ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Катерина Морінго, яка приїхала у Закарпаття із далекого Казахстану, шукає свою родину 65 років…

    26 квітня 2024 п'ятниця
    37 переглядів
    Катерина Морінго шукає свою родину 65 років

    Родина. Що може бути для людини дорожче? Теплом, добрим словом, щирою посмішкою нас завжди зустрічає отчий дім. Тут чекають на тебе з любов'ю, ласкою, турботою. А проводжають в дорогу, на навчання, на роботу з добром та щирим словом!
    Мама, тато, діти – це українська родина учора, сьогодні, завтра. Вона має початок із далеких минулих століть. Також багато родин починаються із важких років ВЕЛИКОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ВІЙНИ (ВВВ). У 1940 -1941 рр. Ними були заповнені села, міста, та що там казатти, – вся країна! Але важкі 1941-1945 роки свідчать, що віна забрала мільйони людей, які залишили по десятки мільйонів сиріт і напівсиріт. Цих дітей війна розлучила із сім’ями.
    Уже пройшло багато років, як закінчилася ВЕЛИКА ВІТЧИЗНЯНА ВІЙНА. Але багато дітей, які залишилися у роки війни без батьків, без сім’ї й по сьогодні продовжують шукати своїх рідних.
    Катерина Петрівна Морінго, яка народилася 20 лютого 1940 року у місті Мукачево, у роки ВВВ втратила свою сім’ю. Із 1956 року пані Катерина шукає своїх рідних. Вона виросла й виховувалася у декількох дитячих будинках Закарпаття.
    Сьогодні Катерина Петрівна проживає у м. Караганда ( Республіка Казахстан).
    Більш детальніше про себе, про пошук своєї родини Катерина Морінго, гостя із Караганди, розповіла мас-медійникам краю, у понеділок, 5 листопада, в прес-центрі газети «Закарпатська правда».

    − Я розповім вам історію дівчинки Каті, жінки, мами 5-х дітей, бабусі й уже 8 разів прабабусі, яка прожила 72 роки під чужим прізвищем, по-батькові й навіть роком, місяцем і днем народження», – так почала свою розповідь у прес-центрі «Закарпатської Правди» Катерина Морінго, яка приїхала до нас із далекого Казахстану, щоб відшукати на Закарпатті своє коріння.
    Катерина Петрівна батьків не пам’ятає зовсім – свідоме дитинство провела в сиротинцях. Спершу в Ужгородському притулку, потім в інтернаті в Мукачеві, а з 1954-го – у Виноградові, куди її перевели як «страшенну хуліганку»: Катя не тільки по всіх довколишніх деревах лазила, а й по дахах. І коли вже після закінчення семирічки вихователька цього інтернату везла дівчину до Львова на навчання в ремісниче училище, то дала їй маленьку зачіпку для пошуків рідних: прізвище «Сагліца» і навіть конкретну адресу. Видно, в особовій справі значилося, що саме з цієї сім’ї дитина потрапила в притулок. При першій же нагоді Катерина розшукала Сагліц. Утім, це був 1956 рік, і люди від неї якось сторонилися. Це вже тепер жінка розуміє: вона приїхала у формі ремісничого училища, яка дуже нагадувала енкаведистську, і реакція була відповідною. Але Катерині Петрівні тоді таки розповіли, що ця родина взяла її від інших Сагліц, а до тих її, малесеньку, в платтячку й сандалях начебто привела жінка років 18-20 й попросила прихистити, обіцяла матеріально допомагати у вихованні, а потім так і зникла, не зголошувалася більше. «Тільки прізвище в тебе було інше, точно не Морінго, а яке – ми не пам’ятаємо», – сказали гості на прощання.
    От із тих пір, із 1956-го, і шукає Катерина Петрівна своїх рідних. Зрозуміло, не знаючи свого справжнього прізвища, робити їй це дуже важко. А прізвище в інтернаті дитині дали наугад – може, вибрали угорське, бо вона володіла цією мовою (каже, кілька слів і досі пам’ятає). Так само й по-батькові: коли маленьку спитали, вона назвала імена трьох дітей у прийомній сім’ї, в тому числі й Петро. І стала Петрівною. А дату народження для свідоцтва дітям медики «на око» визначили аж у 1950-му. На запитання «Скільки тобі років?» Катя, ставши навшпиньки (хотіла здаватися дорослішою. – Авт.) сказала : «Десять!». І записали 1940 рік народження, 20 лютого. Просто щоб була конкретна дата.
    У 1958 році Катерина Морінго закінчила ремісниче училище, її відвезли працювати за розподілом в Ананьєво – хотіла ближче до моря, та воно виявилося далеко. І через два дні дівчина, залишивши документи, втекла в Чернівецьку область у Хотинську типографію, де проходила практику й куди її запрошували повернутися. А через якийсь час вирішила їхати підкоряти цілину в Казахстан. Тільки на цілину якраз не потрапила. «Я для цього надто грамотна була, от і забрали в обком комсомолу працювати», – каже пані Катерина. В Караганді вона й залишилася – вийшла заміж, народила й виховала 5дітей, має 11 внуків, 8 правнуків. Радіє, що в неї велика дружна родина, але не полишає надії знайти свої корені.

    Катерина Морінго 15 років писала в програму «Жди меня» – жодного результату. «А в 2010 році я купила комп’ютер і випадково знайшла в Інтернеті статтю «Діти війни Закарпаття». В ній розповідалося, що в серпні 1944 року, відступаючи, німці залишили 186 дітей на станції в Ужгороді. Монашки з Домбоків і Червеньова підібрали їх і якийсь час утримували. І дівчинка на фото на руках у солдата, здавалося, така схожа на мене! Може, думаю, і я з цієї групи? І твердо вирішила знову їхати на Закарпаття. Торік приїжджала, сподівалася, що в монастирі збереглися якісь документи. Однак монашки сказали, що жодних списків тоді не вели. Та в мене є відповідь із ужгородського архіву, що маленьких дітей роздавали в родини і, напевно, так я потрапила до Сагліц. Тепер я знову до них навідалася. На жаль, старше покоління вже повмирало, та внуки пам’ятають, що бабуся розказувала, як у війну годували сиріток, і що таких дітей по місту було багато», – зі сльозами на очах каже Катерина Петрівна. Єдина надія в неї – на читачів. Розпитайте, будь ласка, тих, хто пригадує 1941 – 1945 роки. Може, хтось знає про факти перевезення дітей німцями, конкретно про згадану групу або просто пам’ятає маленьку дівчинку Катю, яка в роки війни залишилася без батьків. Якщо є хоч якісь зачіпки – пишіть безпосередньо Катерині Морінго на електронну адресу: [email protected] або телефонуйте до редакції за номером 42-41-90.



    2_0.jpg3_0.jpg
    4_0.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору