ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Волохи ідуть, або Потурання влади робить етнічну групу середовищем криміналу

    25 апреля 2024 четверг
    48 переглядів

    Мешкає на Закарпатті етнічна група, про яку воліють не згадувати. Понад п’ять тисяч людей, які компактно проживають в одинадцяти селах Перечинського, Свалявського, Ужгородського та Мукачівського районів. Усюди вони становлять меншість, а тому — малопомітні. Місцеві люди називають їх волохами. Але якщо ми не помічаємо цю мікрогрупу, то вона сама дасть про себе знати найближчим часом. Причому доволі несподівано.

    Епізод перший. Етнографічний

    Як відомо, «волохи» — одна з давніх назв румунів. Існувала навіть румунська держава Валахія. Проте вчені досі ламають голову над тим, хто ж такі волохи закарпатські. Було здійснено навіть трирічну наукову експедицію спільно з румунськими науковцями. Її висновок однозначний — це не румуни. Хоча волоська мова справді нагадує діалект румунської. Але спосіб життя цих людей докорінно відрізняється від тих же закарпатських румунів.

    Живуть волохи табором, відособлено від усіх. Мають свого авторитета — «бірова», який великою мірою визначає життя поселення. Соціально виглядають значно гірше за українців, між якими живуть. Їх часто так і називають — «білі цигани», бо мають багато спільного з ромами. Хіба що світліші шкірою та говорять інакше.

    Порошково — найбільше село Перечинщини. Його відрізняє те, що волоський табір тут розташований поруч із циганським. Разом їх тут 1400 чоловік, що становить третину населення села. По суті Порошково стало своєрідним волоським центром Закарпаття, хоча й тут вони не такі помітні.

    Хіба центром пронесуться запряжені коні, керовані підлітками з незрозумілою мовою. Мешкає цей етнос у халупах і хижах на околиці, подалі від зайвих очей.

    Епізод другий. Кримінальний

    На що живуть волохи, коли майже не сіють і не садять? Відповідь дає сільська статистика. На волоський табір припадає 80 відсотків коней Порошкова. Але для чого волохам 120 коней, коли не займаються сільськогосподарськими роботами?

    Усе дуже просто: село Порошково розташоване між лісами. За двадцять кілометрів — Перечинський лісохімкомбінат, який переробляє деревину на експорт. Наприклад, виготовляє вугілля для камінів. Товар іде добре, тож деревина потрібна постійно.

    Той, хто був у Порошкові п’ять років тому, буде шокований, побачивши, як нині оголилися тутешні ліси. Особливо той бік, що над волоським табором. Таке враження, ніби ліс тікає в гори, аби зникнути звідси назовсім у невідомому напрямку.

    А ліс, між іншим, державний, і охороняється законом. За незаконну вирубку Порошківське лісництво виписує чимало актів, які згодом розглядають у судах. Такот, в абсолютній більшості фігурантами в цих справах є волохи.

    Тепер зрозуміло, для чого їм коні. Адже саме ними звозять деревину до табору. Звідси її забирають підприємливі особи на лісохімкомбінат або на будови. Таким чином спритний «фірманлісоруб» може заробити за місяць і тисячу доларів.

    Одне тільки стоять на заваді — лісники, які відповідають за збереження тутешнього лісу. Кілька років тому все Порошково вразив кривавий інцидент. Посеред ночі лісники виявили фіри краденого лісу. Коли спробували зупинити крадіжку, один із волохів кинувся на них із сокирою. Лісник вистрелив у нападника з рушниці, і той невдовзі помер. Він виявився родичем волоського «бірова». Через деякий час іншого лісника було жорстоко побито, і він із лісництва пішов.

    Але це давні факти. Є свіжіші. На своїй дільниці крадену деревину затримав лісник Іван Касинець. Його побили двоє волохів. Лікарі констатували струс мозку, перелом носа, розсічення губи, вибиття зубів. Перечинський суд призначив нападникам за побиття лісника при виконанні обов’язків усього два і три роки умовно. Мовляв, з ким не буває.

    Наслідки не забарилися. Цієї весни жорстоко побили ще одного лісника, Василя Євчинця. Та ж сама історія — у лісі затримано підводу з краденою деревиною. Поки напарник Василя ходив заміряти пні, волохи кинулися на одинокого лісника. У підсумку — перебиті ноги, струс мозку, вибиті зуби. До суду справа навіть не дійшла. Ба, більше, за словами потерпілого, йому навіть не виплатили лікарняні.

    Так непокараний злочин викликає наступний. У серпні в урочищі Бахаряк, яке розташоване над табором, знову трапився кривавий інцидент. Почувши у неділю з лісу звук бензопили, лісник разом із братом кинувся до місця крадіжки. Волохи поводилися зухвало, заявляючи, що в них «заказ». Коли ж брат лісника почав міряти пні, один із крадіїв сокирою рубанув його в ногу, а потім заніс сокиру над головою. На щастя, Володимир Плавайко встиг в останній момент захиститися рукою, але великий палець було розсічено до кістки. На довгий час чоловік став непрацездатним. І знову ж до сьогодні в цій справі нічого не чути.

    А кілька тижнів тому при черговому виявленні крадіжки волох кинувся на сина лісника вже з увімкненою бензопилкою. Слава Богу, до крові не дійшло. Але всі ці епізоди свідчать про повну безкарність, з якою діють крадії лісу.

    Епізод третій. Корупційний

    Важко уявити, як таке може бути у правовій державі? Лісників б’ють за те, що вони охороняють державний ліс, а злочинцям усе сходить з рук. Та ще й яким злочинцям — із малограмотної етнічної групи, серед якої дотепер чимало людей не вміє навіть розписатися. Хто ж за ними стоїть? Хто їх захищає в міліції, в прокуратурі, у судах, що очевидні злочини залишаються непокараними?

    Ось тут можна вибудувати логічний ланцюжок. Перечинський лісохімкомбінат — одне з найпотужніших підприємств району, за яким проглядаються інтереси багатьох впливових людей. Крадена деревина — добрий заробіток не тільки для злодіїв, а й для посередників, які мають офіційні ліцензії.

    Тож для чого різати курку, яка несе золоті яйця? Що там регулярне побиття порошківських лісників, коли навіть чимало фактів крадіжки лісу, засвідчених актами, суди просто відхиляють.

    Наприклад, щодо справи з порубаним Володимиром Плавайком уже давно ходять чутки: мовляв, табір зібрав дві тисячі доларів і поніс кому треба у Перечин. Судячи з того, що про кримінальну справу нічого не чути, це схоже на правду.

    Епізод четвертий. Соціальний

    Але волоські крадії не тільки становлять загрозу державному лісу. 120 коней хочуть їсти. Та щось не видно, аби їхні газди піклувалися про корм. Коней просто розпрягають і пускають на випас — найчастіше на людські сотини. Це викликає постійні конфлікти українців із мешканцями табору.

    Коні нищать урожай, випасають отаву, а управи на їхніх господарів не можна знайти жодної. Та, окрім самотніх вороних, з’явилися і бригади на фірах, які, користуючись віддаленністю сільськогосподарських ділянок від села, просто крадуть урожай. Викопують картоплю, ламають кукурудзу, косять чуже сіно, зверху прикидають усе це бур’янами і спокійно везуть додому повз обікрадених. Людей це страшно обурює: адже хтось не розгинає спини, стараючись для себе та родини, а хтось на конику приїде та й усе повизбирує.

    Давним­давно сільська влада просить створити в По­рош­кові відділення міліції, яке, до речі, існувало і за мадярів, і за чехів. Тоді в селі жандармський відділок нараховував 12 чоловік і забезпечував порядок на всі довколишні села. Очевидна потреба постійної присутності правоохоронців у селі зі складною криміногенною ситуацією чомусь ніяк не може вирішитися.

    Не отримуючи допомоги згори, порошківці на захист свого майна ладні гуртуватися в народні дружини. Та влада і тут щось вичікує, що знову­таки викликає асоціацію з корупційним ланцюжком, який веде до Перечина. Так чи інакше, при потуранні районного начальства в Порошкові зріє міжетнічний конфлікт, який може стати одним із найгостріших на Закарпатті.

    Епізод п’ятий. Демографічний

    У Порошківській середній школі із 883 учнів 330 — це волохи і роми. До старших класів вони ходять зрідка, а от молодші — відвідують добре.

    Красномовний показник — цьогорічні «пер­шачки». Упер­ше в Перечинському рай­оні в Порошкові створено ром­ський клас, в якому вчаться 27 волохів і троє ромів. У двох паралельних — українців теж лише половина. Отже, волохи і роми становлять дві третини перших класів Порошківської школи. Цю тенденцію підтвердили і в сільській раді. Зі ста новонароджених цього року українців лише 30.

    Кажуть, що така тенденція особливо гостро намітилася після того, як почали виплачувати 8,5 тисячі гривень допомоги. Оскільки ж ромські і волоські сім’ї традиційно багатодітні, то це ще стало для багатьох із них гарним джерелом доходу.

    Перспектива перетворення Порошкова на волоське село не така вже й далека. Хоч би як там не було, приклад невеличкого села Свалявки не може не тривожити порошківців. Туди волохи вселилися не так давно. І коли їх стало багато, українці почали просто тікати зі Свалявки, продаючи свої будівлі за безцінь. Таким чином це невеличке село невдовзі стане повністю волоським. Сусідні з Порошковом села —Туря Бистра і Туря Поляна — готові горою стояти, аби не допустити на поселення жодного волоха.

    * * *

    У цій історії багато парадоксів. Волохи вважають себе кращими за циганів. Цигани, у свою чергу, гордують волохами. Але живуть у Порошкові разом, хоча й не часто між собою родичаються. І одні, й другі мають своїх «баронів», які є депутатами сільської ради. Під час перепису волохи записуються... українцями. Словом, дивна етнічна спільнота, яка говорить незбагненним діалектом румунської, володіє перечинською говіркою української і веде спосіб життя, близький до циганського...

    Який вихід із ситуації? Єдиний — поставити її в рамки закону. Принаймні щонайперше — створити в Порошкові відділення міліції та дозволити народні дружини, які охоронятимуть людські ниви. Бо все це може закінчитися кривавими самосудами та етнічними розборками під кордонами Євросоюзу.



    Олександр ГАВРОШ, "Україна молода"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А как быть с русинами которых в Закарпатье 800 тысяч и против которых до сих пор применяют "План по уничтожению русинов"?
    http://rusinpresent.narod.ru/adref.htm

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    При чому тут русини?Людина пише про проблему, яка стосується не більки волохів, а й циган. Вчитися і робити вони не хочуть, а красти і розносити туберкульоз - вони перші. А тепер за "дитячі" гроші наплодяться я к мухи. Дурна та держава , котра так захищає меншість, що нестерпно стає більшості. Це вже не перший випадок на Закарпатті, коли цигани виживають інших односельців з вулиці чи з села.Треба цьому зарадити поки не пізно!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Косово?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    траба вигнати всіх циган(волохів)з Закарпаття

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    смерть циганам

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    не думаю,шо Закарпаття буде другим Косовом.У нас люди не такі.Якщо цигани і далі будуть так поводитись, ми скоро покладемо їх на місце!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Якщо працювала наукова комісія, то за результатами дослідження треба визнати волохів національною меншиною закарпаття. І допомагати їм інтегруватися у наше життя. Це дуже складна справа. Але це треба робити і робити постійно, крок за кроком вирішуючи наболілі питання. Резервації та ґетто ніколи добра не приносили. Врешті-решт, вони громадяни цієї держави!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Если они умеют лес рубить и есть спрос на их продукцию, то почему не создать там фирму, принать всех на работу, дать законную возможность честно заработать деньги для семьи, жёстко следить за количеством срубленного и посаженного леса, жестоко наказывать за воровство и посадить парочку другую 'взяточников-крышевателей' из местной власти (очевидно, что здесь не только волохи зарабатывают на незаконной вырубке), чтобы не соблазняли 'левым' заработком. Сейчас же получается, что закрыли голодного в комнате, накрыли перед ним стол и запретили кушать, пригрозив наказанием. Понятно, что голодный съест и будет наказан. Не по божески это.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    07.12.07 (18:25), и я не думаю, что Подкарпатье будет вторым Косово, но не потому что люди другие и не потому, что Украина не Сербия. Югославия была далеко не отсталой страной и люди там достаточно развиты, но вы видели, что там произошло, какая война. Германцы все сошли с ума в середине прошлого столетия и до сих пор не могут понять, как это с ними случилось. Русские внесли огромнейший вклад в мировую культуру, а потом сделали революцию и уничтожили миллионы своих же граждан. Господь методично напоминает нам, что не стоит слишком задирать голову и категорично рассуждать о том, что человек может, а что нет в силу своего развития. Я просто и думать не хочу, что на моей земле может приключиться второе Косово. И молюсь, чтобы его у нас небыло. Мы очень набожный народ, с чем не могут поспорить даже самые отъявленные политукраинцы. Набожность помогает быть более терпимым к разным трудностям, но набожный человек также понимает, что если Господь выбрал для него русинскую семью, значит на то есть причины. Не за тем ведь, чтобы отказаться от Божьего плана, отвернуться от народа, который нам Бог послал и перекреститься в украинцы. Ведь очень важно правильно жить эту жизнь в соответствии с законами Бога, с перспективой на неотвратимую встречу с Всевышним. Только эта перспектива и гонит людей в церковь, только она и есть причина нашей набожности. Мы не вечны и это серъёзно. Всё больше людей говорят себе:' Господь сделал меня русином - так кто я такой, чтобы противиться этому и так предавать своего Спасителя. И может ли в принципе существовать такая цена, за которую стоит рискнуть и предать Всевышнего? На что я вообще готов ради него, чем временным я готов пожертвовать ради его вечной милости'. Не всё так просто под Луной. Надеюсь, что осознав это, люди осознают также необходимость личного АКТИВНОГО участия в судьбе своего народа. Надеюсь, что они не закопают подарок Господа с тем, чтобы вернуть назад потом, но умножат его и вернут с прибылью, чтобы показать своё уважение. Такая массовая активность заставит власть принять условия наши без косовских эксцессов, пассивность же заставит активное меньшинство действовать общепринятыми методами борьбы за свои цели. Через 'не хочу' только потому, что таковы ЗАКОНЫ жанра. Мы не забывали о Господе даже в самые чёрные времена атеизма, поэтому и он о нас не забудет и своей твёрдой рукой направит на путь истинный, поможет получить своё, минуя косовский сценарий:) Направит, но идти надо самим.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Фуй як засмерділо поповщиною. Што пішов до Сидора на зарплату?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кількома новинами наверх почитайте про "набожних подкаратців", які в мадярщині жорстоко дубасили по п’яній один одного без ніякого смислу... І таких випадків - сотні. А ви тут розбираєтеся, хто якої національності...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (12:16)
    Фуй як засмерділо поповщиною. Што пішов до Сидора на зарплату? Не знаю кто к кому пошел-но ты точно пойдешь за перевал. Там ничем смердеть не будет. Там твое родное...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    pfr
    08.12.07 (13:25) Да будет вам известно что русины взяли в свое время Рим и удерживали его 15 лет! Русины мирный народ но когда их довести однозначно срывает крышу и уже нет той силы которая бы остановила русина-только смерть! Если вы не знали эту особенность жаль. Беретесь рассуждать о русинах, а основного не знаете!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (12:16), Вы безбожник? Это именно то, что Вы бы хотели, чтобы о Вас сказали перед Господом? Ваша жизнь - Ваша воля. На самом деле зря иронизируете - русины всегда были с Господом, среди нас всегда было много искренне верующих людей, мучеников. Русины не выбирали в своё время, какую веру выгодней принять, а открыли сердца Христу и сами вверили свою судьбу в руки Господа, за что никогда не останемся без внимания. Какой другой настолько маленький народ без своей государственности смог выжить и не исчезнуть на протяжении тысячелетия в самом центре Европы на таком важном перепутье всех дорог? Вас это не пугает? В том плане, что Вы против нас?:) Должно бы. А церковь наша древнее любой другой восточноевропейской церкви и центр её должен быть в Подкарпатье. Хотя не это главное, но сердце.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я атеїст. Це проблема? Та поясни Маршалу Алексію II (Рідігеру) де має бути центр і чого. Почитай, що тут представники богобоязнєнного народу написали. Що не слово то культура, мораль та богобоязнь. Амінь.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (13:54)есть представители, а есть примазавшиеся из-за перевала. Но в ближайшее время люстрация поставит все на место. Можете не переживать не долго осталось...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Камуфляжник
    08.12.07 (09:24)
    Серби тоже дуже набожний народ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    виктор мартин
    08.12.07 (13:57)
    а тобі не треба за перевал?я впевнений, що твої коріння не з Закарпаття

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В ЗАКАРПАТТІ НІКОЛИ НЕ БУДЕ БІЛЬШЕ ЦИГАН НІЖ НОРМАЛЬНИХ ЛЮДЕЙ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    цигани дограються і будуть жаліти за свої поступки

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (14:21) С 1600 года корни отслеживаются. Правда в закарпатском селе

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (14:21) С 1600 года корни отслеживаются. Правда в закарпатском селе

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (14:18), страховки нет, есть надежда. Анонім
    08.12.07 (13:54)
    Я атеїст. Це проблема? - Для меня, конечно, нет. Сказал ведь - Ваша жизнь - Ваша воля. Вы вправе выбрать то, за что согласны и можете платить.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Камуфляжник напевне дуже потішився з богабаязнєнніх представітєлєй. Сим придуркам із ефесьбє пишу же такі пси за тридцять пенговів точно коріння в Закарпатті не мауть. По руськи пишуть а русинами себе щитауть. Ви політрусини. Хоч боти трусином пиши по русинськи. А ньи, давай кертами, хлівами, бадарами чухай в немиту.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    kamuflyazhnik,ti chasom ne moskal?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (15:25), я не считаю себя русином. Я есмъ русин. И в отличие от Вас народ свой не предавал. Народа своего не стыжусь. Стою перед Вами выукром и прямо в глаза громко заявляю: Я РУСИН - сын своего народа. Если у Вас с этим проблемы, то они только Ваши и меня никак не волнуют.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім
    08.12.07 (15:25)русины могут писать и на английском, и на немецком, и на венгерском, и на французском и на словацком, и на чешском и конечно же на русском и русинском. Но так как вы кроме украинского и русского никакой другой язык не знаете, а украинский просто убогий и на нем 10% не скажешь того что можно сказать на русском - русины и пишут для укров на единственном который они осилили...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    sopliviy martin ne zarivaysya,hramotey ti nach.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    сеня клиент созрел!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    vono ividno.dumayu sho fsb ce pidtverdit.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    оно то так, фсб скоро всех прошерстит.Мысль притягивает событие. Видимо так тому и быть ежели все галичане кличут Россию, Москву, ФСБ... Видит Бог сами накликали

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Національно справжне налаштованні українці як Олександр ГАВРОШ, Анонім [08.12.07 (12:16)] и їм подібні, чітко демоштрують імпотентність великої соборної України - держави, яка втрачає каждим роком моральне право бути цівілізованною Європейскою державою. Продукт - зліпленна докопи Українська держава більшовиками-комуністами на чолі з вождями світового пролетаріату Леніним и Сталіном дає свої результати. Від року 1991 саностійна Україна стратила 7 000 000 громадян, як за Голодомору чи за ІІ Вітчизняної війни. Ось самостійність и державність України!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Важко не погодитись з Експертом. Проблема циганів та волохів в закарпатті існує, але її потрібно вирішувати так, щоб ми самі не перетворилися в деморалізоване стадо, яке в своїй ненависті до циган уподоблюється коричневим смертоносцям. Не хотілося б, щоб в Закарпатті появилися свої куклус-клани, бо ні до чого путнього це не приведе. Паразитують на тілі суспільства не тільки цигани, волохи, а й евреї (А. Солженицын "Двесте лет вместе"). Але ж ніхто з нас не буде призивати до "жидівських погромів". Толерантне відношення до всіх представників України, розумне державне регулювання міжетнічних відносин може упередити негативні наслідки загального співіснування. Щодо публікації, то нічого нового в ній Саша Гаврош не відкрив. Це все загальновідомі факти, сам вихід публікації носить провокативний характер. Загальновідомим є також бажання вискочки Гавроша попіаритися за любих обставин. Манія величі в нього загострилася після р-р-р-р-еволюції.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    цыган и волохов существует, а русинов нет! Так что ли выходит. Нееее хлопчики та дівчатка игра по вашим правилам заканчивается. В скором времени русины тоже будут ставить так вопрос: проблема цыган и волохов существует, а украинцев нет. Так как таковых на территории русинов на юг от Карпат не имеется!Вот тогда мы внимательно будем слушать ромов, а вас пошлем через перевал!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти, захищаючи русинів свідомо зводиш все до абсолютного нуля, тому що ставиш в один ряд русинів і циган. Краще сиди собі й не випячуй свою дурь на люди.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    не треба вадитися хто ліпший, русины чи українці, треба вигнати з нашої замлі циганів.Най ідуть собі в свою індію, це не їх замля, а наша, вона була нашов спокін віків і нихто не зможе нас звідси витіснити,смирть циганам!!!!!!!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Маю досвід спілкування з циганами. Нормальні люди, більш вразливі, ніж ми, тому що відчувають нерівність з іншими членами суспільства, яким пощастило народитись не в циганській родині. Переконаність, що справедливості не доб’єшся, що правди немає, часто штовхає їх на відчайдушні вчинки. Коли ж до них приходиш із добрим серцем, то й вони до тебе – з вдячністю.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ******......охреніли вже. Пусти свиню під стіл то вона тобі на стіл вилізе. Спіймати 10 чоловік на гарячому посадити років так на 10. Охота від разу пропаде. Та ще і розмножилось....Блін, то все Луцеско. Поїхав у Донецьк, а табір свій по дорозі розгубив.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    2 Анонім
    08.12.07 (22:43)
    Я тя прошу....які русини? Придумали фігню всяку...шоб єдність порушувати:(

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ******......охреніли вже. Пусти свиню під стіл то вона тобі на стіл вилізе. Спіймати 10 чоловік на гарячому посадити років так на 10. Охота від разу пропаде. Та ще і розмножилось....Блін, то все Луцеско. Поїхав у Донецьк, а табір свій по дорозі розгубив.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    давайте виженемо циган з нашого краю

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    я за те, щоб цигани в Закарпатті були. Але треба їх тримати в клітках і туристам показувати.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В первую очередь проведем люстрацию всех тех кто поселился в Закарпатье после 1990 года. Не взирая на то кто есть кто. Люстрация ориентировочно начнется с сентября 2008 года!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Аноніме! Судячи, як ти пишеш і на якій мові пишеш - ти після 2008 року перший вилитиш за перевал! Щось, хлопче, на корінного закарпатця ти не дуже схожий.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шиза з пером Гаврош запитує, що робити!? Чуть не запропонував створити резервацію в Порошкові. І це "журналіст", який виділився із загального строю репортерів своїми демократичними поглядами? Дерьмократ Ви, пане-товаришу Гавроше. Сопляк в журналістиці, недоносок в суспільстві.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Націоналісту
    08.12.07 (23:35)
    о каком единстве речь? единства собственно и не было. А в остальном ...какие украинцы на территории русинов на юг от Карпат? Да их здесь отродясь не было! Понаехали тут после 1990 года.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ясьу аноніму
    08.12.07 (21:03)ВО ВСЕХ ПЕРЕПИСЯХ ПРОВОДИМЫХ НА ПОДКАРПАТСКОЙ РУСИ ДО ВХОЖДЕНИЯ ЕЕ В СССР ЦЫГАН И ИНОСТРАНЦЕВ (украинцы входили в состав иностранцев их было 300 чел.!!!) БЫЛО ПРИМЕРНО ОДИНАКОВОЕ КОЛИЧЕСТВО.ПРИМЕРНО 1,5 тыс.чел на 600 тыс. жителей Подкарпатской Руси

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    http://www.ua-reporter.com/glas/406/

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    2 анонім
    Хворий ти і не лічишся, жаль:(
    Почитай історію, від часів зародження Київської Русі до сучасності....і не пропусти ні століття. Тоді із тобою буде про що говорити.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хворим Націоналістам!!! О якуй історіі Украйинські Націоналісти говорять?! Дотипирь, Вы Украйинці-Націоналісти, маєте єдну історію о Київськуй Русі а россіяни, особенно Россіяни-Нацiоналiсти, мавуть другу історію о Київськуй Русі. Правда, Украйинські Націоналісти говорять лем правду, бо лем они мавуть патент на правду и розум, як даколи мали розум лем більшовики-комуністи и так усе мали правду. Зато ай імперія зла - СССР так файнинько ся розпала. А типирь є ясно, што Россійськi Націоналісти можуть лем а лем брехати, а Украйинські Націоналісти говорять лем а лем правду. Интересно, што с примитивнов більшовицьков пропагандов з року 1920-24, котру Сталінськи більшовики выдумали в Комінтерні а пак пудтвердили на зязді Украйинських Більшовыків у Харькові? И так Украйинські Націоналісти ся 100% соглашавуть зо Сталінськима Більшовиками-комуністами, що РУСИНІВ НЕ МА. ВСІ РУСИНИ являються УКРАЙИНЦЯМИ!!! Націоналність РУСИН є Буржоазно-реакційна націоналність!!! Ось найбільший прогресс во світі, це бути Українцем!!! И так не тільки россіяни, но и німці, французи, англічани будуть ся голоcити за свідомих Улкраїнців!

    Страницы