли поцікавилися у місцевій сільській раді, чи тут проживають його нащадки, працівники дуже обурилися: «Ніколи не було в нас вампірів! І нащадків Дракули нема! Треба ж таке придумати…»


    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Містика "на нічку" - відьми серед земних людей на Закарпатті (ФОТО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости