ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Онлайн-огляд хворого вперше здійснили на Закарпатті

    27 квітня 2024 субота
    18 переглядів

    Перший пілотний дистанційний огляд хворого в такий спосіб провели минулого тижня в Мукачівській РДА. На виїзне засідання Асоціації лікарів запросили сімейних медиків області, керівників управління охорони здоров’я та викладацький склад факультету післядипломної освіти УжНУ.


    Хворий під час інтернет-з’єднання знаходився у Великолучківській дільничній лікарні та ділився з медиками своїми скаргами на самопочуття, а історію його хвороби детально розповів головний лікар Василь Балог. Консультувала кардіологічного хворого через «скайп» доцент факультету післядипломної освіти Марія Домош. «Ця практика нині стала цілком реальною, – каже начальник відділу охорони здоров’я РДА Вікторія Лані. – Ми йдемо до того, що скоро лікар на місці зможе отримати консультацію будь-якого спеціаліста та якісно надати допомогу хворому або ж за потреби доправити його в медичну установу іншого рівня».

    Мукачівський район став полігоном для такого пілотного проекту. Вже зараз усі дільничні лікарні району мають ноутбуки та працюють із системою «Здоров’я». Це спростило роботу лікаря на місці та автоматизувало дані про кожного пацієнта. Лікарня в Макарові стала однією з перших, яка перейшла на автоматизовану роботу ще 4 роки тому. Головний лікар Юрій Габорець ще декілька років назад подав ідею комп’ютеризації, а влада підтримала цю ініціативу. Поважного віку чоловік вже давно освоїв систему і зараз за свій внесок в медицину району отримав подяку від Ужгородського національного університету на засіданні Асоціації від заступника декана факультету післядипломної освіти Михайла Гечки.

    Головний терапевт області Ольга Чемет зауважила, що Закарпатська область – серед лідерів у роботі з першою ланкою медицини і йде до того, щоб у кожній дільничній лікарні було автоматизоване робоче місце лікаря. До 2020 року дільничних терапевтів та педіатрів замінять сімейні лікарі, а основним курсом медицини вже зараз стає профілактика захворювань. Медик зауважила: 87% населення вже обслуговується за принципом сімейного лікаря і терапевти активно переорієнтовуються, освоюють комп’ютерну техніку, користуються перевагами дистанційного навчання без відриву від роботи.

    На засіданні для медиків організували і онлайн-семінар, який провів головний лікар обласного кардіодиспансеру Роман Соскида. Він розповів про особливості постановки діагнозу кардіологічним хворим та тактику ведення пацієнтів з серцевими недугами.

    «Від того, як фахово буде реформована медицина на першій ланці, залежить весь процес реформування догори, – впевнена начальник відділу охорони здоров’я РДА Вікторія Лані. – Величезну допомогу надає районна влада, фінансуючи амбулаторії та лікарні медикаментами, необхідним устаткуванням, проводячи ремонти в приміщеннях та будуючи нові медзаклади». Присутні на зібранні голова районної ради Іван Михайло та перший заступник голови адміністрації Василь Пашкуляк чітко окреслили напрями роботи влади в галузі охорони здоров’я, основні проблеми надання якісної медичної допомоги та ті кроки, які вже зроблено, щоб Мукачівський район був лідером у збереженні здоров’я на Закарпатті.

    Ю. Єгорушкіна

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору