ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Карпатах знайшли більше десятка доісторичних скельних скульптур

    19 квітня 2024 п'ятниця
    71 переглядів

    Їх порівнюють з англійським Стоунхенджем. Хто і коли витесав ці статуї, науковці наразі не дослідили. Утім, зізнаються - таким раритетом похизуватися можуть далеко не всі європейці. Схожі знаходили лише у Португалії та в Ірландії. Поки що побачити українські пам’ятки можуть лише одиниці.Дід Михайло народився і провів усе життя у селі Снідавка на Косівщині. Пас корів і порався по господарству. До величезних скельних скульптур по сусідству бігав гратися змалечку. І навіть не підозрював, що це безцінні скарби української культури.



    Михайло, мешканець с.Снідавка: “Камінь, простий, як камінь. І там лазив всюди, і був у тій печері. Тепер уже нє, бо мені світ крутиться.”



    Про те, що у горах є рідкісні скульптури – археологи знали. Втім, у радянські часи будь-які дослідження тут забороняли. А коли дозволили - грошей не було. Розшуки поновили лише три роки тому. І одразу знайшли аж десять скельних раритетів.



    Український Стоунхендж, точніше карпатський. Ця скульптура могла б стати золотим дном для туристичного бізнесу. Але – не стала. 14 метрова скульптура вагітній жінці - найцінніша знахідка археологів. Можливо, їй немає аналогів у всьому світі. Але наразі вона цікава лише самим археологам, а не державі.



    Микола Кугутяк, археолог: “Це 5-6 тисяч років до н.е., до середньовіччя. Такі пам’ятки супроводжують шляхи стародавні, тут перепліталися цивілізаційні впливи із північного Причорномор’я.”



    Хто і коли витесав зі скелі ці скульптури – археологи поки не з’ясували. Одні кажуть - трипільці, інші – древніші цивілізації. В одному науковці солідарні – це язичницькі символи. У серпні вони збирають міжнародну конференцію. Вирішуватимуть долю гірських скарбів. Археологи певні - у Карпатах треба створити історико-культурний заповідник. Тоді це перекроїть не лише туристичну мапу України, а й усієї Європи.



    malakava.com



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости