ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Закарпатполіметали": золота проблема України

    19 квітня 2024 п'ятниця
    60 переглядів

    Між тим, потреба у додатковому фінансуванні «Закарпатполіметалів» досягла такого рівня, що, якщо необхідні кошти не надійдуть найближчим часом, то в середині грудня його працівники підуть в неоплачувану відпустку, а з січня відбудеться зупинка підприємства.

    золота проблема України
    золота проблема України

    За словами закарпатців, можливий процес банкрутства і пов’язані з ним тривалі простої призведуть до незворотних наслідків. Консервація копальні вимагатиме більше 20 млн. грн., інакше вона буде повністю зруйнована.

    «Zakar Resources», яка через компанії «Alfa Minerals Limited» і «Ukrainian Resources Limited» належить австралійським інвесторам, неодноразово зверталася до уряду України з проханням вирішити збільшення її частки у СФ «Закарпатполіметалів» з 6,33 % до контрольного пакета в обмін на приблизно 65 млн. $ інвестицій. Спочатку (2004 – 2006 рр.) її партнером за цим проектом мала бути австралійська золотодобувна «Eurogold Ltd». Проте остання весною поточного року вирішила зосередитися на розвитку ще одного закарпатського родовища — Сауляк. Декілька місяців аналогічний інтерес до «Закарпатполіметалів» проявила канадська «Tournigan Gold Corp.», яка спеціалізується на добуванні золота і урану.

    Виконавчий директор «Zakar Resources» в Україні Кріс Баркер повідомив, що компанія «Tournigan Gold Corp.» готова профінансувати всю програму розвитку підприємства, включаючи 5 млн. $, необхідні на 2007 р., але за умови придбання контролю над товариством. «Хто ж вкладатиме гроші, не маючи гарантій?» — питає пан Баркер. За словами Богдана Конецького, координатора проекту від «Zakar Resources», всі звернення компанії до уряду були проігноровані, а отримання інвестором контролю блокується на бюрократичному рівні.

    «Якщо частка у 93,67 % буде виставлена на аукціон, компанія візьме в ньому участь, — говорить Кріс Баркер. — Але у нас у будь-якому випадку є переважне право. Коли буде аукціон, ми почекаємо, поки претенденти зроблять свою пропозицію, а потім скажемо: спасибі велике, ми забираємо цей пакет», — жартує золотошукач, обіцяючи оскаржити в суді передачу ФДМ частки акцій.

    Саме через наявність цього переважного права вже два роки не можна реалізувати урядове розпорядження від 21 червня 2004 р. про передачу частки ДАК Держкомприродресурсам. Але з іншого боку, і збільшити свою присутність у статутному фонді інвестори теж не можуть.

    Богдан Конецький пояснює причину, чому «Zakar Resources» за стільки років так і не добилася рішення на свою користь, таким чином: «Ми знаємо, що деякі компанії, не називатимемо імена, написали листи певним високопоставленим чиновникам, в яких вони повідомляли про своє бажання займатися цим проектом».

    Проте спосіб обійти переважне право «Zakar Resources» все-таки є, і в уряді про нього знають. Якщо ліквідовувати ДАК «Українські поліметали», то це право може бути передане Фонду держмайна разом з активами ДАК, зокрема часткою у товаристві. До моменту проведення аукціону може пройти до року, а це означає, що підприємство давно зупиниться і збанкрутує (прострочений борг вже зараз складає близько 2 млн. $). В цьому випадку ліцензія на видобуток, яка є у «Zakar Resources» і яка дійсна ще більше 14 років, буде примусово передана іншій компанії. Остання отримає золотий бізнес при мінімумі вкладень.

    Така схема нагадує те, що відбувається в сусідній Румунії. Там «KazakhGold Group» і британська «Oxus Gold» в кінці листопада придбали за 6,99 млн. $ на аукціоні майно золотопереробного заводу в Байа Марі, який у 2005 р. зупинився через аварію після лютих морозів. Цей завод, який належав румунському уряду і «Eurogold», пройшов процедуру банкрутства.

    В останні місяці «Закарпатполіметали» видобували до десятка кілограмів золота в місяць, проте проектні потужності припускають видобуток близько 350 тис. тонн руди на рік, що відповідає приблизно 1,5 т золота. Крім того, Мужиївське родовище багате на інші метали, особливо свинець і цинк, вміст яких складає до 6 % в тонні руди. Експлуатаційний цикл цього проекту складає мінімум 25 – 30 років.

    ДОВІДКА

    Загальні запаси золота на українських родовищах, за даними Держкомгеології, складають 3,2 тис. тонн. Всього ж у країні є понад 230 рудопроявів золота, з яких 10 —  родовища із запасами по 80 – 135 тонн.

    В процесі розвідки знаходяться 12 родовищ золотовмісних руд. За останні роки виявлені рудні запаси з низьким вмістом золота (5 – 7 г/т).

    За оцінками експертів, вартість робіт із створення золотодобувного комплексу оцінюється в 0,8 млрд. дол.

    Золото займає приблизно 85 – 90 % українського ринку дорогоцінних металів, до 10 % припадає на срібло, решта — на платину і паладій.

    Собівартість видобутку золота в Україні досягає 400 $/ унцію. Собівартість одного грама всього на 5 грн. менша від ринкової ціни.

    UA-Reporter.com
    Блиск і злидні закарпатських старателів
    Сауляк: Украинское золото опять некому добывать!
    Закарпатская золотодобывная компания осталась в ГАК "Украинские полиметаллы". Надолго ли?
    Закарпаття: Мешканці "золотоносного" Мужієва знаходять "автоподарунки" вартістю в кілька десятків тисяч гривень

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Несмотря на то, что, по документам, мешки с так называемым «Премиксом» должны были складироваться в каком-то одном определенном месте, их стали находить по всему Береговскому району и в немалых количествах. Так, на территории «Агрокомплекса» лежало более 130 тонн «товара», на береговском комбинате хлебопродуктов нашли 6 тонн, в каменном карьере села Мужиево — свыше 70 тонн и т.д. Что ж это за вещество и так ли уж оно опасно?

    Работники областных экологических служб передали образцы вещества для экспертизы в Государственный Киевский институт гигиены и медицинской экологии им. Марзеева.
    Выводы специалистов таковы:

    - веществу определена наивысшая степень опасности для окружающей среды и людей;
    - в исследуемых образцах выявлены тяжелые металлы, свинец и пр., что запрещено ввозить на территорию Украины Венской Конвенцией и внесены в «Желтый список».

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    На столь же яростное сопротивление натолкнулись сотрудники МЧС и нынешним летом, когда была предпринята попытка вывезти «премикс» из Большой Бакты на предприятие «Закарпатполиметаллы» в селе Мужиево .

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Аноніму 07.12.06 (21:29) ти великий спец, правда то що пишеш - малограмотна ДУРНЯ!