ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Чехии собрался первый Всемирный конгресс подкарпатских русинов

    19 апреля 2024 пятница
    122 переглядів
    Всемирный конгресс русинов

    В Чехии собрался первый в истории Всемирный конгресс подкарпатских русинов. На протяжении последних двух лет они требуют признания своих прав. Во всяком случае, уже принято решение о создании собственного государства.



    Те, кто собрался в зале, выражают волю около миллиона человек, по их собственным оценкам. Власти Украины называют их преступниками и обвиняют в сепаратизме. Служба безопасности Украины официально преследует лидеров Подкарпатской Руси. В ответ русинское движение только наращивает сопротивление. Если в 2008 году им удалось созвать в Мукачево два европейских конгресса, то теперь они собрались уже на Всемирный съезд. В чешский городок Пардубице съехались делегаты из всех стран, где сегодня проживают русины: Чехии, Словакии, Венгрии, Польши и Украины.

    "Всего 96 делегатов, некоторым не удалось приехать, им не дали визы. Особенно это касается наших украинских товарищей. Но съезд был собран на 95%", - говорит Василий Паук, председатель Общества подкарпатских русинов в Чехии.

    Итоговая декларация, принятая на съезде, провозглашает создание отдельного государства.

    Подкарпатская Русь когда-то существовала на политической карте мира. Но меньше чем за столетие русины потеряли свою независимость и теперь требуют ее вернуть.

    Начиная с XIII века, одна из ветвей восточных славян - русины - пользовалась широкой автономией в Венгерском королевстве, а затем и в составе Австро-венгерской империи. После ее распада в 1919 году, русины провели Общенациональный съезд и приняли решение о вхождении в Чехословацкую республику. Конституция Чехословакии, утвержденная в 1920 году, официально закрепила понятие "Подкарпатская Русь".

    Гитлер, аннексировавший в 1939 году Чехословакию, передал Подкарпатскую Русь Венгрии, и та незамедлительно оккупировала русинские земли. После Второй мировой войны Подкарпатская Русь стала областью советской украинской республики. Сегодня большая часть русинов проживают в Закарпатской области Украины, а также в Чехии, Венгрии, Словакии и Польше.

    На втором европейском конгрессе русины приняли решение о формировании органов местного самоуправления. И такое правительство было сформировано 4 декабря 2008 года. По сути дела, в Закарпатской области Украины появилась новая власть, которая действует параллельно с республиканскими органами власти. Здесь создан русинский детский театр, выпускается газета, на областном телевидении выходит программа о русинах. Жителям Закарпатья выдаются удостоверения, которые потом будут обмениваться на паспорт.

    "Уже более 150 тысяч штук выдали. Нас на Украине - 800 тысяч человек, а в мире – три миллиона!" – утверждает Ладислав Лецович, председатель областного Общества подкарпатских русинов.

    Триколор с закарпатским бурым медведем не найдешь ни в одном современном политическом атласе. Несмотря на это, он все чаще появляется в телерепортажах и на страницах мировой прессы. То есть, становится частью современной политической жизни.




    14_8.jpg
    15_5.jpg
    16_2.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Микола Жалива

    Комментарий: 

    Я ВЫ з тых Пуддубиць тупо не видите про што я пишу. Кить зазвідаете страрих люди, то ВАМ укажуть ош коли прийшла
    мацкалі у 44 годови, то пув Карпат урубали. Я не пуддержуву вукраїнцю , ош такое чинять, або правда і в другому многі
    наші і хащу рубавуть. Ото дуже не добре , бо рубавуть сук на якому самі сидять. Но я не ото пишу , а про "правительство"
    якоє учинило СБУ уби нас пак і тим бити.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "Ісе усьо може кончитися , бойньов , буде крови проллято , много..."
    Маймирніша нац. меншина в цілуй Європі суть русини. Нелем, што ани волосок ся нескривив на голові ани єдному свідомому, айбо ани гoлoвні дороги транспорту чи товару, чи енергії не перекрили русини на Пудкарпатю. А за звірскоє ништьення Карпат, за суцільні рубки уже давно мали не лем русини, айбо усі закарпатські жителі, саботовати функцію центральної адміністрації. Київ перетворює Закарпаття на зимлю голих скал, яку легко можете найти на місяці, чи на югозападі од Загребу (Хорватія). Свідомі бурократи запановалі во свойій сторонці - на Пудкарпаттю - зато суть такi арогантнi и дештруктивнi, бо знавуть што русини суть маймирнішов нац. мешинов в Європі. Бодайбо ся актівізовали русини аспонь так, убо свідомі бурократи вірили в то, што ай русини можуть бороти ся за свої права як другі нац меншини Європи.
    І так ваша термінологія пан Жалива як "бойня", "кров пролята" є абсолютно непудходяща. Трепете дві натри, як трипільский свідомий українець.

    Аватар пользователя Микола Жалива

    Комментарий: 

    Микола Жалива іще й добре усе видить, мало май далеко як пєдні , продажні дебіли , які кроме гроше , нич не видять.
    Они хоть розумівуть до чого ісе усьо іде. А чорта лисорго они видять , який їм очи застелив. Што вукраїнці роблять біду я усе казав ,тай кажу , бо наші вошколи не Чепа та русські мавуть фінасувати. І за признання русин народом я удкрито уступаву! тай рахуву ош у нас має быти автономія! Но яким путьом до того іти , з ким ся паровати , ото другое діло. Што Сидор робить біду, у очи му укажу. Нашто робити межи нами русинами , войну та сваду , та брехати людям прямо в очи.
    Ісе усьо може кончитися , бойньов , буде крови проллято , много , хуть, у нас нигда такого не было.Не мож создавати
    чисто русинськое "правительсво" забывавучи , про другі народи ,які у нас живуть.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Челяднику,
    Тоті, котрі "язики в гузицю позабивали" є ясне, што суть тихо. Лемже такі, як Микола Жалива много розумного тоже неможуть повісти, кидь носи попхали до гузиць русинам. А свої язики сисі носопхачі шанувуть, убо могли до свідомих украйинських гузиць попхати.
    Много смілості не треба на ото, убо одкрито виступити проти о.Сидорові. Айбо як смілості, так ай честності треба на то, убо щирим державникам повісти, што кажда дьитина має право говорити и учитися на том язику, котрий ся зачала учити од мамки и вутця починаючи од колиски. А ай на то треба смілості и душевної честності повісти прямо українським азіатським наці-більшовикам, што 78.4% закарпатцюв голосовали за самоврядну (автономну) теріторію Закарпатської обл. майже пред 18 роками и свідомі державники з ароганційов більшовикув ігнорувуть демократичний вибір. А што гурше, бо у Миколи Жаливи як нос так яй його язик є глубоко во великуй и свідомуй українській гузиці, вун [Микола Жалива] не видить, што українські наці-більшовики крімінально ігнорувуть фундаментальноє право, право вибору, без якого не мош цівілізованну державу будовати.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сисі конгресы напоминают мені фірмы,котрі продают зимлю на Місяцьови ай на Марсі.Я не кажу ош там всьо дурне,е там і золоті зерна. Айбо коли золоті зерна змішати з гнойом-та лиш гнуй буде.Великый Русинськый Народе- будь мудрым і терпимым.Каждий день молюся за Божу Благодать диля каждого Руснака,диля каждого християнина.Начнім свуй путь із МОЛИТВЫ,із культуры,із себе.ВОЗЛЮБІМ БОГА ПРЕВЫШЕ ВСЬОГО НА СВІТІ...ВОЗЛЮБІМ БЛИЖНЬОГО СВОГО,ЯК САМОГО СЕБЕ...БОГ ЕСТЬ ЛЮБОВ...Не пуддержуйте екстремістські організаціі,абы не думав світ що мы вахабіди.Я за вирішення даної ситуації правовим путьом.Звернімся в Конституційный суд,в Міжнародный суд. Прошу Вас шановані Руснаки объеднатися кругом единої конструктивної силы-Народної Ради Русину/голова Е.Е.Жупан/.Я вірю в твуй завтрашньий день Великий Русиньський Народе !

    Аватар пользователя совість

    Комментарий: 

    Микола Жалива - наш віртуальній президент! так "челяднику" ун Сидора давно в інтернеті поклав на гузицю.
    Діма Сидор на інтернет лише і розчитовав , а Микола їм усі карти поламав. Та віділисьме як йому не раз "кіллери" угрожали ,
    угрожавуть значить бояться, тай уважавуть. То што Лецович, Бабідович, Туряниця , до Сидора побігли лиш говорить про їх
    двойну сущність, они предателі Е.Жупана. Жупан Л.Лецовича діти уд смерти спасав , а тот йому файно подяковав.
    Бо пішли на чехи , што Е.Жупан і не знав.
    Едним словом предателі! СБУ типир буде усіх пресовати за
    сепаратиз і буде мати правду. За такое треба сажати і не боятися , ош народ предателів пуддержить.

    Аватар пользователя ПРАВДА

    Комментарий: 

    Миколу треба пуддержати , ото правда ,ош увін перший враг Сидора. Но на кого робить Сидор , правди найти тяжко , увін
    крутить , то туди , то в другий бік. Сидор не надежний чоловік увін любить гроші , і за гроші вчинить, як кому треба.

    Аватар пользователя Челядник

    Комментарий: 

    Микола Жалива, еден удкрито уступив проти Д.Сидора , другі язики в гузицю позабивали.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Скорше йсте ся мали додумати пан Микола Жалива, што Конгрес в Пардубицях є провокація СБУ, а о. Сидор робіть для СБУ а не ФСБ. Не цпайте ся в політику пан Жалива, з вас русини лем біду будуть мати, бо дуже помали думаєте и цпете свуй нос всяде, до каждої русинської гузиці.

    Аватар пользователя Микола Жалива

    Комментарий: 

    Конгресс», в Чехии – ПРОВОКАЦИЯ СБУ!!

    Но хорошо давайте мыслить логически , в каком государстве можно открыто призывать к разделению (отсоединению) ? Буть такие действия, в России все «лидеры» уже давно ,на Колыме «лобзиком» лес пилили.
    У нас типа открывают «уголовное» дело против Д.Сидора , и хоронят его в недрах СБУ , у нас говорят о запрещении «Сойма» и тупо снова забывают. «Премьер- министр», сам расклеивает листовки , что его ищет СБУ, и все знают где ,он находится . Д.Сидор получает деньги ,на «русинские школы», но школы денег не получают.» Сепаратисты» разъезжают по Европе без проблем , кто это финансирует, кто визы им делает? Мы прекрасно знаем получить визу в ЕС огромная проблема , наши «зароботчане» платят, по 2 тысячи евро за визу , а здесь все без проблем. То Сидор пишет письмо Ющенку , орден за заслуги получает, то из себя мученика делает. Театр абсурда выходит, не клеится господа ,от СБУ ,ВАША версия.
    Кто за этим стоит , как не власть, которая хочет дискредитировать русин.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А што ви, честованний пан Жалива? Повічте о себе, о вашій сімї, о вашій роботі, кидь уж нараз американський способ оціньовання політикув завели йсте на Пудкарпатью. Як вижу канцлер Німечини вам тоже непасує. По образованію пані Ангела Меркел є лем фізик, дітей не має. Бола способна создати лем на бездітну сімю.

    Одколи свуй нос цпуть європейці в сімейні діла політикув? Микола Жалива ся тренує на пукарпатцьох и русинох, убо мог високо продавати свой професіоналізм українським політиком які ся уж приготовлявуть до виборів. Русини суть для нього лем опитні морські свинки.

    Аватар пользователя Микола Жалива

    Комментарий: 

    Буде в тему, "рыбаки" (сойм) - знайшли Петю без кола , та двора , без жони і дітей , авторитет.
    Він свою родину не міг сотворити , а што казати про щось друге.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "В прошлом году 3,5 миллионов украинцев, в том числе из Закарпатья, приехали работать в Россию".

    Но Россию кусают со всех сторон. Москалями и кацапамы обзывают. А себя ГАЗДАМИ, ГАЗ - ДА..А..А..А.
    А ведь земли-чернозема хватает, а где же газдове???

    Аватар пользователя Микола Жалива

    Комментарий: 

    Я сам не розуміву нич , нашто было сесе робити? Што дале гризня продожуеться, каждый тягне собі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Микола Жалива: " Шаг вперйод, два шага назад! А лем Я ,Микола Жалива, знаву як за рук зробити десять шагів лем вперйод!"

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не знаєме, що типирь робити - радоватися чи ривати?

    Аватар пользователя Микола Жалива

    Комментарий: 

    Почему конгресс проводили , трое "представителей "от Подкарпатской Руси , кто их туда делегировал?????????

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Україна не правова держава є десятки доказів .СЛАВА ПУДКАРПАТСЬКУЙ РУСІ.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Челяднику, кидь уж мацкалі тулько зла наробили русинам, чого пак свідомі и щирі украйинці невызнавуть русинів - Русинську націоналність - и продовжувуть мацкальску анти-русинську політику з часів вождя Сталіна?!
    Окрем того, вы як білый и пухнастый русин, бо вшыткі другі русини суть продажні як туйкы вы пишете, мали бо йсте ся дуже радовати. Вы як ангел пудете ровно до неба.

    Аватар пользователя Челядник

    Комментарий: 

    Айно розкол , бо мацкалі у нас біди доста начинили, нашого народа повбивали,і в лагеря по отправляли ,тай русинську історію уничтожили!!
    Сидор продався мацкалям , ко отот "Конгрес" учинив , де другі русини , два Сидора шпіцлики там Лецович , што нажився
    на гуманітарці, і аренді русинського дому усяким відьмам , та Туряниця , што продав свое правительство!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Микола жалива:"Это полный розкол , в русинском движении! СБУ может праздновать победу."
    Микола жалива полностью разколот!
    Все русины независимо от того в каких организациях находятся и в каких государствах живут, в США, Украине, Словакии, Чехии или России говорят одно. Украинское государство должно признать Русинскую национальность и русины должны иметь такие права, как другие меньшенства (русские, венгры, евреи, татары итд.) имеют на Украине. А самовряднисть в Закарпатской области должна выходить из исторических традиций Подкарпатья (Руськой краины, Подкарпатской Руси), а не з тех, которые имеет Львов или Киев. Это не ошибка русин, что жыли 1000 лет с другими народами и не с украинцами. И так нет никакого разкола, кроме шпицликов СБУ!
    Это только плюс, что Русинов снова слышно из Пардубиц Чешской республики.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Щирі и свідомі кладуть огинь не лем субі пуд гузицю, айбо ай пуд державність України, бо дручавуть Україну гет, далеко від цівілізованнуй Європі што майближше к Улан-Батару. Всяде в державах де живуть русини, так іх визнали як в США, Канаді, Аустралії, так ай в Європейских державах, які суть в Європейскій унії. Русинська націоналність є визнана в:Чехії, Словакії, Польші, Мадярштьині, Румунії так ай в других державах Європи (Росія, Хорватія, Сербія). Лем Україна іх - русинів - не визнає, бо "демократичні" традіціі України и українців суть в каганатох Золотої орди (українці-ординці) и пак в Сталінських "демократичних" традіціях українських більшовиків.

    Опришок, як єден з ординцюв-шпіцликув, має спаленну гузицю. Дуже хотів заблоковати в Пардубицях Світовий Конгрес Пудкарпатських Русинув. План шпіцлика-ординця провалився, а не Русинський Конгрес в Пардубицях! Типирь мусить доложити шпіцлик-ординець СБУ в Києві, чого ся то так стало.

    Магочі и Чепа уже перед многима роками говорили українським державникам, што насильственна українізація - етноцид русинів - в Закарпатській області Украіни поведе лем к актівізації русинув, а потенціально ай к возможнуй радикалізації. Коли в історії України українські державники мали рацію и прислухали ся к розумним радам?

    Аватар пользователя Опришок

    Комментарий: 

    Явно Магочійови ,та Чепови пуд гузицю огня Сидор, наклав. Зобрали пару зарубутчан дали по 20 еврів, та конгрес учинили.

    Аватар пользователя Делегат 2 та 1 конгресу

    Комментарий: 

    Кто их туда делегировал ? Русская разведка, которая хочет , спровоцировать новую горячую точку ,в центре Европы.