ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородська міська влада залишає ужгородців без тепла...

    19 квітня 2024 п'ятниця
    58 переглядів

    Обласний центр – єдине місто на Закарпатті, де місцева влада не прийняла розпорядження про початок опалювального сезону.

    На сьогодні Ужгород залишається єдиним містом Закарпаття, в якому соціальні заклади не отримують тепло – в обласному центрі не опалюються школи, заклади охорони здоров’я та культури. Тепло подано лише в 6 із 30 дитсадків міста – в тих, де встановлено автономне опалення.
    Проблеми з теплопостачанням Ужгороді існують не перший рік і повторюються з початком кожного опалювального сезону. Через значну заборгованість теплопостачальна компанія "Уж-тепло" цього року не може розпочати подачу тепла. Борг комунального підприємства постачальникам газу становить майже 9 мільйонів гривень – саме тому підприємство не може отримати лімітів на газ.
    – Лімітів на газу не отримали й інші підприємства теплокомуненергетики області, але керівництво цих міст веде активні переговори про погашення заборгованості. Так, нещодавно депутати Мукачівської міськради виділили півтора мільйона гривень для погашення заборгованості за спожитий газ підприємством "Мукачівтепло". В інших містах Закарпаття продовжується оформлення документів для взаєморозрахунків щодо погашення заборгованості за газ, але необхідно активізувати цю роботу і в обласному центрі, – вважає заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча.
    В більшості міст області бюджетні установи переходять на автономне опалення і завдяки цьому опалювальний період тут розпочався без затримок. – Натомість в Ужгороді більша частина закладів освіти та медицини отримують тепло від котелень комунального підприємства "Уж-тепло" і тому опалювальний сезон в місті так і не розпочався, – каже Віктор Лукеча.
    Останні три роки мешканці обласного центру активно переходять на автономне опалення. Насамперед – це значна економія для сімейного бюджету. Лише цього року ужгородці отримали 4,5 тисячі дозволів на встановлення в оселях автономного опалення. Могло б бути і більше, але для зміни опалювальної системи потрібно отримати погодження відразу кількох інстанцій – міськради, ЖРЕРу, теплопостачальної організації, санепідемстанції, пожежників, газовиків. Але головне, до такого виду опалення повинна бути готова будинкова система. Наразі такий вид опалення встановили собі дві третини ужгородців. Частина їх перейшли на "автономку" без будь-яких дозволів.
    Разом з тим, фахівці стверджують, що автономне опалення не вирішує всіх проблем, повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації. Зокрема, начальник управління житлово-комунального господарства області Василь Романець каже, що не має нічого проти, якщо від централізованого опалення відрізається відразу цілий під’їзд чи будинок. І навпаки – якщо окремі квартири. Тому, що тоді ніхто не сплачуватиме за обігрів сходових клітин. Той, хто провів автономне опалення, розраховується тільки за газ, спалений на опалення квартири. А значить, для його сусідів тариф на теплопостачання буде збільшуватися. Ще одна проблема – гідравлічні потужності газових труб у будинках з центральним опаленням на котли не розраховані. І якщо в будинку кілька мешканців встановили індивідуальне опалення, в інших може різко знизитися тиск газу. Такі непоодинокі випадки вже траплялися минулої зими в Ужгороді.
    Наразі в обласному центрі залишилася ще чимало багатоповерхівок, в яких тепло має подавати комунальне підприємство "Уж-тепло". Як обігріватимуть взимку мешканці цих квартир наразі невідомо. А поки що ужгородцям залишається сподіватися тільки на себе та на теплу погоду.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору