ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Список сіл Закарпаття, що бажають офіційної румунської мови

    26 квітня 2024 п'ятниця
    65 переглядів

    Голови сільрад у румуномовних селах Закарпаття ініціюють надання румунській мові статусу регіональної. Про це розповів Георге Беринду - голова закарпатського села Біла Церква, яке першим оголосило румунську регіональною мовою.

    Як повідомив ZN.UA Георге Беринда, його колеги, голови сільських рад румуномовних сіл, також будуть виносити питання про надання румунській мові статусу регіональної на плановій сесії. Всього в двох районах Закарпаття (Тячівському та Рахівському) є сім сіл, в яких частка румунів перевищує 10% від загального числа жітелей.Сельскій голова Білої Церкви розповів, що після впровадження норм закону про мови діловодство в селі буде вестися українською, але якщо житель села звернеться до влади на румунському, відповідь отримає також румунською. Крім того, якщо заява має бути надіслана до вищих інстанцій (міліції, прокуратури, райдержадміністрації і т.п.), вона піде туди також румунською.

    "Наша сільрада поки не звертатися у вищі інстанції регіональною мовою ми не хочемо комусь просто тупо створювати проблеми. Загальна кількість румунів в Рахівському районі - понад 10 відсотків (з них - 10,5 тисячі з 92 тисяч жителів району), але сьогодні так склалася ситуація, що в державних структурах (міліції, податкової, пенсійному фонді, райдержадміністрації і т.п.) працює всього один румун - це завідувач районним відділом освіти. Тому ми розуміємо: поки ні район, ні область не готові прийняти від нас офіційний лист румунською мовою. Але просити їх вирішувати це питання - хоча б з наступного року залучати людей, які володіють румунською та можуть спілкуватися на ньому усно і письмово. Бо закон чітко це зобов’язання ’пов’язує ", - сказав Георге Беринда.

    При цьому, за словами сільського голови, всі мешканці Білої Церкви, крім своєї рідної, володіють двома мовами - українською і російською, оскільки часто виїжджають в інші регіони України або в Росію на заробітки.

    Біла Церква (рум. Biserica Alba) - одне з найбагатших сіл Рахівського району, розміщено на березі Тиси, по якій проходить державний кордон між Україною і Румунією. У селі живе 3 тис. 200 осіб, 99,9% яких - румуни. Сільська школа працює з румунською мовою викладання.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору