ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Андрій Погорєлов: "Проблему "Премікса" буде вирішено після завершення слідства"

    29 марта 2024 пятница
    54 переглядів

    На початку серпня у Києві відбулось розширене засідання колегії Мінприроди України «Про підсумки роботи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України у І півріччі 2007 року». Воно проходило під головуванням першого заступника міністра Сергія Глазунова.

    У роботі колеги взяли участь керівництво Мінприроди, начальники територіальних управлінь, урядових органів у складі міністерства, державних екологічних інспекцій в областях, представники Кабінету Міністрів України, громадськість та ЗМІ.

    Було названо головну проблему реалізації ефективної державної екополітики - повільна інтеграція екологічної складової в усі галузі економіки та сфери діяльності. Екологічна складова ще не стала обов'язковою для розроблених в державі стратегій, національних та регіональних програм розвитку, зокрема, державних цільових програм.

    Соціально-економічні реформи у країні відбуваються без достатнього врахування екологічного чинника, що призводить до подальшого послаблення екологічної політики та інституцій, сповільнення необхідних змін у законодавстві, послаблення дієвості контролю за дотриманням екологічних вимог. Усі ці фактори призвели до істотного зниження ефективності управління в галузі охорони довкілля на державному та регіональному рівнях.

    Щодо міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, то Мінприроди України забезпечило виконання 52 двосторонніх угод в сфері охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів із 31 країною світу. На сьогоднішній день міністерство виконує двосторонні угоди з усіма країнами, з якими Україна має спільні кордони. Природоохоронці України створили Національне агентство екологічних інвестицій України та розробили проект закону України „Про парникові гази". Метою цього є реалізація механізмів Кіотського протоколу — міжнародної угоди про обмеження викиду в атмосферу парникових газів. Згідно з протоколом країни-учасниці зобов'язані до 2010 року зменшити викиди парникових газів у середньому на 5,2% (порівняно з 1990 роком).

    Зменшення викидів кожна країна може здійснювати за допомогою зменшення виробництва, раціональнішого використання тепла та енергії транспортного сектору, а також проведення проектів в інших країнах. За останнє півріччя в Україні створено Національний центр кадастру викидів парникових газів. Це означає, що Україна потенційно матиме змогу розпочати торгівлю своїм надлишком квоти з викидів парникових газів та допомагати іншим сторонам Кіотського протоколу виконувати зобов'язання зі скорочення викидів через механізми, визначені у його відповідних статтях.

    Ці гнучкі механізми можуть і повинні стати джерелами значних фінансових надходжень в економіку країни. Одночасно певні обмеження на обсяг викидів парникових газів, які покладає Кіотський протокол на Україну, не є обтяжливими.

    Із найбільш суттєвих проблемних питань у сфері заповідної справи було відзна чено зниження темпів розширення територій та об'єктів природно-заповідного фонду (далі - ПЗФ); низький рівень фінансування та матеріально-технічного забезпечення установ ПЗФ, незавершеність встановлення меж територій та об'єктів ПЗФ на місцевості. Протягом першого півріччя 2007 року здійснено роботу щодо визначення меж територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

    Так, станом на 1 червня межі територій та об'єктів ПЗФ загальнодержавного значення встановлені для 17,99% від їх загальної кількості та 17,79 % від загальної площі, межі територій та об'єктів ПЗФ місцевого значення встановлені лише для 28,20% від їх загальної кількості та 35,73% від загальної площі.

    Андрій Погорєлов повідомив, що спільно з Державною службою геодезії, картографії та кадастру розроблено та затверджено план заходів з картографування меж територій природних комплексів та об'єктів природно-заповідного фонду на 2007-2008 роки. Є план першочергових заходів на 2007 рік, направлених на подолання негативних тенденцій у фінансово-господарській діяльності установ природно-заповідного фонду Мінприроди за рахунок переходу на інноваційно-інвестиційний шлях розвитку.

    Проблемою залишається недостатній рівень взаємодії з громадськістю, зокрема, залучення громадськості до прийняття рішень, що стосуються охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів та екологічної безпеки. Так, у кожній області, зокрема і у нашій, повідомив пан Погорєлов, діють Орхуські інформаційні центри. Тут можна отримати інформацію щодо національного чи міжнародного екологічного законодавства, з актуальних екологічних проблем та стану довкілля у регіонах.

    Окрім визначення основних проблем та позитивів, було проведено порівняльний аналіз усіх напрямків роботи міністерства в областях та АРК. Зокрема, відзначено, що на Закарпатті найнижчий показник розо-раності земель. Він складає 15% від усієї території краю, у той час, коли у Запорізькій області - близько 70%, а у Кіровоградській - 72%. Тобто землі нашого краю вважаються екологічно стабільними. В області також зменшилися викиди підприємствами в атмосферу на 3,6% порівняно з попереднім роком. Відбулось збільшення площ земель лісового фонду Закарпаття. У нас, наголосив Андрій Вікторович, діють три природоохоронні програми.

    Також Андрій Погорєлов наголосив на тому, що заплановано змінити відсоток фінансування до державного та місцевого фондів охорони навколишнього природного середовища (далі - ОНПС) - по 50% (дотепер - 65% і 35% відповідно), а також розробити Національний план дій з охорони довкілля. Наразі надано конкретні доручення на II півріччя 2007 року всім структурам, що віднесені до сфери діяльності Мінприроди.

    Найсуттєвіші проблемні питання та проведені заходи, спрямовані на їх вирішення, опубліковані в інформаційно-довідкових матеріалах за підсумками роботи у І півріччі 2007 року.

    Проблема: Розміщення на території Закарпатської області небезпечних хімічних речовин (суміші «Премікс»).

    Стан справ. Протягом 1998-2005 років на територію Берегівського району Закарпатської області приватним підприємством „Озон" було завезено з Угорщини 1453,46 тонни суміші речовини "Премікс".

    Проведені заходи. Роботи щодо контейнеризації суміші речовин "Премікс" проведено за рахунок коштів Державного фонду ОНПС. Всього було виділено та профінан-совано коштів на загальну суму 1842,67 тис. грн., за рахунок яких контейнеризовано 460,66 т суміші «Премікс» в металеві контейнери в кількості 3900 шт.

    656 т у мішках типу "Біг-Бег" завантажені у 24 залізничні вагони, які знаходяться на території ВАТ "Берегівський КХП" (8 вагонів) та в депо ст. "Боржава" (16 вагонів) і використовуються як склад на колесах; решта неконтейнеризованої суміші (336,8 т) заскладовано у капітальному складському приміщені колишньої бази райспоживспіл-ки Берегова, що унеможливлює забруднення довкілля та доступ сторонніх.

    На даний час держуправлінням вирішуються необхідні процедурні питання щодо проведення тендера на виконання робіт по контейнеризації залишків суміші речовин «Премікс» на загальну суму 200 тис. грн., яка виділена з Державного фонду ОНПС на 2007 рік.

    Пропозиції щодо вирішення. Для завершення робіт з контейнеризації та підготовки до тимчасового зберігання суміші "Премікс" держуправлінням в 2007 році подано запит до Мінприроди на фінансування з Державного фонду ОНПС заходу "Проведення комплексу робіт з видалення, знешкодження та захоронения відходів та небезпечних хімічних речовин (суміші "Премікс"), завезених на територію Закарпатської' області з інших держав" на суму 1500 тиогрн.

    З метою ліквідації негативного впливу відходів та небезпечних хіміч-них речовин на довкілля та здоров'я населення Закарпатської області необхідно передбачити завершення всього комплексу робіт з утилізації, видалення або знешкодження суміші речовин "Премікс", яка знаходиться на території області. Держуправлінням до Мінприроди України направлено запит фінансування природоохоронного заходу «Проведення комплексу робіт з утилізації, видалення або знешкодження відходів та небезпечних хімічних речовин, завезених на територію Закарпатської та Запорізької областей з інших держав» на суму 8500 тис. грн. (для подальшого поводження з сумішшю "Премікс").

    У зв'язку з тим, що СБУ порушила кримінальну справу, питання подальшого поводження з речовиною "Премікс" може бути вирішено після завершення слідства.

    Проблема: Накопичення непридатних та заборонених до застосування хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) на території підприємств області, які потребують термінової утилізації.

    Стан справ. За результатами інвентаризації станом на 17.05.07 на території області обліковано 354,022 тонни цих речовин (ХЗЗР). Крім того, на території ВАТ "Хустський агрокомплекс" зберігається 154 тонни забрудненого пестицидами ґрунту. Держуправлінням разом з органами виконавчої влади визначаються місця концентрованого тимчасового зберігання ХЗЗР перед подальшою утилізацією.

    ХЗЗР зберігаються в 51 складському приміщенні, з яких у доброму стані - 9 складів (18% від загальної кількості), в задовільному - 32 (64%) та в незадовільному - 10 (18%).

    Проведені заходи. За рахунок коштів в сумі 450 тис. грн., виділених в 2006 році з Державного фонду ОНПС за запитом, під готовленим держуправлінням, роботи проводилися товариством з обмеженою відповідальністю "Науково виробниче товариство "Динаміка" (Запорізька область). В ході проведення робіт у Великоберезнянському районі на знешкодження вивезено 33,3 тонни ХЗЗР, в результаті чого район повністю звільнено від отрутохімікатів.

    Крім того, за рахунок коштів районного фонду ОНПС з двох господарств на території Ужгородського району було вивезено на утилізацію 14,493 тонни вищезгаданих ХЗЗР. Таким чином протягом 2006 року видалено на утилізацію за межі області 47,793 тонни ХЗЗР.

    В першому півріччі 2007 року ТзОВ НТВ "Ди-наміка" М.Запоріжжя спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування намічено плани робіт по організованому вивозу ХЗЗР із складських приміщень у спеціально визначені місця з подальшим вивезенням на утилізацію за межі України.

    Пропозиції щодо вирішення. Для остаточного вирішення зазначеної проблеми у 2007 році держуправлінням ОНПС подано запит до Мінприроди України на фінансування природоохоронного заходу "Проведення заходів щодо забезпечення екологічно безпечного зберігання непридатних хімічних засобів захисту рослин у Закарпатській області (знешкодження та видалення)» на суму 3500 тис. грн. з Державного фонду ОНПС, який знаходиться на розгляді в Мінприроди України.

    Наразі на виконання даного природоохоронного запиту виділено з Обласного фонду ОНПС 350 тис. грн., пише газета "Фест".
    У закарпатському Берегові — небезпека тотального забруднення навколишнього середовища!
    Угорський "Премікс" на Закарпатті — троянський кінь для України?
    На Закарпатті контейнеризовано 460,66 тонн хімічних відходів "Премікс"
    Поки ми думаємо-гадаємо, що робити з "Преміксом" на Закарпатті, хтось на цьому добряче заробляє...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору