ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді на прес-конференції розповіли про підготовку до "Гамори-2011"

    26 квітня 2024 п'ятниця
    66 переглядів
    В Ужгороді поговорили про організацю фестивалю "Гамора-2011"

    Сьогодні, 8 червня, в Ужгороді на прес-конференції говорили про те, яким буде цьогорічний фестиваль ковальського мистецтва "Гамора-2011" та про те, як вдалося трансформувати минулорічні проблеми "Гамори" в цьогорічні досягнення на фестивалі й про події, які відбулися нещодавно на «історичній цінності» Боржавської вузькоколійки.


    Гостями прес-центру були: Віктор Феєр - голова Іршавської районної державної адміністрації; Ярослав Пальок - сільський голова Лисичова; Сергій Тяско - голова Ужгородської ковальської громади та Денис Добра- голова громадської організації «Боржавська ініціатива».

    «Гамора -2011» — свято найкращих і найяскравіших закарпатських традицій— гостинне, веселе, радісне оточене щирими, доброзичливими людьми та найгарнішими зеленоокими Карпатами. Воно пройде 25-26 червня у с. Лесичово Іршавського району. Організаторами дійства є: громада ковалів Закарпаття «Клепачі», громадська організація «Боржавські ініціативи», сільська рада с. Лисичево та Іршавська райдержадміністрація.

    Як зазначив Віктор Феєр — біля Гамори щороку відбувається унікальна подія — свято ковальського мистецтва та фольклорної музики «Гамора». Унікальна вона тим, бо із маленького сільського свята розрослася до великої події, яка привертає увагу ковалів з усього світу та людей, котрі цінують справжнє, щире майстерне — говорить пан Віктор.

    У Лисичові є унікальна кузня-музей Гамора — бо вже понад 100 років дзвенить своїм потужним молотом. Традиційно тут виготовляли сільськогосподарський реманент, а мотики й лопати кують і досі— говорить сільський голова Лисичова.

    Пан Сергій та пан Денис розповіли журналістам на сьогоднішній прес-конференції про те, що 25-26 червня цього року ковалі з усієї України знову зберуться біля старої Гамори, щоб потішити і порадувати гостей і, використовуючи тільки правдиві ковальські технології, які налічують вже сотні років, скувати борона — символ родючості й любові. Любові до землі-матері, землі годувальниці, Землі рідного дому. Також на фестивалі «Гамора-2011» можна буде викувати сувеніри на пам’ять власними руками та подивитися на роботу ковалів у старій Гаморі, посмакувати смачнючими традиційними закарпатськими стравами, медом та вином, окрім традиційного кування, можна буде побачити «циганську кузню», водяні міхи та процес підковування коней, побувати у шахтарській столиці Закарпаття — селі Ільниця, на старих вугільних шахтах.

    Всі хто прийде на свято отримають гарний настрій від чудових концертів фольклорних колективів нашого краю і обов’язково гарно відпочинуть і хвацько потанцюють у суботу разом із запальним гуртом «Свіжа копійка», а в неділю —із відомим ансамблем «Ужгород» — поділився із представниками ЗМІ- Ярослав Пальок.

    Також, гості свята матимуть можливість взяти участь у майстер-класах із гончарства, ткацтва на музейному станку, виготовлення форм для випічки, дерев’яних корит, шкіряних аксесуарів — додав Сергій Тяско.

    Окрім цього— говорить Денис Добра у бажаючих буде можливість покататися на конях та піднятися на шалено гарну та казкову полонину Кук (1361м.).

    На прикінці зустрічі гості прес-центру «Закарпаття» відповіли на запитання журналістів та всіх щиросердечно запросили на свято ковальського мистецтва та фольклорної музики «Гамора», яке відбудеться 25-26 червня 2011 року у с. Лисичово Іршавського району.



    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору