ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що робити, якщо Ви виявили у себе фальшиву купюру?

    27 квітня 2024 субота
    26 переглядів
    Як відрізнити фальшиву купюру від справжньої?

    Нагадаємо, що за збереження та спробу збуту фальшивих грошей загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

    Що ж робити, якщо у своєму гаманці ви виявили фальшиву чи підозрілу купюру?

    Експерти радять в першу чергу звернутися у правоохоронні органи. Таким чином ви знімете з себе підозру у злочинності. Якщо у вас на руках знаходиться купюра, яка викликає сумніви, краще віднести її на перевірку. Для цього можна звернутися в територіальне управління НБУ. Спочатку потрібно буде написати відповідну заяву. Згідно інструкцій НБУ, касир вилучає у клієнта підозрілі купюри, натомість видає касовий ордер з підписом і печаткою, а також довідку про вилучення грошей. Протягом 5 днів банк повинен повідомити клієнту результати перевірки та ознайомити його з актом, який затверджується підписом.

    Якщо купюра справжня – її повертають, якщо фальшива – передають правоохоронним органам. Також фальшиві гроші не підлягають обміну.

    Чи можна перевірити купюри у відділеннях комерційних банків?

    Як повідомили в одному з банків, на сьогоднішній день таку послугу банк не надає. Оскільки вона не входить в ряд тих послуг, які повинні надаватися обов’язково згідно нормативно-правовим актам. Перевірка купюр на справжність здійснюється в разі необхідності при внесенні коштів на рахунок клієнта або при виконанні валютообмінних операцій.

    Тереза Стасьо, заступник керівника напрямку по касовій роботі банку запевняє, що хоч і не часто, але все ж у банк потрапляють фальшиві купюри. За словами Терези Василівни, найчастіше підробленими трапляються банкноти номіналом 50, 100 та 200 гривень.

    У випадку, якщо клієнт віддав касиру фальшиву купюру для виконання будь-якої операції, така купюра вилучається і відправляється на дослідження в НБУ. При цьому оформляється довідка про вилучення даної купюри.

    Банк, у разі виявлення в одного клієнта двох або більше фальшивих купюр, повинен негайно сповістити відповідні правоохоронні органи.

    У банках купюри перевіряються на справжність, що виключає можливість отримати фальшиву банкноту у відділенні або банкоматі.

    Ольга Капітан, прес-служба Приватбанку у м.Ужгород

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору