ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Літня лихоманка львів’янки на Закарпатті

    19 квітня 2024 п'ятниця
    57 переглядів

    Усі ми любимо літо. І не лише тому, що це чудова тепла пора року, а тому, що найчастіше саме влітку на нас чекає довгоочікувана відпустка.

    Чи ретельно спланована поїздка на море або в гори, чи спонтанні, але радісні передвідпускні клопоти (запропонували нам путівку, що “згоряє”) і ми вже передчуваємо блаженний відпочинок і, звичайно, оздоровлення. Та, на жаль, дорвавшись до моря та сонця, і навіть лише переїхавши Карпатський перевал, ми нерідко починаємо хворіти – хлюпати носом, кашляти, хрипіти… Чому так стається?

    Ціна акліматизації

    Усі “принади” акліматизації в цьому році я відчула на собі. Відпочивала ніби й недалеко від Львова – у санаторії біля Мукачевого. Але тиждень буквально заливалась сльозами, не випускала з рук носовичок, пирхала, кашляла, нічого не могла ковтати. Про жодні оздоровчі процедури не могло й бути мови. Лікувалась від нежитю, ангіни, хоча відчувала, що всі ці симптоми були не зовсім застудного характеру.

    - Усім потрібно знати, що переїзд у нову кліматичну зону, зміни в харчуванні, пристосування до нового теплового й ультрафіолетового режимів – сильний стрес для організму, як позитивний, так і негативний, – каже головний алерголог області Анізія Бандрівська. – У здорової людини подібні зміни особливого дискомфорту не викликають. А ось ослабленим людям достатньо будь-якого, навіть незначного поштовху, і організм дає збій. Людину-алергіка всі ці фактори атакують подвійно. У неї ще не минула реакція на “домашні” алергени, а тут додалися нові подразники. І починаються симптоми, схожі на застудні. Звичайно, найкраще знати що, як і коли діє на ваш організм, і намагатися приїжджати в іншу кліматичну зону не тоді, коли там цвітуть рослини, які для вас є алергенами, а в безпечний період. В іншому разі – відразу потрібно вживати протиалергійні препарати, закапувати краплі до носа та очей. Досить хороші очні краплі опатанол. До носа можна застосовувати краплі кромоглін або кромодексал. До того ж потрібно одягати окуляри, які захищають від попадання пилку в очі.

    Надмір сонця пригнічує імунітет

    А ще спеціалісти стверджують, що дуже обережно потрібно бути з ультрафіолетом. Для того, щоб сонце принесло користь, кожному з нас необхідно засмагати лише 5-7 хвилин на день. Все, що ми “хапаємо” поза цією нормою, пригнічує імунітет, призводить до загострення хронічних захворювань і викликає непритаманні для літнього сезону недуги.

    Обережно: комахи!

    Анізія Бандрівська також рекомендує, окрім антигістамінних препаратів, вирушаючи на відпочинок, брати із собою захисні креми від укусів комах. За її словами, останнім часом від тих укусів, виникають не тільки алергічні реакції, а й навіть бешиха (рожа), бо комахи заносять у ранки багато бруду. І виникає запальний процес. Якщо на місці укусів виникло сильне почервоніння, гулька, спочатку треба накласти холодний компрес, потім змащувати це місце кремами типу зцілитель, а якщо це не допомагає, потрібно звернутися до лікаря.

    «Пляжна» ангіна

    Найчастіше на переміну клімату реагує горло. Ангіни і фарингіти – досить розповсюджені відпускні недуги. На відміну від зимових, літні ангіни, зазвичай, не вірусного, а ендогенного походження, при якому запальний процес викликає не вторгнення мікробів, а активізація власної патогенної мікрофлори. У всьому іншому “пляжні” ангіни мають класичний характер.

    - До того ж люди чомусь у відпустці забувають про звичайні ризики, що викликають у спеку зимові хвороби, – зауважує сімейний лікар Ганна Сторожук. – Декілька порцій морозива поспіль, мінералка чи пиво якнайхолодніше – таке різке охолодження активізує хвороботворчі мікроорганізми, які завжди є в носоглотці. Смажимося-паримося на сонці, а потім – бух у воду. Це також фактор ризику. А протяги? Відчинене вікно в екскурсійній маршрутці чи авто, ніби легенький вітерець на катері… Спочатку приємна прохолода, а потім - ніс та горло закладені…

    Горло не заболить, якщо пити холодні напої, особливо з льодом, маленькими ковтками і без соломинки. Тоді рідина спочатку зігрівається в порожнині рота і тільки потім потрапляє в горло.

    Масаж активних точок допомагає швидше одужати і підтримувати себе в тонусі. Ходіть босоніж по сухому гарячому піску і гальці (на морі), прогрітій галявині (у лісі чи в горах).

    Дехто лікує горло полосканнями морською водою. Лікарі проти такої процедури. Подразнюючи слизову соленою, нестерильною водою, ви тільки посилете запальний процес. Краще для боротьби з ангіною або фарингітом застосовувати полоскання настоями лікарських трав – шавлії, череди, календули або фурациліном. Для кращого ефекту такі полоскання треба робити частіше – кожні півгодини-годину. Хороший ефект (особливо на початках недуги) може дати застосування місцевих антибактеріальних препаратів: фарингосепта, граміцидину, інгаліпта тощо.

    Людмила ПОЛЕВСЬКА, "Високий Замок"

    UA-reporter.com

    Путеводитель "3 шляхи Закарпаттям" вышел в издательстве "Грани-Т"
    У сільське Закарпаття — за чистим повітрям і мальовничими пейзажами
    Карпатские здравницы - для богатых и не очень

    Закарпатский туристический винный путь познакомит с продукцией лучших виноделов горного края

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору