ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Золтан Бабяк дав прес-конференцію щодо ситуації в місті Берегово

    26 квітня 2024 п'ятниця
    58 переглядів
    Мер Берегова Золтан Бабяк

    9 квітня у приміщенні міської ради Берегова мер Золтан Бабяк провів прес-конференцію для журналістів місцевих та всезакарпатських видань. Мер зазначив, що ініціював зустріч із медівниками, адже теперішня загальна ситуація у країні прямо впливає на Берегово, особливо на економічний вектор. «Є проблеми, з якими ми боремося і можемо їх перебороти, а є такі, з якими нам прийдеться жити далі, хочеться нам це робити, чи ні», — підкреслив мер на початку зустрічі.

    Золтан Бабяк розповів, що ситуація ускладнена, адже декілька тижнів тому Кабінет Міністрів призупинив фінансування капітальних робіт, що були проведені в місті минуло річ. Таким чином, берегівські підприємці, які виконали минулого року за власний рахунок роботу на загальну суму 1 млн. 224 тис. грн.. Кабмін готовий фінансувати їх, коли об’єкти пройдуть спеціальну ревізію. Таким чином берегівські підприємці найближчим часом не отримують своїх зароблених грошей.
    «Картину можна описати так, що місто живе і заробляє тільки на зарплати «бюджетникам». Свідком цього може стати і блимаючий світлофору центрі міста. Адже за обслуговування електричного устаткування підприємцю Степану Лендєлу також заборговано кошти за виконані роботи. За вивезення сміття інший підприємець Якимець не отримав від міськради вже 200 тис. грн. оплати за надані послуги. «За таких умов я телефоную в обласну казначейську службу та задаю прямі питання «Де наші гроші? Чому ми не розпоряджаємося самі нашими грошима?». Не можна давати гроші виключно на зарплати! Коштів потребують інші сфери життя міста: вивіз сміття, вуличне освітлення»». Підкреслив мер гостру потребу цих фінансів і для завершення ремонту ДНЗ № 16 та приведення до ладу мікрорайону на Мужайській, що наразі є одним із найдепресивніших у місті.

    У казначействі в підвішеному стані на рахунку міськради знаходяться близько 6 млн грн., які місто не може отримати. Такий стан впливає і на, наприклад, хід реконструкції площі Героїв. Спілкувався міський голова про потреби Берегова і під час зустрічей з головою Закарпатської ОДА Валерієм Лунченком. «Про який притулок для собак ми можемо говорити за таких умов?! Одним із головних моїх завдань є оптимальний розподіл ресурсів, якими ми зараз володіємо і не допускати марного «розбазарювання». Я відповідаю за це перед усіма. Проте, на жаль, наразі виплативши зарплати я не можу і кроку зробити далі». Торкнувся міський голова і каналу Верке, розповівши, що відкриття шлюзу на Боржаві для хоча б часткового усунення смердючої води також було профінансовано практично з приватного капіталу підприємців та інших небайдужих. Як вже раніше повідомляло наше видання, проект з очищення Верке готовий, проте треба доплатити гроші, аби ним володіти та претендувати на гранти. «У травні нас чекають вибори. Я сподіваюся, що після них з’явиться прозоріша схема фінансування української економіки та взаємостосунки з МВФ, аби якісно виконувати важливі функції для кожного міста. Адже в подібній ситуації, як у Берегові знаходяться інші міста Закарпаття. Але я відповідаю за Берегово. Я продовжую працювати та буду стукати у всі двері, а також до міст-побратимів». Мер оптимістично налаштований на поствиборчий період, що мусить принести зміни на краще. «Я прошу мешканців міста активно брати участь у громадському житті: прибирати за можливості перед собою територію, добросовісно сплачували рахунки за комунальні послуги.»

    Цікавилися журналісти долею тих бюджетіників, яких згідно із законодавством потрібно буде скоротити. «Я отримав документ, згідно з яким потрібно урізати бюджет 2014 року на приблизно 1, 5 млн грн. У країні це називається «оптимізація», а на містах це звемо «скорочення». Скільки зможу, стільки протягну часу з цими заходами, але боюся, що не зможу врятувати всіх. Таке рішення приймає сесія міськради і я. Це питання буде розглядатися на наступному засіданні. Ми також будемо слідкувати за ходом подій, коли буде засідати облрада. Постараємося збільшувати доходи, адже нікого скорочувати я не хочу.»

    Про ситуацію зі спорткомплексом міський голова Золтан Бабяк зазначив, що поки нема «чіткого» керівника (нагадаємо, наразі УСБ «Закарпаття» керує т.в.о ген директора Олена) ініціатив з боку міської ради не буде. Як тільки з’явиться «стабільний» керуючий, його буде запрошено на сесію міської ради, де будуть вирішувати соціальні вигоди для відвідування берегіванами басейну. Також міська рада готова приймати спорбазу у комунальну власність, шляхом створення спеціальної комісії з участю депутатського корпусу. При цьому готові у мерії розглянути можливість спільно комунальної власності міста та району, однак цього має захотіти і «Колос». Прокоментував Золтан Бабяк на прес-конференції і перспективи інвестицій у колишній радіозавод. Він зазначив, що наразі рейтинг інвестиційного клімату України знаходиться на низькому рівні «інвестиції прийдуть сюди, на мою думку, коли закінчаться вибори та пройде ротація на різних рівнях і ситуація стабілізується». Тоді інвестори, як українські, так і закордонні зможуть спокійно вкладати свій капітал. Наразі реальних зацікавлених осіб у радіозаводі нема.

    Пишного святкування Дня міста Берегова у зв’язкою з тяжкою суспільно-політичною ситуацією також не буде. Це питання будуть вирішувати на сесії. Мер висловив думку про організацію невеличкого святкування для містян з допомогою релігійних конфесій міста та інших охочих.

    Також на прес-конференції мер прокоментував ситуацію із заступниками та секретарем міськради, заяви про звільнення яких проголосував депутатський корпус. Наразі колишні працівники міськради подали позов до суду щодо створення тиску на них під час написання відповідних заяв. Міський голова зазначив, що зараз це справа суду і міська рада виконуватиме будь-яке його рішення. «По-перше, мої колишні колеги власноруч написали заяви. По-друге, ми прийняли їх заяви на сесії міськради, куди вони не з’явилися. По-третє, ніхто тоді не питав моєї думки. Місто повинне працювати. Найчесніша і найпрозоріша люстрація, на мою думку, тут – це вибори міського голови і депутатів, саме таку люстрацію проходитиму і я. Якщо їх відновить суд, то я працюватиму з ними далі. Якщо – ні, то замів у мене не буде до кінця президентських виборів. Сподіваюся, що тоді таки відкриються фінансові потоки і нам буде що реально робити, а до того хоч так ще зекономимо кошти».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    164 переглядів статті за два дні, нікого в Берегові не цікавить, що кажуть політики, Берегівчани розуміють, що як мінімум це популізм! Міри треба приймати а не жалітись.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Те, що світлофор не працює, зовсім мене як мешканця міста, як водія - не турбує, адже, після встанновлення бар'єра під назвою світлофор у нашому місті з'явились пробки, машини стоять на місті, газують, фури багатотонні зупиняються на "горбатому" мості в очікуванні зеленого світла і поруч люди акурат під вихлопними трубами проходять інгаляцію вихлопними газами. А без світлофора всі їдуть, не затримуються штучно, кожен керується правилами і заторів і черг немає.