ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді "соціальний" хліб продають за ціною від 2,05 грн. до 2,36 грн.

    19 квітня 2024 п'ятниця
    37 переглядів

    Попри політичні обіцянки, вартість соціальних сортів хліба в Україні доведеться збільшити. І коли столична влада намагається якось компенсувати те зростання, використовуючи внутрішні резерви, то у багатьох регіонах країни вже давно звикли купувати той батон по ціні, що вибудовується по схемі дві гривні "плюс". На думку експертів, у здорожчанні хліба більше економічних причин. Не виключено, що до такої ситуації призвела неефективна економічна політика урядовців.



    У боргах як в шовках



    Відкрите акціонерне товариство "Хліб Києва" заявило, що змушене підняти роздрібні ціни у середньому на гривню в односторонньому порядку.



    Мотивація такого кроку проста - у разі подальшого утримання низької ціни підприємствам "Київхліб" та "Київмлин" загрожує банкрутство. Для нормального функціонування цих підприємств необхідна 15-відсоткова рентабельність виробництва. Нинішня ситуація така, що за перше півріччя столичні пекарі у збитках на цілих 100 мільйонів гривень. Відтак, з понеділка, сьомого липня, за батон доведеться викласти 2 гривні 30 копійок, замість 1 гривні 40 копійок. Буханець українського хліба коштуватиме 3 гривні 16 копійок - це на півтори гривні більше, аніж сьогоднішня ціна. Подорожчає на 1 гривню і "Пшеничний хліб".



    Київський хліб здешевить адресна допомога



    Столична влада розраховувала на здорожчання хліба наприкінці липня. Після того, як у столиці запровадять систему соціальних карток киянина. На неї планується перераховувати усілякі компенсації, у тому числі й різницю ціни на хліб. За попередніми підрахунками, таку адресну допомогу отримуватимуть близько сорока тисяч соціально незахищених мешканців Києва.



    У авральному порядку в столиці було створено робочу групу з вивчення питання подорожчання хліба та проблем хлібопекарської галузі.



    Та робоча група вже й рішення прийняла: ціни на хліб треба підвищувати. Основна мотивація такого рішення - пекарям дійсно скрутно. Подорожчали усі компоненти для виробництва хліба, зросла ціна енергоносіїв, підскочив рівень інфляції.



    Остаточне рішення мають спільно прийняти представники КМДА, депутати Київради та керівники підприємств, що входять до цієї робочої групи. Разом вони шукатимуть той рівень рентабельності, що має задовольняти і киян, і виробників. Найголовнішою схемою здешевлення хліба для незаможних киян, судячи із заяв столичних чиновників, стане адресна допомога цим категоріям з київського бюджету.



    Допоки робоча група вивчатиме матеріали, на підставі яких підприємства просять компенсувати збитки, визначити обґрунтованість цих сум, КМДА звернулася з проханням до виробників відкласти підвищення ціни на хліб хоча б на кілька днів.



    Попри намагання столичної влади пом'якшити соціальний удар від здорожчання хліба у столиці, і до неї у пекарів є претензії - підприємства-виробники запевняють: із бюджету вони так і не отримали 75 мільйонів гривень за перше півріччя.



    Політика теж входить до рецепту буханця



    До суто економічних передумов підвищення цін на хліб схильні й експерти-економісти. До числа об'єктивних показників у цій ситуації належать, зокрема, зростання цін на сировину, енергоносії, інфляційні процеси, збільшення середньої заробітної платні на хлібопекарських підприємствах. Тобто, диспропорція між цими витратами і виробленим продуктом - хлібом - очевидна. Утім, не виключено, що на те здорожчання можуть бути і політичні причини. Адже хліб - продукт соціальний і займає значну частку в споживчому кошику незаможного населення.



    - У здорожчанні дуже багато елементів об'єктивного характеру, - зазначає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. - На жаль, економіка України не розвивається так, як слід. Звісно, дивіденди у цій ситуації отримає той, хто усіляко стримуватиме це зростання. Прикро те, що продукт найпершої необхідності може стати інструментом для політичних ігор. Очевидно, що у таких випадках необхідно провести чіткий аналіз ціноутворення. Якщо різниця між закупівельними цінами осідає у посередників, необхідно визначити, наскільки це виправдано.



    На думку експертів, визначити, кому ж таки вигідне таке подорожчання, достатньо важко. Утім, мабуть, прибутки від збільшення вартості хліба дістануться не тим, хто той хліб вирощує. Як завжди...



    ***



    І наостанок. Четвертого липня Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила у Миколаєві, що Україна повертає славу житниці світу. Дивна якась реакція на здорожчання хліба в Україні.



    Сергій ВАСИЛЕНКО



    ДО РЕЧІ:

    Порівняно з регіонами України, столичні ціни на хліб не можуть не радувати око. Якщо кияни купують батон за 1,4 грн., то жителям областей доводиться віддавати навіть за соціальні сорти значно більше. За інформацією наших регіональних кореспондентів, в Ужгороді міські пекарі продають хліб за ціною від 2,05 грн. до 2,36 грн. Гірша ситуація на півдні України. Безумовним рекордсменом є Крим, тут вже давно відмінене регулювання цін на хліб. Тому подорожчання можливе в кінці літа, коли почнеться збір урожаю. А зараз за кілограм дарницького хліба кримчани платять 2,55 грн.



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору