ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тенісні корти Ужгорода – це 120-річна історія розвитку тенісу в гірському краї

    26 квітня 2024 п'ятниця
    61 переглядів
    Святкуємо 120 років закарпатського тенісу.

    В Ужгороді відбувся обласний турнір з тенісу, присвячений 120-річчю цього виду спорту на Закарпатті та пам’яті майстра спорту СРСР Йосипа Гагера.

    Тенісні корти міста Ужгорода – це 120-річна історія розвитку тенісу в краї. На цій базі було підготовлено не одне покоління відомих спортсменів у нашій державі та за її межами. Саме тут вперше зародився теніс – один із найпопулярніших та найулюбленіших видів спорту мільйонів людей. І цим днем вважається 20 серпня 1894 року, хоча інтерес до тенісу на Закарпатті проявлявся ще у 1882 році, коли у Мукачеві на корті школи були проведені перші офіційні змагання. Нова гра з ракеткою та м’ячем швидко завоювала популярність і в інших населених пунктах Закарпаття.
    Нещодавній турнір розпочався з привітань учасників змагань: президент Федерації тенісу Закарпатської області Володимир Алексій у своєму зверненні не обійшов увагою і 120-ту річницю закарпатського тенісу. Найвидатнішими його представниками стали ужгородець Йосип Гагер та мукачівець Михайло Мозер. За своє півстолітнє спортивне життя Йосип Гагер провів понад тисячу ігор, був неодноразовим чемпіоном України, входив у десятку найкращих тенісистів колишнього СРСР. Він першим із закарпатців став майстром спорту СРСР.
    Про успішний розвиток закарпатського тенісу на початку минулого століття говорить і те, що його представники входили у число найкращих тенісистів Австро-Угорщини, у складі якої перебувало тоді Закарпаття. Так, чемпіоном Угорщини в одиночному (1911 р.) і парному (1912 р.) розрядах став ужгородець К.Ланер, котрий у фіналі обіграв свого ж одноклубника Б.Рохліца. Відтоді закарпатський теніс розвивався у контактах з австрійськими, німецькими, румунськими, чеськими та словацькими, а згодом радянськими спортсменами. Народжена у кінці ХІХ століття гра полонила тисячі й тисячі сердець прихильників цього виду спорту.
    Організатори турніру запросили на його урочисте відкриття доньку Йосипа Гагера – Крістіну Йосипівну, яка поділилася теплими спогадами про батька.
    За урочистостями не забарилися і поєдинки на тенісних кортах спортивного комплексу «Юність» та стадіону «Авангард» в Ужгороді. У нелегкій грі впевнену перемогу здобули як молоді, так і заслужені тенісисти відповідно у своїх вікових групах: львів’яни Мар’ян Швед, Сергій Хохрин та представник Ужгорода Золтан Лакатош. Призові місця дісталися й ужгородцям Михайлу Мандрику,Михайлу Ухалю, Степану Негеру та В’ячеславу Афанасьєву, перечинцю Євгену Нечипуренку та тенісисту із Стрия Олегу Медюху.
    У парному складі перемогу здобули ужгородці батько і син Дмитро та Михайло Ухалі, Ілля Гулянич та Золтан Лакатош.
    Найкращими гравцями на тенісному турнірі визнані ужгородець Золтан Лакатош та львів’янин Сергій Хохрин.
    Серед учнів у віці до 10 років перемогли Люба Базилюк із Берегова та тячівець Ігор Шишмарьов; у віці до 12 років — Василь Медюх із Стрия та ужгородка Тетяна Дичка; з-поміж 14-річних — закарпатці Мирослав Ільницький та Даніел Фегер; серед 16-річних — мукачівка Ірина Русин та ужгородець Микола Керечанин.
    Цьогорічний турнір відзначився масовістю: на кортах змагалися команди з Одеси, Рівного, Львова, Тернополя, Донецька та Коломиї.

    Василь ГУТНИК

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору