ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Завтра в Києві пройде "круглий стіл" по русинству

    25 апреля 2024 четверг
    81 переглядів

    У п’ятницю, 23 березня 2007 р. об 11:00 в Конференц-залі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Рильського НАН України відбудеться круглий стіл на тему: “Русинство Закарпаття – історико-етнографічні виміри та політичний контекст”.Ініціаторами його проведення виступили Національна та Міжнародна Асоціація україністів, Конгрес української інтелігенції, “Просвіта”, творчі та наукові спілки, політичні та громадські організації національно-демократичного спрямування. Вони мають намір звернутися до Президента України як гаранта Конституції з приводу рішення обласної ради Закарпаття про надання мешканцям краю статусу окремої етнічної меншини, вимагаючи "вжити належних заходів для недопущення дезінтеграційних процесів та політичної дестабілізації в Україні". Про це повідомила директор Інституту мистецтвознавства, фольклору і етнології НАН України, член Центрального проводу Української народної партії Ганна СКРИПНИК.

    За словами СКРИПНИК, "це рішення облради є протиправним, оскільки вона не має повноважень кодифікувати нові національності чи етноменшини". "Облрада не може також перебирати на себе функції спеціалізованої наукової установи і робити висновки з приводу тих чи інших наукових проблем. Подібні спроби облради наукова академічна громадськість розглядає як провокативні, спрямовані на розкол України", - зазначає Ганна СКРИПНИК.

    Після завершення круглого столу відбудеться прес-конференція.

    Захід відбудеться за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 4, 4-й поверх, конференц-зал.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Народжений 26.01.1945, є таємним співробітником та агентом СТБ (чехословацького аналогу КГБ) під псевдо Маґо (Маґу), номери у списках 19591 (неясно), 19591 (центральний штаб), 982410 (Кошіце), 9824 (Кошіце). Джерело: нецензурований список агентів http://www.cibulka.com/cgi-bin/osoby.exe?code=W

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Плохи были бы наши дела, если бы мы зависели от таких 'научных кругов' и если бы нас каким-то образом волновало их мнение.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цим ножі май затуплені, Тим май голосні. Цим слова май нерозумні, Тим лиш май шумні. Мудрий позирає світ – Слова не метає. Дурень – день і ніч кричит, Ніби дашто знає. Нуч май тиха є, гий день, Зрубит ліс сокира, Вода май шумна, гий огинь, Война май риче в’д мира. Уста брехливі не мовчат, Лопочут, аж ся пучат, Пудводи колесо гримит, Коли з гори ся спущат. Мовчит Говерла у снігу, Хоть вища всіх в Карпатах, Мовчит Невицький замок наш, Шумит над ним лем вітер. Для правди доста мало слів, Як хоче долго жити, Брехня навхтема все шумна, Юй мусай ся божити. Кричит, як вічно, боягуз, Герой мовчит достойно, Паскудство скаче межи нас, Порядність - cупокойна. Усе, чим ми ся гордимо, Ци гори, ци тополі, Най буде тихим, гий ліси, Гий пуд пшеницьов поле. Як не глуши русинських слів – Лиш далі помандрувут, Кой сейсь рядок ся полюбив, І так го всі учуют.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    І чого в Києві мают рішати як ся русинови називати?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    дорогі русини! поясність, чим ви відрізняєтеся від українців. ну ніяк не зрозумію. Мова така ж сама, національний одяг, пісні і т.д. От русинка, думаю по-русинськи написала. Але ж абетка слов"янська, слова всі зрозумілі. Хоча ви стверджуєте, що пішли від хорватів. А в них то все не так. А ще Ви кажете, що русин від слова рутен і заперечуєте причетність до київської русі, а територію називаєте Карпатська Русь чи пудкарпатська. Де логіка. Це не в обіду. Поясніть. Мої бюатьки родом з поділля. так там теж люди говорять мовою яка не схожа на літературну. то невже і їм вимагати національності і можливості викладати такою мовою в університетах?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чилядь!Ко шо чув за наш прапор?Чим то ся кінчило?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Йсї зроблять и з мерлиця револуціонера! Неє границь людськуй дурости и мерзости. Я никому нич не довжен (анї Вам, панїко Тата, кедь хочете щиросердечно порозуміти нас, одвітьте лем на условный вопрос русского: чим Ви од них иншакі?). Про кого йсі "столы" приправенї? Менї будете из Кіёва пояснёвати, ко я є? Тї 10 тисяч, ко сознателно са записав за Русина, ачей не чекавут на вашу благодать "шановні науковцї", вни не є біомаса, тулько годнї порозуміти, што са тиче їх лично, а тим, што обстали ищи "українцями" вшитко єдно...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чим інакші? У нас різні мови. От і все.Росіянин який вперше чує українську - нічого не розуміє. З українцями простіше, бо вони вивчають цю мову.А я от вас перший раз почула і все зрозуміла. Ви би хоч букви собі придумали інакші.....а тоді говорили. Ніхто не заперечує вашої самобутності. Але ви - український етнос. Це дещо різні і самобутні частинки, з яких складається народ. Просто одні більші, інші менші. Але вони є одним цілим. Це моя точка зору. І я її обгурнтувала. А, ви Русначиско, так і не відповіли на мої питання. Що, слів немає чи відповіді не знаєте? Я толерантно до вас звернулася зі сподіванням почути саме вашу точку зору а не науковців. Але ваша лють до всього українського застелає очі і вам нічого сказати, бо ви не русин і ніколи ним не були. Про гроші, які відмиваються на таких як ви писати не хочу. Знаю точно: завтра вам заплатить Київ більше, ніж воші-н-гтон, і ви заспіваєте інакше. І першими кинетеся з кулаками на русинів. Так, вони не біомаса. Біомаса - це ви, Русначиску.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    """тата
    23.03.07 (18:08)
    Чим інакші? У нас різні мови. От і все.Росіянин який вперше чує українську - нічого не розуміє."""
    Це ваша суб"єктивна точка зору.Завтра скажете щось інакше.
    """Знаю точно: завтра вам заплатить Київ більше, ніж воші-н-гтон, і ви заспіваєте інакше. І першими кинетеся з кулаками на русинів. Так, вони не біомаса. Біомаса - це ви, Русначиску."""
    Між іншим вас ніхто не ображав.Дуже культурна точка зору на своїх співвітчизників.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це точка зору на Русначиска та йому подібних, які за гроші готові хоч що говорити і скільки завгодно революцій робити. А про своїх співвітчизників я сказала якраз, що ВОНИ НЕ БІОМАСА. Так, що Ляшкуне, не :))). Щодо моєї суб"єктивної точки зору на російську мову, то це абсурд! Якщо росіяни нас розуміють, то чому заробітчани не балакають там по-нашому? А взагалі, це марна переписка з мого боку. Бо ви не володієте ситуацією та ще й не хочете бути уважними.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Никто уже не будет пытаться обяснять, чем мы отличаемся от чехов, китайцев, украинцев. Этот период разяснений с заглядыванием в глаза в поисках одобрения канул в Лету несколько лет тому назад. Почему мы дальше должны делать это, с какой стати эти унижения? Я и представить себе не могу, чтобы великие русины прошлого унижались обоснованием своей национальности перед тогда жителями Малороссии. Да им и в голову это не пришло бы - кто Вы такие, чтобы перед вами унижаться, покажите ценник в виде вклада в мировую культуру. Вы действительно спросили нормально, без ругани, но вопрос не в том, как Вы спросили, но что Вы спросили. Русначиско никак не оскорбил Вас, но эмоционально ответил, что не собирается держать перед Вами экзамен по, не касающемся Вас, его самовосприятии, да ещё и в своём доме. Однако его неоскорбление Вас стало достаточным, чтобы записать его в какого-то агента на какой-то зарплате, одним махом Вы перечеркнули всё ценное, что есть у этого человека и облили его дерьмом. Здесь кто-то говорил о 4-ом поколении в Подкарпатье, а Ваша семья сколько поколений у нас? Ответьте перед тем, как начинать экзамен на профпригодность коренных жителей или проверку наших зубов, длины пальцев, цвета волос - что там ещё проверяют? Русначиско совершенно прав, в его коротком посте намного больше полезной информации, чем в Вашем. Действительно много очень пассивных политически русин, начинают просыпаться ТОЛЬКО из-за вашего неприятия нас. Если бы вы признали нас 15 лет тому назад, то мы бы уже, наверное, ассимилировались, но ТОЛЬКО ваше желание делать из национальности проблему пробуждает всё больше и больше людей. Пробуждение идёт не благодаря нам самим, но благодаря украинцам. Вы не проклятие наше, вы наше спасение. А унижаться больше не будем, форумы уже не служат площадкой для оправданий, но для общения между собой, обмена информацией и возможных путей решения проблем. Вас в этой картине нет, но можете быть - мы за то, чтобы все подкарпатцы были счастливы.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дивіться аби з такими поглядами завтра усіх ваших гордих русинів-заробітчан не повиганяли з усіх країн, де вони "люблять" свою Русь. В тому числі і з Малоросії, де їх ой як багато. Моя сім"я тут 30 років. Батько будував заводи, мама лікувала дітей. Брат заснував спортивну школу. Моїх батьків направили сюди після навчання, бо всі закарпатці, які вчилися з ними, залишилися в Києві. їхні батьки не розбудовували рідний край, бо то тяжка і відповідальна робота, а вешталися по заробітках уже тоді. І гроші у тих дітей були. А гроші і тоді все вирішували. А в батьків моїх батьків грошей не було. Тепер я ворог, так?! Ви кричали що помаранчева революція- то святая святих, все добровільно і безплатно. Тепер що? невже не розумієте, що і з русинством так само. Ти, Камуфляжнику, того й камуфляжник, що все в тебе камуфляжне. Ти якось зізнався, що спокон віку тут живете і що батьки казали лем би з "нашов дівков женився" , то звідки в тебе , патріоте, російська форевер?! У мене всі друзі коріннні закарпатці. Ніхто, ніхто з них не визнає себе русином. Тому я запитала. А вам нічого сказати. А ще одне вбивче питання. Де є русинська мова. Адже кожен район говорить по своєму. У кожному районі свій говір, по-різному називають одні і ті ж речі. То що , тих хто не говорить по-мукачівськи, а по-хустськи чи рахівськи, теж виганятимемо із Закарпаття? Дискусію припиняю. Бо, як кажуть у суперечці, завжди винуватий розумніший. Я взагалі марно встрягла у це болото. Колупайтеся в ньому і далі самі. А я житиму як жила і раніше. Працюватиму на рідній землі, вболіватиму за щасливе майбутнє тих, хто дійсно цінує і любить цей край, а не займається заробітками на власній землі і на власному народові.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    """"Моя сім"я тут 30 років. Батько будував заводи, мама лікувала дітей. Брат заснував спортивну школу. Моїх батьків направили сюди після навчання, бо всі закарпатці, які вчилися з ними, залишилися в Києві. їхні батьки не розбудовували рідний край, бо то тяжка і відповідальна робота, а вешталися по заробітках уже тоді.""""

    Но пак з того паніко треба было начинати - казали бысьте що вы з прийшляку.Вам тогди нас не порозуміты.Нигда.Бо вашых батьку сюды направили аби ввеличоити число українців в статистиках. Вы "великий"малорос,вам русини більмо в оці.Із-за такых ми стали меншинов на своїй властній землі.Типир про русинський язик.Що с того кідь у Сваляві кажут "шваблики"та "квас" а у Тячеві "сіркачі"та "буркут" - ми містні межи собов договоримеся і порозуміємеся.Айбо на "сірники"не переходиме.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вы не обижайтесь, но дискуссии не было, никто не дискутировал и не собирается. Вам нечего ни начинать, ни останавливать. Я никогда ни в чём не сознавался, а прямо говорил - согласитесь, что есть разница. Также никогда и никого не выселял с Подкарпатья, незачем приписывать мне что-то, а потом комментировать. Русским буду и дальше пользоваться согласно своему свободному выбору - пусть даже с большими ошибками - и поверьте, что дождусь момента, когда из души каждого собеседника пропадёт зараза дикого национализма, разделяющего родственные народы на хохлов, кацапов, москалей и прочее. Мы все научимся, пусть не сразу, принимать человека таким, каким он есть. Что ещё для Вас в ответ на комментарий...никогда не кричал и не радовался никаким революциям, предпочитаю эволюцию. Ещё я также заканчивал университеты и знаю, что такое распределение. 30 лет тому назад жив был СССР и Киев был столицей республики - большой и перспективный город, а Подкарпатье - провинцией огромного государства. Я думаю, Ваш отец сам сознательно выбрал провинциальный для СССР Ужгород, а подкарпатцы из-за плохой успеваемости остались в Киеве. Согласен, немного грубый ответ, извините, но оставив без ответа Вашу оценку оставшимся в столицах русинам, я бы их и сам обвинил. Нет уж. Возможно 30 лет проживания на земле моих предков и дают Вам основания иметь своё мнение о моих прапрапрапра....бабушках и дедушках, земля им пухом, но если оно отрицательное, то лучше не оскорблять их память, порядочнее будет просто помолчать. Я ничем не отличаюсь от Ваших друзей-русин и Вам незачем беспокоиться. Мы не против Вас, мы за себя. Это не дискуссия, так обмен тезисами:)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Принимается:) Надо просто любить землю на которой живешь, пусть это будет всего-навсего забытая Богом и другими людьми деревня. И для этого не обязательно именно там родиться. Вам никогда не приходилось в некоторых далеких от родных мест испытывать какое-то непонятное чувство: как-будто вы уже здесь были. Со мной впервые это произошло в Ирландии,скалистые берега которой врезались в сердце памятью,которой не было и, как я тогда думала, быть не могло. А потом вернулось все это, когда посетила развалины Невицкого замка. Я думала, что схожу сума, когда слышала детский лепет и легкий топот босых ножек. Потом кто-то произнес какое-то имя. Я не запомнила его, но точно знаю: тем ребенком была именно я, и это звали меня. Вот так... Только не говорите, что это весна и болезнь обостряется:) Мы все жили по чуть-чуть и всюду:)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Да нет же, почему весна? Вы очень красиво описали Ваши переживания. Ваше письмо гармонично, сложно и при этом легко и приятно читаемо. Оно выдаёт образованного, интеллигентного человека, романтическую и гармонично развитую личность, с которой каждому нормальному человеку было бы приятно общаться. Такие люди нужны Подкарпатью, очень нужны - и не столь важно какой они национальности. Вы знаете, иногда я смотрю на карту, на все эти страны с большим населением в каждой, и иногда думаю:' Ну почему из всех шести миллиардов я выбрал родиться именно русином, которых в мире около двух миллионов. Их же в Красную книгу можно записывать и при этом никакой спокойной жизни: то венгры гоняют, то чехи, то коммунисты, то вот теперь украинцы. За что же такое несчастье, почему нас не могут оставить в покое - мы же такой редкий народ, маленький и аполитичный. И выпало мне родится именно русином'. Но с чем родился, с тем и живём, тому и рады. К сожалению, и от Вас зависит выпало ли мне счастье при рождении. А представляете, встретите Вы какого-нибудь местного, влюбитесь, потом замуж выйдете и будете смотреть на него и знать, что таких как он во всём мире раз-два и обчёлся:) Круто:) Всех нас объединяет любовь, в этом народы всего мира одинаковы.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Да уж:)Лучше и не объяснишь. Теперь понимаю. Спасибо.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Рад, что смог помочь Вам каким-то образом, к каким бы выводам Вы не пришли.