ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українсько-словацька співпраця розвивається завдяки Центрам культур Прешова та Ужгорода

    26 квітня 2024 п'ятниця
    27 переглядів
    Закарпаття - Словаччина. Культурна співпраця.

    Цими днями в Ужгороді відбулася прес-конференція, присвячена українсько-словацьким відносинам у контексті роботи Українсько-Словацького Центру культури в містах-побратимах.Ужгород та Прешов.

    Нагадаємо, місто Прешов є природним центром культурного, освітнього та релігійного життя русинів-українців на території сучасної Словаччини і урочисте відкриття Центру української культури тут відбулося у жовтні минулого року. Натомість Ужгород та його околиці є місцем компактного проживання словаків і в обласному центрі Закарпаття Центр словацької культури разом із реконструйованою словацько-українською школою №4 працює ще з 2011 року. Тож журналістам розказали про результати роботи та подальший розвиток українсько-словацької співпраці.

    Загалом проект представляють зі словацького боку Союз русинів-українців Словацької Республіки, Агенція регіонального розвитку Пряшівського самоврядного краю, з нашого –Українсько-словацький центр транскордонного співробітництва «Карпати».
    Метою діяльності Центру є активізація та поглиблення співробітництва між прикордонними регіонами Словаччини та України через створення інституційної та інформаційної платформи для ефективної співпраці, – зазначив під час зустрічі Петер Сокол, Голова президії Союз русинів-українців Словацької Республіки. Павло Богдан, виконавчий менеджер проекту «Словацько-Український Центр Культури» зупинився на ролі Центру української культури як в плані словацько-українського культурного співробітництва, так і в розвитку української культури в Словаччині, а також створення та зміцнення співробітництва Пряшівського краю і Закарпатської області.
    Україну у цьому проекті представляє Українсько-словацький центр транскордонного співробітництва «Карпати», а сам проект реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу та Програми прикордонного співробітництва ЕСПІ «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна».

    Загалом проробленою роботою присутні залишилися задоволені. Попри те, що зроблено вже багато, у планах – більш поглиблена співпраця, покликана сприяти подальшому налагодженню українсько-словацьких зв’язків. Тож про роботу обох культурних центрів – як у Прешові, так в Ужгороді, нам ще неодноразово доведеться почути.

    Karpatnews.in.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору