ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Танці замість реклами, або як спорт перетворити в Закарпатті на шоу

    26 квітня 2024 п'ятниця
    19 переглядів

    Останнім часом шоу стає невід’ємною частиною всіх спортивних змагань. Гонитва за вболівальником та рекламним контрактом призвела до того, що сьогодні спортсмен не стрибне у басейн та не копне м’яча без танців, співів і феєрверку перед цим. Словом, без спецефектів.

    І все це заради вболівальника, якого треба затягти на трибуну. В нашому краї, щоправда, спортивні події у свято ще не перетворили. Докази тому – постійно напівпорожній «Авангард» під час футбольних матчів або «Юність» чи «Падіюн» на інших турнірах. Проте є люди, які намагаються виправити цю ситуацію. І почали створювати чірлідинг-групи – команди гарних дівчат, які своїми танцями в перервах змагань інколи приваблюють глядачів більше, ніж самі спортсмени.

    7 років як спорт

    Що таке чірлідинг? Багато довідників стверджують, що це вид спорту, який поєднує в собі елементи танців, гімнастики та акробатики. Це явище зародилося в США ще в 1870 році, а набуло поширення аж у середині XX століття. Чірлідинг має дві мети. Основна – це суто розважальна. Групи чірлідингу співпрацюють зі спортивними командами, виступаючи в перервах їхніх ігор. Таким чином виконують безліч завдань: і залучення глядачів на стадіони, і пом’якшення агресивного настрою вболівальників-фанатів, і підтримка команд, що беруть участь у матчі. Використовують чірлідерів навіть для активізації рекламно-іміджевої роботи на спортивних заходах. Ну і, звісно, пропагують здоровий спосіб життя. Фактично, в американський спорт чірлідинг настільки вжився, що без нього не обходиться жоден матч із баскетболу, хокею, футболу, бейсболу. Навіть, якщо це звичайний чемпіонат середньої школи.

    Проте чірлідерки мають не тільки розважати публіку. Адже це явище можна розглядати як спорт – змагання команд за спеціально підготовленими програмами. Зокрема колективи змагаються в кращому вмінні будувати піраміди, танцювальні фігури під «кричалки». Особливо оцінюють судді елементи гімнастики та акробатики. Щоправда, видом спорту це стали вважати не так давно. Тільки в 1998 році була заснована Міжнародна федерація чірлідингу, куди увійшла й Україна. А в 2001-му в Токіо відбувся перший чемпіонат світу. В Україні цей екзотичний танцювальний спорт став популярний в останні два десятиліття. Офіційно зареєстрували чірлідинг у нашій країні 24 листопада 2004 року. За два місяці, в лютому, йому надали статус виду спорту. З того ж 2005-го в Україні щорічно проводять чемпіонат і Кубок.

    Щоб «Лісоруби» краще «рубали»…

    На цій хвилі з’явився чірлідинг і на Закарпатті. Зокрема завдяки американському футболу, про який ми не так давно писали. В перервах між матчами закарпатці вперше побачили танці симпатичних дівчат із «помпонами». Через це в Ужгороді групи підтримки стали настільки популярні, що з роками почали виникати нові. Нещодавно навіть відповідні змагання між ними організували. Так, минулої суботи, 26 січня, в «Юності» під час міжнародного турніру з американського футболу відбулися показові змагання команд із чірлідингу. Щоправда, змагалися не на результат, а задля задоволення. А виступаючим було що показати, адже деякі дівчата вже не перший день займаються чірлідингом. Як розповіла тренер команди, яка створена на базі відомих танцівниць «Бліцу», Анастасія МАЛЬОВАНА, ідея виникнення групи належить нинішньому проректору УжНУ Федору Шандору. «Він підійшов до мене, а я тоді вчилася на географічному факультеті, й запропонував створити студентську групу підтримки на гру «Лісорубів» з американського футболу, – розповіла вона. – Я погодилася й уже за деякий час з іншими дівчатами придумали танець. Фактично, це був перший виступ чірлідерок в Ужгороді» Зараз Анастасія займається вже з танцівницями з «Бліцу». «Зазвичай не важко набрати однодумців, які вміють танцювати та працювати над собою, проте інколи виникають різні проблеми: інколи це відсутність належних умов, наприклад залу, також дівчата інколи травмуються не тренуваннях або виступах, але це вже скоріше провина тренера», – зазначила вона. І це попри те, що попит на такі виступи є. «У нас на Закарпатті багато видів спорту, які можна підтримувати, – зізналася А. Мальована. – Окрім того, це не лише організована підтримка якихось команд, а й самостійний вид спорту, тому ми виступали кілька разів самостійно, просто демонструючи танцювальний номер». За словами Анастасії, номери вона намагається вигадувати сама, але звісно інколи шукає підказки у всесвітній мережі. Сьогодні є чимало доступної літератури щодо чірлідингу в Інтернеті, де можна почитати про різноманітні трюки та як убезпечити себе від травм. Їхні виступи можна побачити і на іграх місцевих «Лісорубів» з американського футболу, і на змаганнях з баскетболу і футболу. При чому, різних вікових груп.

    Чірлідерки на ковзанах

    Прославився чірлідинг в Ужгороді й завдяки тому, що одна команда стала на ковзани. Так, у січні минулого року була створена єдина в країні група підтримки на льоду, яка активно вболівала за хокейних «Ужгородських ведмедів». «Не так давно я створила команду чірлідингу, а в нас було улюблене заняття – ходити на каток, – зізналася «Закарпатці» капітан групи підтримки на ковзанах Анастасія МИКУЛАНИНЕЦЬ. – Після перегляду одного з матчів вирішили підтримати наших хокеїстів і створити групу підтримки на льоду». За її словами, спочатку це було досить важко, адже фізично підготовлених до цього людей було небагато. Проте з часом тренувальний процес налагодили. Крім того, аби підтримувати форму, групі слід було важко тренуватися (зокрема на ковзанці «Ice Land») тричі на тиждень та вчити нові танці. Але справа виявилася того вартою – за словами капітана, команда виступає двічі на тиждень уже протягом 2-х років. І не тільки на льоду, а й на різноманітних корпоративних заходах, у ресторанах, нічних клубах, фестивалях тощо. Наразі в колективі 8 дівчат і 3 хлопців. Всі – студенти УжНУ. Як стверджує Анастасія, для членів команди це заняття поєднує в собі два в одному: і спорт, і хобі. Словом, рух чірлідингу в області набирає обертів. Уже скоро кожен вид спорту в краї неможливо буде уявити без запальних дівочих танців у перерві. А з ними, можливо, повернеться на трибуну глядач. Адже якщо хід гри нецікавий, можна компенсувати це спогляданням гарного танцювального виступу в перерві. Принаймні, в цілому світі це нормальна практика. До речі, в чірлідингу є хороша традиція. Адже свого часу цим спортом-розвагою займалися такі зірки шоу-бізнесу, як Мадонна, Камерон Діаз, Пола Абдул. А серед чоловіків – навіть президенти: Франклін Рузвельт, Рональд Рейган та Джордж Буш-молодший. Можливо, цей вид спорту дасть таку дорогу комусь із закарпатців?

    Дмитро ГОНЧАР, "Закарпатська правда"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости