ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Які рішення прийняли сьогодні, 19 лютого, депутати Ужгородської міськради?

    26 квітня 2024 п'ятниця
    68 переглядів
    Нотатки з сесії Ужгородської міської ради

    На початку сьогоднішньої сесії Ужгородської міськради депутат Василь Галас запропонував включити до порядку денного звернення з приводу планованих у квітні-липні скорочень працівників регіонального відділення Нацбанку.

    В Ужгороді мова йде про 56%. Галас звинуватив главу Нацбанку Валерія Гонтарєва в зубожінні людей, зростанні курсу валют і навів кілька грубих порівнянь власне Гонтаревої. Міський голова Віктор Погорєлов попросив підтримати питання і депутати проголосували за включення на розгляд цього звернення.

    Міські депутати погодили також виділення грошей на приватну охорону у школах. під час робочого часу. Проект рішення прийнято сьогодні, 19 лютого, на сесії міськради. На охорону заплановано витратити понад мільйон гривень.

    Водночас депутати відмовилися затверджувати Програму підготовки стратегії розвитку міста Ужгород до 2025 року на сесії міськради, яка відбувається сьогодні, 19 лютого. Причина в тому, що згідно з проектом рішення програма передбачала виділення
    коштів із бюджету. Натомість, стверджують обранці, є організації, що готові це зробити безкоштовно. В підсумку рішення відхилено.

    Депутати погодили виділити більше півтора мільйони гривень на виконання рішень судів, де міська рада програла. Проект рішення затверджено сьогодні, 19 лютого, на сесії міськради. Під час обговорення вилучено пункт 10, де йдеться про 16 тисяч гривень. Через те, що наразі ця справа у суді ще розглядається і рішення суду нема.

    Міські обранці схвалили план першочергових заходів з 11 позицій для забезпечення виходу КП "Водоканал міста Ужгорода" з фінансово-економічної кризи на 2015 рік. Для цього фінансовому управлінню дозволили проводити фінансування у сумі 3 млн 300 тис грн., передбачених рішенням ХХVІІ сесії міської ради VІ скликання 14.01.2015 No1615 "Про зміни та доповнення до програми фінансової підтримки комунальних підприємств м. Ужгорода на 2013-2015 роки" в межах коштів, затверджених в бюджеті міста на відповідний рік. Разом з тим, у рішенні згадана також інвестиційна програма підприємства на 2015 рік за рахунок амортизації, врахованої тарифами на послуги централізованого водопостачання і водовідведення. Загальний кошторис на виконання заходів програми розраховано у понад 14 млн грн.

    Ужгородська міськрада прийняла дві програми, що стосуються виділення грошей для дітей учасників АТО та учасників АТО. Ці питання не були передбачені у порядку денному, вони внесені на розгляд додатково. Тому що саме і за які суми планується робити, стане відомо після оприлюднення рішення.

    Як і обіцяла міська влада, земельні питання зняли з порядку денного сесії міськради. Нагадаємо, сьогодні планували роздати або продати велику кількість міської землі. Натомість питання приватизації комунального майна розглядатися будуть.

    Бурхливе обговорення на сьогоднішній сесії Ужгородської міськради викликало питання про надання пільг підприємцям зі сплати за землю. Кілька днів воно також напружено вивчалося на зустрічах із представниками бізнесу і в депутатських комісіях.
    Представник організації роботодавців Ужгорода Іван Ключевський повідомив, що до них звернулися 14 підприємств, депутату подали 40 звернень з цієї проблеми. Наприклад, якщо підприємство з іноземними інвестиціями "Гроклін Карпати" у 2014 році платило за землю 54,7 тисяч гривень, то в цьому році мало б викласти 263,1 тисячі, а в 2016-у - уже 789 тисяч гривень.
    Видавництво "Закарпаття", відповідно, 34,9 тисяч, на 2015 рік - 140, на 2016 рік- 420 тисяч гривень, тобто збільшення в 16 разів. Ключевський запевнив, що і при наданні пільг на 70% плата до бюджету виросте від ужгородського бізнесу удвічі.
    Депутати не підтримали пропозицію надати пільгу на 50% і на півроку, а зрештою проголосували за 70% і до кінця 2015 року.
    Директор ужгородського "Турбогазу" Михайло Качур наголосив, що ця норма повинна стосуватися і власників землі, і користувачів, бо викуповувати землю для того, щоб мати можливість користуватися пільгами, зараз багатьом підприємцям не під силу.
    Депутат Олексій Кіндрат додав, що Кабмін уже готує зміни до законодавства про те, щоб землі постійного користування, які в приватній чи акціонерній власності, зобов'язати перевести в оренду чи викуповувати.
    Щодо бюджетних установ, проголосували за норму, щоб була не лише пільга, а й оплата йшла з 1 січня цього року бо кошти в бюджеті за ці два місяці за високими ставками не передбачалися.

    Питання ліквідації муніципальної газети "Ужгород" поки залишається відкритим. Це питання депутати зняли з розгляду чергової сесії Ужгородської міськради. Зазначеним проектом рішення депутатам, як не важко здогадатись, пропонувалося припинити випуск муніципальної газети міської ради Ужгород. Рішення про ліквідацію редакції газети "Ужгород" було ухвалене ще у грудні минулого року. Тоді головний редактор видання Андрій Андрусяк одразу по прийнятті рішення розповів про нелогічність такого кроку, а міський голова Віктор Погорєлов, лукавлячи, розповідав, що про припинення виходу газети не
    йдеться - новинка, начебто, виходитиме й надалі, але в іншому форматі, силами двох журналістів та підготовлена на базі одного з управлінь. Втім, з початком нового, 2015 року, газета таки припинила свій вихід, тоді же стало відомо про плани міської влади щодо створення "нового медіа-центру".

    Проект рішення, яким ужгородскьим депутатам пропонувалось передбачити з міського бюджету 210 тис грн на розробку Стратегії Ужгорода до 2025 року, на сесії сьогодні відхилено. Втім, присутній на сесії Олег Лукша повідомив: група експертів готова і вже почала розробу на безкоштовній основі стратегії, швидше, не Ужгорода, а ужгородської громади. У цьому звязку, Олег Лукша пропонував відправити проект на доопрацювання - до моменту завершення розробки стратегії фахівцями.
    Сесія на цю пропозицію не пристала, зате, погодилась із пропозицією відхилити проект рішення - за віддали свій голос 31 депутат. Можливо, і через аргументи деяких представників депутатського корпусу щодо "ідіотизму" згаданого проекту та можливості залишити кошти у сумі 210 тис грн в бюджету на більш нагальні потреби міста через погодження експертів на розробку документу на безкоштовній основі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору