ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Загальний порядок звернення стягнення на майно боржника

    26 квітня 2024 п'ятниця
    26 переглядів

    Загальний порядок звернення стягнення на майно боржника регулюється ст.ст. 52-64 Закону України «Про виконавче провадження» та розділом IV Інструкції з

    організації примусового виконання рішень.
    Згідно ст. 52 Закону України «Про виконавче провадження» (далі Закону) звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні та примусовій реалізації.
    Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у гривнях та іноземній валюті, інші цінності, у тому числі кошти на рахунках і вкладах боржника у банках та інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінних паперів. У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається також на належне боржнику інше майно, за винятком майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення – майно згідно з встановленим Законом переліком видів майна, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами. Крім цього, у разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване це житло, не здійснюється. У такому разі державний виконавець зобов'язаний вжити всіх заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.
    Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника.
    Боржник має право запропонувати ті види майна чи предмети, на які необхідно в першу чергу звернути стягнення. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається державним виконавцем. Під даною вимогою Закону слід розуміти право боржника запропонувати види майна, які необхідно в першу чергу передати на реалізацію, а не накладення арешту на це майно. Арешт накладається на все майно боржника в межах суми стягнення за виконавчим документом із врахуванням сум виконавчого збору та витрат виконавчого провадження.

    Начальник відділу примусового виконання рішень
    управління державної виконавчої служби Головного
    управління юстиції у Закарпатській області
    Мікор Ю.Ю.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору