ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закордонний паспорт: благодійність або «державна» корупція?

    20 квітня 2024 субота
    54 переглядів

    Для більшості закарпатців закордонний паспорт має таке ж значення як і загальнодержавний. Спонукає його робити близькість кордонів - їздять до родичів, по бізнесу, у відпустку. Тому черги у паспортних столах давно нікого не дивують. Хоча всі одностайно погоджуються - роботу можна організувати і краще. Але справа навіть не у чергах…



    Існує дуже цікава річ - розцінки за виготовлення документа для виїзду за кордон дуже суттєво різняться в залежності від обставин. Наприклад, якщо паспорт потрібен терміново, то сплатити прийдеться вдвічі більшу суму. Можливо для бізнесменів такий варіант зручніший, адже даремно втрачений час - це втрачені гроші. А ось для людей, які живуть на скромну зарплату чи пенсію кожна копійка на рахунку. Тому і страждають у довжелезних чергах, не усвідомлюючи, що все-одно переплачують і насправді нічого на цьому не економлять.





    Скільки насправді коштує паспорт?





    Центральне відділення з виготовлення закордонних паспортів ВГІРФО УМВС у Закарпатській області (яке за старою звичкою називають ОВІР) знаходиться в Ужгороді. Тут обслуговують не тільки ужгородців, але й жителів деяких районів. У вузенькому коридорчику годинами стоять бажаючи зі стосом документів у руках. Присісти ніде – це справжнє випробування навіть для молоді, не кажучи вже про літніх людей. Звісно бажання у всіх одне – чим найшвидше позбутися цього тягаря. І гроші часом вже не мають ніякого значення. Чи для всіх?



    Справа в тім, що більшість людей покірно сплачують усі квитанції, що їм запропонують у найближчому відділенні «Коопінвестбанку». Список досить довжелезний, і він постійно поповнюється новими пунктиками. Ось тільки виявляється, що серед тих квитанцій є й так звані „добровільні” внески, а часом і зовсім незрозумілі.



    Нещодавно мій знайомий вирішив виготовити закордонний паспорт, то ж була можливість пересвідчитись - всі „добровільні” внески змушують сплачувати, користуючись саме необізнаністю людей.



    "Я вирішив підійти до питання принципово і підготуватись, - розповідає Роман. - Опитав тих, хто вже стикався з послугами ОВІРу і виявилося, що всі вони сплачували суму близько 290-300 гривень. У тих, хто відмовлявся сплачувати зайві гроші документи не прийняли. Тож, аби бути озброєним - для початку почав шукати інформацію у мережі Інтернет".



    Одразу кидається в очі наступне - в своїх інтерв’ю посадовці МВС запевняють, що для виготовлення паспорту необхідно сплатити тільки державне мито у розмірі 170 гривень. Справді, згідно пункту 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. N 380 для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон окрім особистих документів (заяви, паспорту, свідоцтва про народження, ідентифікаційного коду та фотографій) подається тільки квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати. І все.



    Ставка державного мита, що справляється за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон, становить 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 170 гривень. Саме стільки має коштувати виготовлення закордонного паспорту у загальному порядку. Ні на копійку більше.



    "Ніде ніякої згадки про медичне страхування, внесок у фонди та навіть сплату послуг МВС я не знайшов", - каже Роман.



    Як не сплачувати зайвих коштів



    Тому з’явилися всі підстави стійко відстоювати свою громадянську позицію і не платити зайвого. Тож, крок перший - оплата послуг. Рекомендується на всяк випадок мати при собі роздруковану постанову Кабміну, але головне - це не загубити рішучість і впевненість у власній правоті.



    У відділенні "Коопінвестбанку", яке знаходиться поруч з ОВІРом, є список рекомендованих оплат для оформлення паспорту (дані за січень 2008 року). Найбільша сума - державне мито – 170 грн. Наступні рахунки пропонували сплатити на початку 2008 року: 1) оформлення документів (інформаційні послуги МВС) – 10,28 грн.; 2) послуги ОВІРу (комісія банку) – 5,41 грн.; 3) послуги консультаційного характеру дочірнього підприємства „Ресурси-Документ” – 6,43 грн.; 4) представницькі послуги ДП „Ресурси-Документ” в МВС – 9,50 грн.; 5) перевірка документів ДП „Ресурси-Документ” – 5 грн.; 6) знову послуги ОВІРу (комісія банку) – 0,62 грн.; 7) добровільний внесок у фонд „Правопорядок” – 30 грн. та 8) медичне страхування у страховій компанії „Добробут” – 50 грн. Загалом виходить 287,25 грн. Тобто переплата становить практично 100 гривень.



    Але розцінки у травні знову зросли. Тепер страхування коштує вже 75 гривень. А ще 13,10 грн. потрібно сплатити за «довідку про несудимість».



    «Щодо законності оплати послуг дочірнього підприємства „Ресурси-Документ” є великі сумніви, - розмірковує Роман. - Та скоріше за все вони також є непотрібними, адже у постанові Кабміну про них згадки немає. Щодо страхування, то, як мені відомо, страховий поліс взагалі не видають на руки – навіщо він потрібен нікому не відомо. А про внесок у благодійний фонд говорить вже сама його назва».



    Тому вирішив не сплачувати принаймні внесок у фонд і медичне страхування, про що й повідомив касира банку. Та відповіла, що список наданий ОВІРом і є обов’язковим до сплати. Але коли документи у нього приймати відмовилися, Роман рішуче попросив дати йому відповідь у письмовій формі - і … все швидко владналося.



    А далі – черга. «Поки я стояв у черзі, працівники установи провели десь 5-6 своїх знайомих без черги, а на справедливе обурення людей відповідали зухвалою посмішкою, - розповідає Роман. - На заповнення моєї анкети і фотографування у працівниці пішло десь 2 хвилини, весь інший час займали розмови з колегами на різні „важливі” теми. Про те, чому я не сплатив страхування і внесок у фонд мені не сказали ні слова. Прийти за паспортом сказали через 1,5 місяця. Отже, відстоювати свої громадянські права мені не довелося, але я отримав моральну перемогу».



    Права рука не відає, що робить ліва?



    Тож виявляється існує певний парадокс – закордонний паспорт коштує … невідомо скільки. Адже всі ці додаткові виплати не мають під собою жодної законодавчої бази. Ви їх сплачуєте… цілком добровільно. «Подання інших документів законодавством не передбачено», - це написано у повідомленні «Про оформлення паспортів нового зразка в Україні».



    Але більшість законослухняних українців продовжують сплачувати саме стільки, скільки їм накажуть. Якщо в Україні щороку виготовляють близько 1 мільйона закордонних паспортів, то, відповідно, сума «добровільних пожертвувань» може сягати 100 мільйонів гривень! Утім про подальшу долю цих грошей навряд чи хтось дізнається.



    Хочеться звісно почути і коментарі уповноважений осіб щодо справжньої ціни закордонного паспорту. Про це, наприклад, можна дізнатися на офіційному сайті УМВС у Закарпатській області. На запитання жительки Ужгорода чому у газеті “Відомості міліції” написано про те як легко і дешево виготовити закордонний паспорт, а на ділі він коштує щонайменше 300 гривень начальник УГІРФО УМВС підполковник міліції Ігор Михайлишин відповідає так: «- За виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон утримуються такі кошти: згідно з декретом Кабінету Міністрів України “Про державне мито” - 170 гривень держмита; згідно зі спільним наказом МВС, Міністерства фінансів, Міністерства економіки сплачуються послуги в розмірі 10,28 грн., за видачу громадянам на їх запит письмових довідок про відсутність чи наявність судимості - 13,10 грн.». Назвав і термін виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон – він складає 30 діб.



    Однак один з керівників районного ОВІРу у неофіційній бесіді якось повідомив, що всі «добровільні внески» вимагають від нього керівництво зверху. А йти проти волі начальства ніхто не наважується. Про вартість виготовлення закордонного паспорту у самому ОВІРі дізнатися досить складно. Там відсилають до банку. Працівниця «Коопінвестбанку» у розмові повідомляє, що не може прийняти суму меншу за 306 гривень, оскільки такий існує наказ керівництва. Утім, якщо показати записку від начальника, то сума може бути суттєво зменшена. То чи не йде мова про свідому і всім відому корупцію на державному рівні?



    Бентежить єдине – ніхто не бажає говорити про це уголос. Ніби всіх все влаштовує.



    Повний хаос у системі



    Хоча проблема далеко не нова. Ще у 2006 році представники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) провели власне розслідування щодо завищення вартості закордонного паспорту у різних регіонах України. Зокрема у Вінниці, Дрогобичі, Сумах та Калуші. Виявлені факти мали б приголомшити всіх – суцільне порушення діючого законодавства!



    МВС України неодноразово приймало різні власні накази про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон, але ВСІ вони суперечили постанові Кабінету Міністрів України. Тож не дивно, що кожне місцеве управління в справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб встановлює свої власні правила.



    Громадяни справно сплачують послуги державного підприємства „Ресурси-Документ”, хоча це, відповідно до наказу МВС, є справою добровільною. Необов’язковою нібито є і довідка про несудимість, оскільки у переліку потрібних документів її немає. Однак представники ОВІРУ мотивують необхідність надання подібної довідки положенням «Порядку провадження за заявами про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини», затвердженого наказом МВС України від 21 грудня 2004 р. №1603.



    На думку правозахисників вимагання сплатити за страховку очевидно, є предметом корупційних діянь, оскільки не може здійснюватися з власної волі чиновником без мотивації з боку страхових компаній. Тим більше, що ця страховка ніколи не знадобиться.



    Деяким вдається довести власну правоту тільки у судовому порядку. У березні 2004 року своїм рішенням Апеляційний суд м. Києва визнав дії працівників відділу зі справ громадянства та реєстрації фізичних осіб Дарницького району м. Києва неправомірними та зобов’язав видати громадянину Андросенко Є.П. паспорт громадянина України для виїзду за кордон. В ОВІРі від останнього вимагали для отримання закордонного паспорту „довідку про несудимість”. Таким чином, суд визнав, що для видачі закордонного паспорту необхідні лише документи, передбачені чинним законодавством.



    Виявилося, що особи, котрі приймають документи для оформлення паспорту для виїзду за кордон керуються якимись власними конспектами, що були зроблені ними на певних нарадах в області. Стає очевидно - тримати в таємниці справжню ціну закордонного паспорта комусь дуже вигідно. Представники УГСПЛ звернулися до Кабінету міністрів України, МВС та Мін’юсту з проханням узгодити дані нормативно-правові акти та довести їх принаймні до відома їх прямих виконавців і громадян, а також привести у відповідність діяльність місцевих органів МВС відповідно до існуючої правової бази. Але досі у системі абсолютно нічого не змінилося...



    Корупціонери борються з корупцією



    На початку цього року начальника одного з районних ОВІРів на Закарпатті було затримано при одержанні хабара у власному кабінеті працівниками УСБУ. За термінове виготовлення закордонного паспорту поважний чиновник запросив 1460 гривень!



    В Україні триває боротьба з корупцією. Однак соціологічні дослідження свідчать, що саме у чесність правоохоронців та суддів люди вірять найменше. Тож виходить, що власне самі корупціонери і борються у нас із корупцією. Нещодавно Президент України Віктор Ющенко мав з правоохоронцями досить жорстку розмову – виявляється за корупційні діяння за рік притягнуто до відповідальності всього трьох посадовців. «Ви це не можете зробить, бо самі корумповані», - кидає в очі людям в пагонах Президент.



    На думку Ющенка, вихід із ситуації – створити окреме Національне бюро розслідувань. Але міністр МВС Юрій Луценко твердить, що без участі міліції та СБУ нова структура буде недієздатною. А можливо просто потрібно почати з самого себе? Чи у міністерстві досі нічого не знають про зловживання у підвладних відомствах? Схоже на театр абсурду.



    Представники організації «Гідна Україна» вважають, що протидіяти корупції мають в першу чергу самі громадяни, а оприлюднювати факти зловживань журналісти. Але проводити розслідування щодо виявлення хабарництва сьогодні береться далеко не кожний. Навіть якщо взяти згадувану «паспортну» проблему.



    19 листопада 2007 року голова консультаційної ради консорціуму «ЄДАПС» Юрій Сидоренко подав позов до газети «Бізнес» та ЗАТ «Бліц-Інформ» на суму 46 млн. грн. (!) Консорціум ЄДАПС - Єдина державна автоматизована паспортна система – нині займається виготовленням закордонних паспортів, лобіював його створення генерал-лейтенант міліції Василь Грицак, народний депутат від «Партії Регіонів». Представники «ЄДАПС» намагалися минулого року ліквідувати посередницьке підприємство «Ресурси-документ», звинувачуючи останніх у невиправдано дорогих розцінках та в примусі громадян до отримання платних послуг. Однак, як бачимо, в Ужгороді все залишилося на своїх місцях. Спроба зайти на сайт «Ресурсів» не увінчується успіхом, сторінка автоматично перекидає вас на … офіційний сайт МВС України. Хоча адреса закарпатської філії підприємства (р/р 26006012000317) відома – Грибоєдова, 12-а, тобто будівля обласного управління внутрішніх справ). Де знаходиться благодійний фонд «Правопорядок» (р/р 26009015000311) і як він розпоряджається «добровільними» внесками громадян з’ясувати, на жаль, не вдалося.



    «Хочеться побажати всім громадянам України вивчати свої права і не боятися їх відстоювати перед чиновниками, - каже мій знайомий Роман. - І чим більше ми з вами будемо це робити, тим більше буде шансів, що в нашій країні почнуться зміни на краще».



    Все це дуже правильно. Ось тільки готуючи матеріали до статті наштовхнувся на свіже інтерв’ю начальника одного з районних ВГІРФО УМВС. Його також запитали про вартість виготовлення закордонного паспорту. Цитую дослівно: «Якщо мова йде про дорослого, то коштуватиме (паспорт для виїзду за кордон. – авт.) 306 гривень…» Тут вже, як мовиться, без коментарів…



    P.S. Декілька тижнів тому вартість закордонного паспорту на Закарпатті вже зросла до 344 гривень. Знавці кажуть, що і це ще не межа… А викоренити корупцію в Україні - справа марна, зробити це практично неможливо поки навіть на державному рівні будуть і надалі стягати з громадян цілком «офіційні» побори.



    "Старий Замок "Паланок"


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору