ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чортове колесо закрили в Івано-Франківську

    23 квітня 2024 вівторок
    70 переглядів

    Решта чотирнадцять карусель у міському парку визнані такими, що можуть працювати і є безпечними для відпочиваючих. Згадайте, про що ви думали, коли востаннє піднімалися на "чортовому колесі" понад верхівками найвищих дерев парку, прислухаючись, як риплять його нутрощі. Коли, як це часом бувало, зависали десь наверху і зауважували зворотній рух механізму. Або ж коли кабінка-кошичок розгойдувалася щоразу з усе більшою і більшою амплітудою. Згадайте свої страхи і плекайте викликані ними емоції. Тому що таких найближчим часом пережити не вдасться. "Оглядове колесо" зупинене через корозію, що "проїла" металеву конструкцію.



    Атракціон "Оглядове колесо" в івано-франківському міському парку імені Шевченка потребує ремонту — такий висновок зробили спеціалісти державного підприємства "Карпатський експертно-технічний центр", які проводили техогляд атракціонів області з нагоди літнього сезону. Решта чотирнадцять карусель у міському парку визнані такими, що можуть працювати і є безпечними для відпочиваючих.



    Слабка конструкція



    "Міські атракціони проходять техогляд щороку, — повідомив начальник Карпатського експертно-технічного центру Василь Пірко. — За результатами експертизи приймаємо рішення про продовження терміну їх експлуатації. Якщо технічний стан атракціонів незадовільний, складаємо дефектну відомість, в якій зазначаємо перелік пошкоджень. Відомість передаємо власнику атракціону. Також повідомляємо про свій висновок територіальне управління Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд), яке видає дозволи на експлуатацію атракціонів. Власне ця структура має визначити, на який термін слід закрити атракціон, щоби усунути небезпеку".



    У дефектній відомості на "Оглядове колесо" зазначено, що несучі опори металоконструкції мають корозійне зношення у місцях з'єднання її частин, є перекошування кабін і завеликий люфт. "У принципі такі пошкодження не загрожують масштабною катастрофою, — пояснив начальник відділу експертизи піднімальних споруд Карпатського експертно-технічного центру (КЕТЦ) Микола Піруг. — Конструкція колеса може тріснути, похилитися, але точно не впаде. Щоби й цього не сталося, її треба підсилити. Як саме це зробити — вирішувати власнику. Наразі можемо говорити про те, що колесо має бути зупинене до усунення виявлених недоліків". На час виходу номера було відомо, що експерти КЕТЦ повідомили терцентр Держгірпромнагляду про необхідність припинити роботу атракціону.



    Аварійні "цяцьки"



    Як зазначив власник атракціонів, підприємець Олег Олексюк, упродовж кількох останніх років з подібних причин зупинилися "Ромашка" і "Сюрприз". Тож проблема з "чортовим колесом" не більше, ніж робоча ситуація. Відтак він визначається, що робити з цим атракціоном: чи його лагодити, тобто підсилювати, чи замінити на інше. Наприклад, на яремчанське. Пан Олексюк стверджує, що "Оглядове колесо", яке колись вивозило туристів над Яремче, добре збереглося і може цілком прижитися в міському парку.



    "Я відповідаю своєю свободою за те, що стається на атракціонах, — наголосив власник. — Увесь наш персонал навчений: треба "слухати атракціони" і за найменшого збою їх ритму негайно звертатися до механіків". До речі, експерти КЕТЦ відзначають добрий рівень підготовки персоналу, який обслуговує паркові каруселі-гойдалки. Пан Олексюк повідомив, що з міркувань безпеки надає перевагу вітчизняним атракціонам вінницького і кременчуцького виробництва, оскільки чеський і словацький "секонд-хенд", яким здебільшого послуговуються пересувні луна-парки, не витримав перевірки на міцність. Усі аварії на атракціонах, які сталися в Україні від 2000 року, стосувалися закордонних "цяцьок". "Вітчизняні виглядають, може, тупо, тяжко, "дерев'яно", але вони відповідають радянським стандартам безпеки, — каже підприємець, — а отже, мають вдесятеро вищий запас міцності, порівняно з чесько-словацькими атракціонами". Лише один атракціон у франківському парку має чеське походження — "Піратський корабель". Але і його, як твердить пан Олексюк, "по деталях перебрали" спеціалісти Кременчуцького науково-виробничого центру "Атракціон".



    Наталія КУШНІРЕНКО



    ДО ТЕМИ:



    Корозія совісті

    Двоє людей загинули, ще 8 тяжко поранені — 9 травня в парку відпочинку "Дружба" у Луганську впала карусель "Центрифуга". На місці події працювали опергрупи МНС, МВС, бригади "швидкої допомоги" та співробітники прокуратури. В ході розслідування встановлено, що луна-парк працював без дозволу. Документи, які свідчили про справність атракціону, виявилися підробленими. А фактично карусель уже двічі відпрацювала свій ресурс. Слідство вже затримало директора луна-парку. Дає свідчення й інспектор Держгірпромнагляду, який видавав дозвіл на експлуатацію атракціону. На даний час на Луганщині зупинено всі атракціони для ретельної перевірки.

    В ході сезонного техогляду атракціонів у Івано-Франківській області експерти загалом "забракували" сім із них: один у Івано-Франківську, три — в Калуші ("Веселі гірки", "Ланцюжки" та "Оглядове колесо") і всі без винятку в Бурштині.



    Галицький Кореспондент

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору