ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатці полюбляють битися по-українськи

    26 квітня 2024 п'ятниця
    47 переглядів

    Не кікбоксингом чи карате, а саме хортингом останнім часом хочуть займатися закарпатці. Ця українська національна боротьба – симбіоз 7 єдиноборств.

    Подібний вид спорту настільки зацікавив краян, що вони почали не просто ним займатися, а й вигравати чимало титулів. А ще вирішили навіть чемпіонат України у себе провести.

    Закарпатці – кращі хортингісти

    На сьогодні цим видом боротьби захоплюється все більше молоді – зрештою, українське ближче до душі, ніж, скажімо, азіатське. Як розповів на прес-конференції в «Закарпатській Правді» віце-президент Української федерації хортингу по західному регіону України, віце-президент Закарпатського обласного осередку Василь ЗЕЛЕНИЙ, нині в країні є навіть два коледжі, які навчають цьому виду спорту. Тому не дивно, що ним займаються тисячі спортсменів. Із кожним днем він стає все більш популярним і в нашому краї. «У загальному розумінні хортинг розглядають, як спортивне направлення змішаних єдиноборств, де дозволені всі прийоми, повноконтактна версія змішаних бойових мистецтв, набір навичок для перемоги над супротивником у змагальному двобої, – зазначив віце-президент УФХ по західному регіону України. – Щире ж розуміння цього бойового мистецтва значно ширше, і навички ведення бою є лише малою прикладною частиною. Хортинг – це спосіб життя, особливий погляд на навколишню дійсність, головним завданням якого є виховання людини духовної, створення багатого внутрішнього світу».

    Так, за словами В. Зеленого, в області хортинг був зареєстрований три роки тому завдяки місцевим ентузіастам. І за цей час він почав настільки стрімко розвиватися, що встиг охопити 13 районів. «На сьогодні у нас є 4 майстри спорту, 12 кандидатів. Хто ще за 2 роки існування федерації зможе похвалитися такими здобутками?» – зауважив Василь Зелений. І показують закарпатці дуже хороші результати. На останньому чемпіонаті України, що відбувся 3 – 4 березня у місті Бровари на Київщині, краяни вибороли чотири медалі – одну золоту та три срібні. Зокрема у складі збірної команди Закарпатської області виступило шість учасників із Мукачівщини та Тячівщини. Перше місце виборов мукачівець Іван Голомб у розділі «двобій» у ваговій категорії до 70 кг. Інший вихованець мукачівського районного клубу «Фанат» Едуард Мальованик став володарем «срібла» у ваговій категорії до 60 кг. Спортсмени Тячівського районного осередку – вихованці тренера та президента осередку Михайла Бучака брати Іван та Юрій Хуській – здобули дві срібні медалі.

    Тячів стане центром хортингу

    Подібні показники і є найкращою ознакою успішності розвитку хортингу. Як стверджує віце-президент Української федерації хортингу по західному регіону України, в області такі досягнення стали можливими, дякуючи голові мукачівського осередку Партії регіонів В’ячеславу ШУТКУ, який сьогодні є почесним президентом Мукачівського міського осередку хортингу в області. Завдяки його організаторським здібностям закарпатські спортсмени мають де тренуватися і проводити турніри. «Добре, що у нас є багато видів єдиноборств зі Сходу, але треба і свої розвивати. Я колись був спортсменом і тому вирішив допомогти хортингу, – розповів В. Шутко. – Сьогодні вся область захопилася цією ідеєю. Хочу, щоб цей вид спорту розвивався».

    Наразі на Закарпатті вчаться хортингу сотні краян. До речі, не тільки дорослі, а й діти. Зокрема тренер Яна ГАРНОВДІ (ПАВЛЮК) уже два роки в Мукачеві займається з дітьми. В неї є три групи по 20 чоловік – від 5 до 14 років. І, за її словами, дітям це дуже подобається. Тим більше, що особливих фінансових затрат хортинг не вимагає. Як розповів директор Закарпатського обласного осередку УФХ Василь КУТ, дітям слід придбати лише форму та інвентар, що обійдеться приблизно у 500 грн. А так – заняття безкоштовні. «Наприклад, в Ужгороді діти тренуються і в залі на проспекті Свободи, і в спорткомплексі «Юність», – розповів він. – Є хороші умови і в інших містах».

    До речі, цього року у федерації сподіваються, що хортинг стане ще популярнішим на Срібній Землі. Адже 7 жовтня в Тячеві відбудеться чемпіонат України серед юніорів. Як розповів президент Тячівського міського осередку УФХ Михайло Бучак, сьогодні тут триває повноцінна підготовка до турніру, який має пройти на високому рівні. Адже приїдуть найкращі молоді хортингісти країни з тренерами. І цілком можливо, що подивившись на їхню майстерність, чимало юних краян також захочуть зайнятися цим чудовим видом спорту.

    Дмитро ГОНЧАР

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору