ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: "Що означає день без тютюну для українця"

    19 апреля 2024 пятница
    66 переглядів

    Таку тему обговорювали у четвер, 15 листопада, в Ужгородському прес-клубі, на засіданні присвяченому Другому Всесвітньому дню без тютюну.

    Перший день без тютюну громадськість відзначає 31 травня. Того дня, як розповів директор Центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді міськвиконкому Владлен Вербич, працівники з волонтерами виготовили символічний муляж цигарки, зібрали на неї підписи ужгородців і урочисто запустили у повітря.

    15 листопада ж був Другий день без тютюну — волонтери обласного Центру здоров’я на площі Театральній в Ужгороді пропонували курцям обміняти цигарку на цукерку і пропонували таким чином зробити перший крок до відмови від паління. У результаті на цигарки було виміняно 5 кг цукерок, а міх зібраними цигарками спалили. Про це журналістам повідомила сьогодні Людмила Ганчин, лікар-методист обласного Центру здоров’я. Вона також зазначила, що сьогодні вже не так модно курити, а провідні кампанії при виборі на роботу надають перевагу кандидатам, які ведуть здоровий спосіб життя і є більш працездатними. Тим не менше кількість курців в Україні і зокрема в Закарпатті не зменшуються. За даними опитування, яке проводив обласний Центр здоров’я минулого року, 19% 12-13-річних закарпатських дітей закурили вперше. Результати також показали, що звертати увагу лікарям потрібно звертати на 10-11 річних школярів, тоді освітня та агітаційна робота може мати якийсь вплив.

    Єлизавета Югас, завідувачка поліклінічним відділенням обласного наркодиспансеру, розповіла, що кожного року до наркодиспансеру звертається по 300-500 закарпатців, які хочуть кинути палити, майже всі вони мають «супутні» хвороби. «ВОЗ доказано, що тютюнопаління—це не погана звичка, а залежність, - каже Єлизавета Югас. - довести громадянам, що паління шкідливе, дуже важко. Тим часом, кожен п’ятий українець у віці від 35-ти років палить ( загалом в Україні 9 млн.курців, це третина від усього працездатного населення). 30% усіх випадків онкозахворювань спричинені тютюнопалінням, у 30-40 % паління зумовлює смертність від ішемічної хвороби серця, у 90% - рак легенів».

    Але є і позитивні тенденції щодо відмови від паління. Зокрема, за словами Єлизавети Югас, почастішали випадки звернень до наркодиспансеру молодих жінок, які дбають про свою красу молодість і хочуть вилікуватися від тютюнової залежності. Адже відомо, що шкіра курців у 25% швидше старіє і покривається зморшками.

    Для лікування фахівці застосують різні методи: це і медикаментозний, і психологічний і акупунктура тощо. Але у 90% припинення паління – це бажання самої людини, - підкреслюють медики.
    Закарпаття: Отруйні ягідки алкогольно-сигаретної реклами

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ратушняка проклято http://bogakara.narod.ru