ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Судні дні Перечинського міського голови Івана Погоріляка

    28 березня 2024 четвер
    60 переглядів

    На Закарпатті Перечинський районний суд задовольнив позов ряду міських депутатів проти мера того ж таки міста Перечина Івана Погоріляка. Ніхто, втім, не здивується, коли ім’я останнього прозвучить з трибуни ООН, або якщо і з Ватикану закличе цього чоловіка до рівноваги і спокою задля здоров’я громади сам Папа Римський. Дуже вже вибухонебезпечний цей мер.

    З ним, знаєте, навіть найспокійніша письменниця області, представниця красунь-журналісток Іршавщини Тетяна Грицищук почала сваритися, коли нечиста сила сподобила її стати редакторкою міської газети “Перечинська тема”, яка мусила “ходити під Погоріляком”.

    Мер надав згаданій Т.Грицищук службову “нору” в будинку, на який коли навіть здалеку подивишся — то кричиш від жаху. Це, очевидно, стало причиною, що пан Іван вирішив з Тетяни мотузки вити. Та не тут то було. Не дрімав голова обласного етичного осередку Василь Бедзір. Він покликав сюди свого київського етичного очільника Капелюшного і…

    Та нічого, шановні читачі, не сталося.

    Вода в ступі товчеться і далі.

    Але скільки ж це займає уваги людей! Скільки даремних пристрастей вирує замість того, щоб конструктивно вирішувати злободенні питання в житті Перечина. Бо чомусь у нещасному Ріо-де-Жанейро спокійно можуть провести барвистий карнавал, куди через постійні суди-пересуди не встигла поїхати панна Грицищук та деякі жінки-депутати з Перечина, а в цьому просунутому райцентрі навіть мерців у воду хоронять, як під час дальнього плавання на кораблі.

    Ніхто вже з експресивним керівником Погоріляком не розбере: чи корабель з піратами цей Перечин, чи людське поселення?

    Нема в чоловіка співпраці з депутатами та й квит.

    29 січня мусила це констатувати й перевірка Закарпатської ОДА і обласної ради в своїх матеріалах за підписом співголови перевірочної комісії, керівника апарату облдержадміністрації М.Поповича та заступника голови облради, співголови комісії М.Мартина.

    Ця компетентна комісія опрацювала протоколи засідань сесії міської ради V скликання, протоколи засідань виконкому міської ради за 2006 рік, документацію з питань ведення кадрової роботи, штатний розпис виконкому міської ради на 2006 та 2007 роки, відомості щодо нарахування заробітної плати працівникам виконавчого апарату міської ради.

    “Слід зазначити, — робить висновки комісія, — що в Перечинській міській раді склалась хибна практика, коли проекти рішень з тих чи інших питань, що виносяться на розгляд сесії, обговорюються на засіданнях профільних постійних комісій, а інші комісії усунено від цієї процедури, що є порушенням Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

    Викликає зауваження і сам порядок підготовки проектів рішень. Як свідчать наявні матеріали, із земельних питань рішення готуються не виконкомом, не постійною комісією ради, а працівниками апарату ради (в основному юридичного відділу), які й доповідають щодо них на пленарних засіданнях сесій, хоча це не входить в їх службові обов’язки.

    Аналіз протоколів пленарних засідань Перечинської міської ради показав, що депутати не завжди затверджують порядок денний, не голосують за зняття з розгляду того чи іншого проекту рішення (протоколи від 26 квітня та від 11 травня 2006 року).

    Міським головою не дотримуються вимоги Закону щодо порядку ведення і закриття пленарних засідань сесій. Так, 26 квітня 2006 року після того, як на пленарному засіданні ним заявлено, що порядок денний вичерпано, він повинен був закрити сесію. Але замість цього 11 травня 2006 року проводиться друге пленарне засідання 2 сесії з новим порядком денним. І такі випадки непоодинокі (протокол третьої сесії від 12 вересня 2006 року)”.

    Документ від ОДА та обласної ради далі пише:

    “Особливо слід звернути увагу на наступне:

    Постановою Перечинського районного суду від 22 грудня 2006 року рішення Перечинської міської ради № 6 від 11 травня 2006 року “Про затвердження Регламенту Перечинської міської ради V скликання визнано не чинним та скасовано.

    Цим же рішенням визнано не чинним і скасовано сам Регламент.

    У зв’язку з цим поставлено під сумнів законність усіх рішень ради V скликання. При вивченні та аналізі проблемних питань, що стосуються організаційно-регламентних та процедурних норм проведення засідань сесій, виконкому, забезпечення умов для діяльності депутатів, їх постійних комісій, членами комісії встановлено, що дійсно мали місце факти порушення міським головою Погоріляком І.М. окремих нормативних положень Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

    Словом, шановні читачі, Содом і Гоморра!

    Михайло Попович та Михайло Мартин, а з ними і вся шановна комісія схопилися за голови. Але, на щастя, цим хапанням не обмежилися, а нарешті (!) правильно і злободенно подивилися в корінь проблеми, як закликав ще наш молодший російський брат Козьма Прутков.

    А корінь вріс по самі вуха в резонне запитання: “Чому саме з діяльністю сина Ужгорода Івана Погоріляка, який прекрасно проріс в Перечині, зв’язані чисельні судні дні цього ж таки пана Погоріляка?”

    Комісія дає відповідь на це питання, що вимотало в перечинців не один кілометр нервів: “Відповідно до ч. 10 ст. 49 Закону України “Про місцеве самоврядування” депутат має право знайомитися з будь-якими офіційними документами, які зберігаються у відповідних органах місцевого самоврядування. Однак, не одержавши можливості для ознайомлення з окремими документами та ОТРИМАВШИ ВІДМОВУ МІСЬКОГО ГОЛОВИ (підкреслення наше. — Авт.), депутати міської ради змушені були звертатися з адміністративними позовами в судові інстанції, що спричинило виникнення певних труднощів при реалізації повноважень, наданих депутатам міської ради статтею 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

    І от судиться мер Погоріляк замість того, щоб зайнятися нагальними для “портового” Перечина, де небіжчиків занурюють за їх чесний труд на благо України в сиру грунтову воду, проблемами. Весь світ проти нього, мовляв.

    Навіть дожився, що “Перечинську тему”, — яку полишила журналіст Т.Грицищук, щоб залишитися живою і не дійти до серцевих нападів після нападок скрипучого мера, — випустив самотужки. Всіх у неоковирних газетних матеріалах “вичистив”, як ворогів, а не як друзів. А саме на дружбу мав би опиратися справжній міський голова.

    Адже є нині в Перечині питання, що не витримують зволікання. Приміром, управління земельних ресурсів у результаті проведеної перевірки для врегулювання земельних питань пропонує виконкому міської ради провести інвентаризацію земель, що дасть можливість збільшити надходження до міського бюджету, а ще — замовити Генеральний план міста, встановити межі населеного пункту, провести розмежування земель комунальної та державної власності тощо.

    Та коли І.Погоріляку цим займатися?!

    Він у газету пише!

    Навіть на тих, котрі пишуть.

    Бо не тільки Тетяна Грицищук заважає жити і нічого не робити пану Івану. Зацитуємо дітище І.Погоріляка:

    “Депутат міської ради Ковач Юрій, редактор районної газети “Народне слово” (хто читає “Народне слово” помітив, що він повноцінно і безкоштовно використовує шпальти цієї газети для своєрідної боротьби з міським головою) має “зуба” на мене тому, що ще у 2003 році за моєю вказівкою його власний жилий будинок на вулиці Б.Хмельницького було від’єднано від системи теплопостачання дитячого дошкільного навчального закладу “Веселка”, послугами теплопостачання якого він безкоштовно користувався не один десяток років, друга в тому, що за моєю ініціативою за регулярні пропуски Юрієм Васильовичем засідань виконкомів (членом якого він був з 2002 року) його у 2005 році було виключено зі складу виконкому. Також я вимагав від Ковача Юрія під час виборчих перегонів 2006 року надати мені інформацію про факти оплати рекламних політичних статей у районній газеті “Народне слово”, чого до цього часу я не дочекався”.

    Мер Погоріляк, бачте, від відомого журналіста і редактора ВИМАГАВ. То хай наразі дякує, що за такі фактичні розбійні напади безкінечно добрий Юрій Ковач не подав заяву в “Беркут” чи “Сокіл” для негайного затримання суспільно небезпечного товариша П.

    А взагалі думається, що Ю.Ковач сам був би добрим міським головою. При ньому сварок, упевнені чесні люди, не було б, а добрі справи множилися в геометричній прогресії.

    Та поки що І.Погоріляк компетентну перевірку під головуванням М.Поповича та М.Мартина зверхньо називає однобокою, ставить під сумнів роботу депутатів за сім місяців, бо хоче скасувати ключові рішення про регламент і лічильну комісію виконкому. Ряд депутатів, що попросили нашу редакцію покласти край перечинській “мочиловці” людей мертвих і живих, вважають, що значною мірою деструктивні тенденції ідуть також від заступника міського голови Віталія Кравця. Саме він хоче подати на розпуск міської ради у Верховну раду, коли суд задовольнить їх із Погоріляком звернення про скасування вже прийнятого регламенту. Зараз І.Погоріляк зі своїм заступником продовжують скликати… старий виконком, бо мовляв у новому тільки 9 чоловік, а має бути 11.

    Словом, амбіційний діяч Іван Погоріляк, по всьому видно, прийшов у Перечин, щоб давати роботу судам.

    Це дуже добре, що він не хоче допустити безробіття серед поважного суддівського корпусу.

    Але нащо іншим людям морочити голову і ще дещо, давати непотрібну роботу їх тілам і головам?

    Може час згадати про головне?

    Про Перечин!

    Василь ЗУБАЧ, "Закарпатська правда"
    Мер закарпатського м.Перечин марить про "наполеонство"
    Кримінальна справа для мера
    Закарпатський Перечин: Мертві не винні!!!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору