ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що за "Білий слон" на вершині гори Піп-Іван у Карпатах?..

    25 апреля 2024 четверг
    58 переглядів

    Піп-Іван - одна з найвищих вершин хребта Чорногора на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. На її вершині збереглися залишки високогірної споруди України - колишньої метеоролого-астрономічної обсерваторії. Побудована вона на рельєфі в стилі конструктивізму. Обсерваторію урочисто відкрили 29 липня 1938 року.

    Колишня обсерваторія
    Колишня обсерваторія "Білий слон".

    З цього приводу на гору Піп-Іван прибули офіційні особи, а також група українських і польських астрономів.

    Споруда складалась з готелю, який зі східного боку мав два поверхи, а із західного, завдяки розташуванню на рельєфі, - п`ять рівнів, та з господарської прибудови й вежі. Вежу-ротонду, де згодом встановили телескоп, звели на південному боці. Її увінчував мідний купол діаметром десять метрів, що відкривався автоматично. Над метеорологічним приміщенням розташовувався оглядовий майданчик.

    Як розповідали очевидці, з допомогою двох могутніх електронасосів із заходу до будівлі водогоном подавалася вода. Обсерваторія мала локальну електростанцію.

    Початок Другої світової перервав звичний плин життя обсерваторії: працівники обсерваторії евакуювали найцінніше обладнання, яке спочатку потрапило до Будапештської обсерваторії, а під кінець війни - до Відня, звідки повернулося до Польщі в перші повоєнні роки.

    У вересні 1939-го обсерваторія перейшла до СРСР. Тут було організовано першу в Радянському Союзі високогірну геофізичну обсерваторію і метеорологічну станцію. Але вони не проіснували й двох років. Знову розпочалася війна, прийшли угорські війська. У 1941-1944 роках на вершині було обладнано спостережний пункт. У 1944 році заснована Головна астрономічна обсерваторія АН України в Києві. "Білий слон" завмер. Восени 1994 року в Західному науковому центрі Національної Академії наук України з ініціативи академіка Ігоря Юхновського відбулася нарада представників наукових і освітніх закладів.

    Два роки пізніше в Яремчі пройшла українсько-польська нарада на тему "Обсерваторія на горі Піп-Іван. Історія діяльності та шляхи відновлення". Ідея мала міжнародний резонанс. Польські науковці й нині обіцяють значну підтримку по втіленню проекту в життя, але за умови, що відновлена обсерваторія називатиметься українсько-польською.



    Сергій ГУДАК, УКРІНФОРМ ФОТО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    На горе Поп Иван стоит (до сих пор, многие в девяностых годах взорваны доблестной Украинской Гвардией, динамитом) самый восточный пограничный знак Подкарпатской Руси.
    Могучий силуэт горы издали подчеркнут развалинами здания монстра, похожего на таинственный град в Карпатах.
    Речь идет о когда-то огромной, супермодерной астрофизической обсерватории, которую в здешний сложных горных условиях построили в великолепном стиле и за немалую сумму в конце тридцатых лет поляки. Ее эксплуатация была впоследствии нарушена началом второй мировой войны.
    После ее окончания жители окружающих ближайших сел разграбили там все, что только было возможно.
    Западный научный центр АН УССР, несмотря на специальное Постановление ЦК КП УССР " О развитии науки в западных областях Украины" именно из-за полного отсутствия менеджерских способностей академика И.Юхновского, не только был не в состоянии восстановить обсерваторию, но и стал прозябать и впоследствии разваливаться.
    Ничего удивительного, что в случае восстановления обсерватории поляки будут претендовать не только на ее название...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Попустись, русине!
    Обсерваторія на горі Піп Іван була збудована міністерством авіації Польщі, і дійсно була прикордонним постом між Польщею (саме польським постом) і Чехословаччиною.
    Подукарпатська Русь ніколи не мала ані власної армії, ані прикордонників. Бо русини - то споконвічні наймити, а не воїни.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Восточные границы Подкарпатской Руси были четко и однозначно определены мирным договором между государствами Антанты и их союзниками с одной стороны и Австрией с другой, подписанным 10.9.1919 г. в Сен-Жермен ан Лэ у Парижа. Проходили они по гребню Карпат (водоразделу). Пограничный столб на горе Поп Иван до сегодняшнего дня подтверждает сей медицинский факт. Как бы "оглядачей преси" не колбасило, коряжило и крутило...