ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вимоги до оформлення реєстраційних карток, що надаються реєстраторам

    27 квітня 2024 субота
    54 переглядів

    При оформленні документів для здійснення певної реєстраційної дії , що надаються державному реєстратору, юридичним особам (їх уповноваженим особам) та фізичним особам- підприємцям слід звернути увагу на порядок оформлення реєстраційних карток. Положеннями Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі- Закон) встановлено подання державному реєстратору заповненої реєстраційної картки відповідної форми. Форми реєстраційних карток затверджені наказом Міністерства юстиції України від 14.11.2011 № 3178/5, зареєстрованим Мінюстом 19.10.2011 за № 1207/19945 (із змінами). Кожна форма реєстраційної картки передбачає відповідну кількість сторінок.
    Вимоги до оформлення реєстраційних карток встановлені статтею 8 Закону. Умовно вказані вимоги можна поділити на вимоги , що стосуються заповнення реєстраційних карток (мова, друк, написання літер) та на вимоги щодо засвідчення справжності підпису на реєстраційній картці (нотаріальне засвідчення або засвідчення відповідною посадовою особою).
    Стосовно першої групи вимог стаття 8 Закону вказує, що документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються поштовим відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою, а реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами.
    Ч.2 ст.8 Закону регламентує вимоги другої групи, а саме встановлено, що при надсиланні документів державному реєстратору поштовим відправленням, справжність підпису заявника на реєстраційній картці (заяві, повідомленні) повинна бути нотаріально засвідчена та підпис особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), на реєстраційній картці та заяві про втрату (заміну) документів повинен бути засвідчений відповідною посадовою особою в установленому порядку. Щодо посадової особи, то статтею 92 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа набуває цивільних прав та обов’язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом. Орган чи особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи виступає від її імені, зобов’язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.
    Винятком з загального порядку є подання державному реєстратору реєстраційної картки для проведення державної реєстрації новоствореної юридичної особи. Згідно із положеннями статей 87 та 91 ЦКУ правоздатність юридичної особи виникає з дня її державної реєстрації. Дата внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про проведення державної реєстрації юридичної особи є датою державної реєстрації юридичної особи (ч.4 ст. 25 Закону).
    Ураховуючи викладене вище, вимоги абзацу другого частини другої статті 8 Закону про реєстрацію не поширюються при поданні документів для державної реєстрації юридичної особи у відповідності до статті 24 Закону про реєстрацію.

    Державний реєстратор відділу державної
    реєстрації юридичних осіб та фізичних
    осіб-підприємців, легалізації об'єднань
    громадян по м. Ужгород реєстраційної
    служби Ужгородського міськрайонного
    управління юстиції
    Т.І. Маркусь

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости