ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський Інститут землеустрою самоусунувся від виконання урядової постанови

    25 квітня 2024 четвер
    59 переглядів

    На виконання постанови Кабінету Міністрів № 844 від 5 серпня 2009 року про безкоштовну видачу державних актів на землю між Закарпатською філією ДП «Центр державного земельного кадастру» та ДП «Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» було розподілено зони виконання постанови у Закарпатській області.

    Проводилась також роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання для залучення їх по виконанню постанови. Однак на сьогоднішній день згаданий Інститут землеустрою від виконання даної постанови практично самоусунувся.

    Зокрема, з моменту прийняття постанови ДП «Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» подано обмінних файлів всього в кількості 85 одиниць, а звіт, який був озвучений на суботній нараді в Держкомземі України вищестоящим керівником Інституту щодо кількості видачі державних актів, повністю неправдивий.

    Треба також відзначити, що Закарпатська філія ДП «Центр державного земельного кадастру» легального впливу на суб’єктів господарювання для прискорення виконання постанови № 844 не має, в зв’язку з чим відмічаються неприйнятні темпи її виконання у гірському регіоні.

    Хоча в області робота по поданню заяв громадян до органів Держкомзему більш-менш налагоджена, проте саме технічний бік справи й пробуксовує. Технічний бік мали б забезпечувати Закарпатська регіональна філія ДП «Державний центр земельного кадастру» та ДП «Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Однак на сьогодні єдиною структурою, котра фактично займається виготовленням технічної документації, залишається Закарпатська регіональна філія ДП «Державний центр земельного кадастру» (керівник - Антал О.П.).

    Інше ж ДП «Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (керівник - Пересоляк В.Ю.) від реальної роботи, як уже зазначалося вище, самоусунулося. Відзначені випадки масової відмови Інституту в прийнятті заяв від громадян.

    Про таку «специфічну» позицію керівництва Інституту закарпатськими депутатами від БЮТ було поінформовано вище керівництво БЮТ.

    Після селекторної наради 22.10.2009 р. ДП «Закарпатський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» обслуговує в першу чергу Перечинський, Великоберезнянський, Воловецький, Тячівський та Міжгірський райони Закарпатської області. І саме в цих районах зафіксовано більше всього повернень заяв громадян.

    Для прикладу, 05.11.2009 р. в Перечинському районі у районному відділі земельних ресурсів відбулася робоча нарада з сільськими головами за участі в.о.головного інженера вищевказаного інституту Ходанича М.М. Останній відкрито висловився, що вони (інститут) й надалі будуть повертати заяви громадян, якщо документація буде оформлена неправильно, чи будуть відсутні якісь підтверджуючі документи на право власності на землю, чи будівлі на цій землі (котрі не передбачені Постановою №844).

    Фактично, формальним приводом для повернення Інститутом заяв громадян може стати й кома, поставлена не там, де вона має бути! Все це викликало справедливе обурення сільських голів, адже саме їм доводиться пояснювати односельчанам, чому вони й до цього часу не стали повноправними господарями землі, що належала їм з дідів-прадідів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору