ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатью может "обломиться" от 30 евромиллионов на нелегалов

    20 апреля 2024 суббота
    43 переглядів

    У Закарпатской области появился шанс избавится от позорища, которое называетя пунктом временного содержания нелегальных мигрантов в селе Павшино. Или по крайней мере содержать этих людей в человеческих условиях!В Украине создадут пять центров для содержания нелегальных мигрантов, которых страны Евросоюза будут возвращать согласно договору о реадмиссии. Об этом находясь во Львове заявил заместитель председателя представительства Европейской комиссии в Украине Дирк Шюбель.

    По его словам, для создания центров содержания нелегалов Евросоюз выделил 30 миллионов евро. Он отметил, что Украина обязалась до 2010 года построить или переоборудовать помещения в соответствии с европейскими стандартами, где могли бы находиться нелегалы до времени их отправления. Такие центры реадмиссии откроют в западных и восточных регионах Украины.

    В свою очередь, представитель правозащитной организации „Международная амнистия” в Украине Наталия Дульнева заявила, что гражданское общество практически отстранили от воплощения этого соглашения. Правозащитным организациям, которые занимаются проблемами беженцев и нелегальных мигрантов, ничего не известно о деталях соглашения о реадмиссии. По ее словам, никто ничего не мониторил, не были проведены предыдущие анализы, хватит ли пяти центров.

    „ЄС должен иметь какое-то соглашение с Украиной, чтобы она обеспечила специалистов, обеспечила доступ, соблюдение прав, условия, а не просто дать 30 миллионов”, - считает Дульнева. По ее мнению, важно, чтобы Европейский союз вел мониторинг содержания нелегалов. Правозащитник убеждена, что для нормального функционирования пунктов содержания и подготовки персонала необходимо, по меньшей мере, пять лет.

    З чого все почалося?

    На карті Закарпаття пункт тимчасового тримання нелегальних мігрантів «Павшино» в Мукачівському районі з’явився внаслідок аж двох постанов Кабміну. Примха чи невдалий поворот історії, але перша, від 10 квітня 2001 року, побачила світ у рамках… «реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до ЄС». Нині це справді виявилося гірким жартом, бо заради тієї «інтеграції до ЄС» Україна підписала угоду про реадмісію і отримала собі на голову ще купу тих нелегалів, а відповідно й купу проблем з табором тимчасового тримання нелегальних мігрантів… Друга постанова Кабміну стосувалася виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки. І знову ж таки невдалий жарт, не інакше: програма «завдяки» нелегалам виконується, але з точністю до навпаки! Як це не прикро констатувати, але існування МТТ «Павшино» лише сприяє загостренню криміногенної ситуації у Закарпатті (бо чим зайнятися безробітним мігрантам???). При цьому не лише нелегали несуть криміногенну загрозу, а й їхні «провідники»: кількість подібних злочинів у області зростає з кожним роком, на «чорних» заробляють шалені статки, тому «бізнес» цей навіть попри залізний євросоюзівсько-шенгенський заслін не скоро стихне…

    Але повернемося до теми. Завдяки згаданим постановам, задля утворення притулку для нелегалів рішенням сесії облради від 12 квітня 2001 року майно колишнього військового містечка закріпили за Мукачівським прикордонним загоном і виділили 300 тис. грн. для його облаштування. Нагадаємо ще один факт: усе це робилося за часів губернаторства на Закарпатті Геннадія Москаля. І ще за часів Москаля якісь гроші на той горезвісний пункт вибивалися то від ООНівців, то від Уповноваженої з прав людини, то ще через якісь структури. Як Москаль пішов, про пункт фактично забули, кинули його «на голову» Мукачівському прикордонному загону, хай, як кажуть у Закарпатті, «хоч в попи тих нелегалів вивчать….» Мукачівський прикордонний досі «на голові» його й тримає – зі своїх бюджетних надходжень виділяють крихти на утримання нелегалів, але про те, скільки втрачають власне прикордонники через нелегалів, наскільки страждає «обороноздатність» служби – ніхто не каже…

    МТТ – як футбольний м’яч

    Але всі біди прикордонників-депутатів-жителів й «іже з ними» незначні порівняно з тією проблемою, що МТТ «Павшино» фактично… ніде офіційно не зареєстроване! «Павшино» створене без визначення його юридичного статусу, тобто, за даними головного управління статистики в Закарпатській області, зазначений об'єкт не зареєстрований в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

    Усе це й призводить фактично до того, що вже другий рік поспіль МТТ просто «футболять» від себе різні відомства, яким пункт намагаються «навісити на шию». Власне, два роки тому відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1110 «Про затвердження Типового положення про пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні», МТТ «Павшино» передали в оперативне управління Державному комітету України у справах національностей та міграції. Почали оформляти процедуру передачі – «власть поменялась» – з’явилися зміни до вищезазначеної постанови від 24 вересня 2005 року – і МТТ передали в оперативне управління МВС України. Але там на той час був Москаль і знаючи, яким головним болем є нелегали, ві-нд висловив свою позицію…

    Словом, в обох випадках фактичної передачі пункту тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, так і не відбулося.

    Пункт не відповідає жодним нормам

    А «віз і нині там» – й по сьогодні на плечах Мукачівського прикордонного загону, себто в оперативному управлінні. Не секрет, що не відповідає він жодним нормам утримання, у двоповерховій будівлі, розрахованій на 250 осіб, часом вживалися й удвічі більше. Наприкінці 2006 року прикордонники встановили на території пункту 10 будиночків модульного типу, в кожному – кілька ліжок і «своя країна». У результаті такого «розширення», «Павшино» може приймати 320 непроханих гостей. Але, за словами прес-секретаря Мукачівського прикордонного загону Едуарда Стеблюка, нині розміщує понад чотири сотні, а нерідко – й більше 500…

    UA-Reporter.com

    Тисячі нелегалів штурмують європейські кордони Закарпаття
    "Ми всі сидимо як на пороховій бочці", – так вважають мешканці закарпатського села Павшино
    Закарпатське "Павшино" не відповідає жодним європейським вимогам щодо утримання нелегалів (ОНОВЛЕНО)
    Чи закриють закарпатське "Павшино" для нелегальних мігрантів?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору