ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У секретаря Балоги знову є "мішок плану" — на Банковій готують чергову дестабілізацію

    25 апреля 2024 четверг
    52 переглядів

    До хору голосів про можливе припинення діяльності Верховної Ради приєдналися і "помаранчеві". Тобто, якщо раніше нинішня опозиція в особі окремих депутатів-регіоналів і комуністів лякала Банкову складанням мандатів, а екс-спікер Литвин навіть запропонував колегам: "... якщо ми всі сповнені прагненням радикально вирішити ситуацію таким чином, то давайте я підготую і внесу проект відповідної постанови, а ви його всі підпишіть", то тепер підготовкою громадської думки про можливість розгону ВР черговим указом президента зайнялися найбільш наближені до Банкової "нунсівці".

    Наприклад, учора екс-міністр юстиції, "нашоукраїнець" Роман Зварич попередив, що "з сьогоднішнього дня "включився лічильник". І відповідно до Конституції президент має право достроково припинити повноваження Ради у випадку, якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії не проходять пленарні засідання".

    А як же стаття 90 Конституції України, яка чітко обумовлює: "Повноваження Верховної Ради України, обраної на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання"?

    Але і тут у юристів президента є готова відповідь: з’ясовується, президент не розпускав ДОСТРОКОВО парламент, а лише призначив вересневі вибори у зв'язку з САМОРОЗПУСКОМ Верховної Ради 5-го скликання. При цьому пан Зварич і пан Кармазин (ще один юрист-"підспівувач") нагадують, що Раду було розпущено після того, як тодішня опозиція здала свої мандати.

    Адже бреше Зварич – і чудово це знає. Вірніше – маніпулює указами президента, який щомісячно міняв формулювання указів про розпуск, підстроюючись під теперішній момент. Здача мандатів, нагадаємо "забудькуватим" панами з "Нашої України", почалася в травні, а перший указ про розпуск парламенту № 264/2007 від 02.02.2007 називався "Про ДОСТРОКОВЕ припинення повноважень Верховної Ради України". Потім Віктор Андрійович коригував свої тексти, намагаючись домогтися хоч якоїсь видимості дотримання законодавства, але кожного разу говорив саме про "дострокове припинення повноважень" і про "дострокові вибори".

    Отже, і дії пана "гаранта", і вчорашні заяви його юристів можна охарактеризувати одним терміном – "політичне шахрайство". При цьому і президент, і спікер, і депутати-"нунсівці" звинувачують у всіх гріхах Партію регіонів. Але чи правда це? Хотілося б запитати у пана Зварича – невже тільки Партія регіонів блокує роботу парламенту? А "НУ-НС"? Навіть Балога був вимушений визнати, що низка депутатів пропрезидентського блоку ігнорують засідання парламенту. Тобто, за великим рахунком, Яценюк може поставити будь-яке питання на голосування – навіть руками – і коаліція реально може почати роботу, оскільки має більшість. Але саме члени фракції "НУ-НС" і не з'являється-то в сесійному залі, не даючи можливості спікеру хоч би позначити видимість роботи законодавчого органу.

    І хай нікого не обдурює та маленька вистава, яка була розіграна Яценюком у вівторок – зачитування відсутніх депутатів і позбавлення їхньої зарплати за один пропущений день. По-перше, плювати вони хотіли на зарплату взагалі (у попередніх скликаннях багато і не забирали цей мізер, віддаючи на "дерибан" своїм помічникам або жертвуючи на доброчинні справи). По-друге, Яценюк правильно розрахував, що ЗМІ звернуть увагу на прізвище Ахметова в списку (дійсно – телеканали під гумористичні коментарі крутили саме момент позбавлення зарплати найбагатшої людини України). Але робилося це виключно для того, щоб дати зрозуміти Партії регіонів – для ухвалення легітимного рішення "нашистів" у залі не вистачає, а тому жодних ручних голосувань бути не може. Потім, не заблокувавши картки відсутніх, спікер викликав протест опозиції, і благополучно провалив засідання. Гідний учень Ющенка-Балоги.

    Взагалі же наради Віктора Ющенка і Віктора Балоги з активом "НУ-НС" на Банковій стають зрозумілими – знову готується чергова дестабілізація. Як стверджують наші джерела, згідно з планом Секретаріату, результатом розблокування роботи Верховної Ради стане переформатування коаліції. І відбудеться це в останні дні, перед тим самим 30-денним терміном, коли, на думку юристів Банкової, президент може розпустити парламент. Переформатування коаліції спільно зі створенням нової партиії дає непогані шанси Віктору Ющенку на другий президентський термін. Незважаючи на те, що і Банкова, і Рінат Ахметов відхрестилися від можливого політичного об'єднання, робота над проектом, за нашою інформацією, форсується.

    Формування нової коаліції спричиняє за собою відставку чинного уряду. Але чи треба це Банковій? Адже Тимошенко, хто б що не говорив, встигла значно підняти свій особистий рейтинг (див. останні соціологічні дослідження), зробивши реальні кроки "назустріч людям". І не рахуючи ці кроки щохвилини, як Віктор Андрійович зі своїми "десятьма кроками", з яких реалізував всього два. Безперечно, "соціальна діяльність" Тимошенко позначиться на економіці в майбутньому – Нацбанк заявив про "вимивання" валютних резервів НБУ, але у випадку відставки лідерка БЮТ матиме незаперечні "козирі": "Я почала реформи, але ВОНИ не закінчили, та ще й економіку профукали". А в сукупності з можливим переформатуванням коаліції і переорієнтації Віктора Ющенка на електорат південно-східних областей, Тимошенко може ще і звинуватити його в "зраді ідеалів Майдана". І буде права.

    Таким чином, Віктору Ющенку слід тисячу разів зважити все "за" і "проти" перед радикальними кроками. Адже одержить не "надбавку" до свого дохлого рейтингу, а великий хрест на політичній могилі.

    Інший сценарій, розроблений на Банковій, також не гарантує президенту безхмарного майбутнього – через 30 днів він дійсно може розпустити парламент через його непрацездатність (якщо "регіонали" і надалі блокуватимуть трибуну, а "нунсівці" демонстративно відмовлятимуться ходити на роботу). У цьому випадку, як говорять на Банковій, президент перебере всі важелі впливу на себе.

    Цей крок - кращий для знищення Тимошенко, але менш привабливий для особистого іміджу Ющенка. Адже у такому випадку президент вже ніяк не може розраховувати на імідж "демократа".

    Але, як стверджують на Банковій, Україні і потрібні "міцна рука", а не "ганчірочка", підтверджуючи це зростанням рейтингу президента в перші тижні після квітневого розпуску ВР. Водночас уряд гратиме суто декоративну функцію, виконуючи рішення Ради національної безпеки і оборони, що набувають чинності указами Президента.

    При цьому Банкова може формально дотриматись Конституції (після неодноразового топтання по законах від них всього можна чекати), і призначити вибори дійсно через рік. Про це натякнув в кулуарах парламенту Роман Зварич. Тобто, розпустивши парламент, оголосити вибори восени. А півроку правити країною одноосібно.

    Як стверджують наші джерела, багато що залежатиме від рішення з'їзду депутатів усіх рівнів півдня і сходу України в Сіверськодонецьку, який відбудеться 23 лютого. Саме цей день (нагадаємо, цього ж дня Віктор Ющенко відзначить своє 54-річчя) може стати переломним.

    Поживемо – побачимо.

    P.S. А ось Дмитро Видрін, наприклад, не бачить в чергових дострокових виборах "злого наміру" або не хоче про це говорити. Політолог підтверджує, що "в нових виборах зацікавлений передусім сам президент", проте з банальної причини – "він (президент – ред.) приховано вважає, що чим частіше відбуваються парламентські вибори, тим нестабільніше ситуація в зоні відповідальності законодавчої влади і тим величнішою виглядає президентська вертикаль".

    І тут вже не знаєш, що краще – багато ходів з переорієнтацією на електорат ПР або банальне бажання розбалансувати ситуацію в країні ради збереження влади. У будь-якому випадку "пахне" не дуже добре.




    Катерина НІКУЛІНА, INTV

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору