ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Мінприроди облікує екологічно небезпечні скупчення хімічних відходів на Закарпатті

    20 апреля 2024 суббота
    55 переглядів

    За останні десятиріччя на території України накопичилась величезна кількість небезпечних хімічних речовин – пестицидів, гербіцидів та інших отрутохімікатів, що колись використовувались у сільському господарстві. Терміни їх використання давно вже вичерпалися. Як розв’язується владою проблема зберігання застарілих агрохімікатів?

    Агрохімікати, безладно зсипані в одну купу, з часом починають реагувати. Наслідки таких стихійних хімічних реакцій, як правило, важко передбачити. Іноді навіть стається самозаймання. Токсичні речовини отруюють повітря, грунти і воду, а безладні звалища пестицидів – це міна уповільненої дії.

    У багатьох випадках умови зберіганням агрохімікатів також не відповідають діючим санітарним та екологічним нормам. Деякі склади перебувають в аварійному технічному стані, який щороку погіршується. Про це свідчать результати попередніх інвентаризацій, проведених в регіонах. Навіть ті сховища, які були побудовані останніми роками за кошти обласних фондів охорони навколишнього середовища, мають проблеми.

    Уповноважені державні органи насправді не володіють точною інформацією щодо кількості накопичених в Україні агрохімікатів, терміни використання яких давно спливли. У пресі з’являються різні дані: від 10 до 25 тисяч тонн. Така розбіжність в оцінках пояснюється передовсім недосконалістю системи обліку цих небезпечних відходів, відсутністю чіткого контролю за їх зберіганням. Наприклад, за інформацією Мінагрополітики, на кінець 2006 року в Україні було обліковано 7403 тонни небезпечних агрохімікатів, термін використання яких вичерпався. Не збігаються з цими цифрами данні Мінохоронприроди, отримані від його регіональних управлінь - 19868,41 тонн. Це фактично означає, що лише 37% пестицидів мають організованих власників, які звітували про їх наявність. Таким чином, постійно діючі комісії з питань поводження з такими відходами, утворені облдержадміністраціями майже 10 років тому, працюють дуже неефективно. Вони не змогли забезпечити виконання норм Законів України „Про відходи”, „Безхазяйні відходи та особливості управління ними” та Постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 року № 1217 „Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів”.

    Брак повної інформації про цю проблему ускладнює її розв’язання. Міністерством охорони навколишнього природного середовища України прийнято рішення про проведення у 2008 році інвентаризації непридатних пестицидів та запровадження регулярного обміну інформацією щодо їх обліку. Відповідний наказ за № 111 від 4 березня цього року підписав очільник Мінприроди Георгій Філіпчук. Згідно з цим наказом, вся робота, що стосується даної проблематики, має бути завершена до 1-го жовтня поточного року. Таким чином Мінприроди практично створює відомчу систему обліку дуже небезпечних хімічних відходів, стан зберігання яких не відповідає їх потенційній небезпеці.

    Перезатарювання агрохімікатів наразі є поширеною практикою в Україні. Цю операцію доводиться виконувати періодично, оскільки тара, в якій зберігаються пестициди, з часом руйнується, а її небезпечний вміст може потрапити до навколишнього середовища. На ці роботи витрачаються значні суми коштів. Але, як свідчить практика попередніх років, перезатарювання пестицидів здійснюється іноді неналежним чином і тонни хімікатів з року в рік лежать просто неба біля річок та місць проживання людей. Кілька років тому у деяких областях України була проведена контейнеризація агрохімікатів. Однак, контейнери не гарантують їх безпечного зберігання, оскільки вони також руйнуються.

    Фахівці Мінприроди дійшли висновку, що утилізація хімічних речовин на спеціалізованому підприємстві – це єдино вірне рішення. Організація таких робіт можлива за наявності цільового фінансування з державного бюджету. Однак територіальні громади, де існує проблема застарілих агрохімікатів, також повинні дбати про їх безпечне зберігання у замкнених чи замурованих приміщеннях. Такий захід не потребує значних затрат і є доступним для виконання.

    Минулого року Мінприроди і запорізьке „Науково-виробниче товариство „Динаміка” уклали угоду про проведення робіт екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання та знешкодження непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. За підсумками проведеного тендеру утилізацію (спалювання) небезпечних відходів проводитиме німецька фірма “AVG”. З Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на ці роботи виділено 16,5 млн. грн. Як передбачається, буде знешкоджено 1000 тонн отрутохімікатів, в тому числі на території Закарпатської області – 260 тонн, Одеської – 283 тонни, Хмельницької – 410 тонн, Чернівецької – 47 тонн.

    Департамент комунікацій влади та громадськості Міністерства природи України
    260 тон пестицидів із Закарпаття спалять у німецькому Гамбургу
    Токсичные отходы из-за границы до сих пор труят жителей Закарпатья, Ивано-Франковщины, Львовской и Киевской областей
    Закарпаття: "Куди ж дивиться санепідемстанція?!.."
    Андрій Погорєлов: "Проблему "Премікса" буде вирішено після завершення слідства"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору