ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Верховна Рада ухвалила закон, що відкриває Реєстр прав на нерухоме майно та Реєстр власників автомобілів

    26 квітня 2024 п'ятниця
    31 переглядів
    Маєтки, землю та автомобілі уже не сховаєш

    Маєтки, землю та автомобілі уже не сховаєш!

    Інформація про власників квартир, автомобілів і земельних ділянок тепер стане доступною всім.

    Революційний крок зробила Верховна Рада — ухвалила закон, що відкриває Реєстр прав на нерухоме майно та Реєстр власників автомобілів. Це означає, що після того, як закон підпише Президент, за прізвищем особи можна буде дізнатися про те, якими квартирами, будинками, земельними ділянками чи автівками вона володіє.

    Докладніше про це - у розмові газети "Експрес" з головою правління Центру протидії корупції
    Віталієм Шабуніним.

    -- У чому саме полягає важливість закону про відкриття реєстрів прав на майно?

    -- Рішення, за ухвалення якого ми боролися декілька років, дасть змогу, наче рентгеном, просвітити темну корупційну армію чиновництва з усіма вкраденими в народу України статками і змусити їх відповідати за брехню в деклараціях про майно.

    Поясню, що маю на увазі. Якщо інформація у декларації про доходи не збігається з реальним рівнем життя особи, це свідчить про її незаконне збагачення. За такий злочин загрожує покарання до 8 років в'язниці з конфіскацією майна.

    А як можна перевірити відповідність задекларованого майна реальному? Відкриття реєстрів — єдиний спосіб зробити таку перевірку. Тобто, щойно закон набуде чинності та його норми будуть реалізовані, журналісти й громадські діячі можуть узяти будь-яку декларацію та перевірити, чи
    збігається подана в ній інформація з реальністю. Ми можемо набрати у реєстрі прізвище чиновника і побачити, яка нерухомість на нього зареєстрована. Або на його дочку, секретарку чи тещу. Те саме стосується автомобілів.

    Ми зможемо перевіряти правдивість задекларованого. А це означає, що можна буде притягати чиновників через прокуратуру до кримінальної відповідальності за брехню в декларації та незаконне
    збагачення. Ми не довіряємо державі, яка має робити таку перевірку. Понад те, протягом року маємо більш ніж 800 тисяч суб'єктів декларування. Жоден державний орган не перевірить такої кількості декларантів, а журналісти, громадські активісти і просто небайдужі виборці перевірять. Тож, власне
    кажучи, цей закон запускає систему протидії корупції.

    -- Яку саме інформацію можна буде почерпнути з реєстрів?

    -- За прізвищем особи у Реєстрі прав на нерухоме майно можна буде знайти інформацію про те, яким будинком чи квартирою вона володіє. Зокрема, відкритою буде інформація про місце розташування житла (з указанням області чи міста), його площу і дату придбання. Вулицю ж і точну адресу будинку чи квартири не розголошуватимуть задля захисту приватності.

    Те саме стосується земельної ділянки: місце розташування (область або район), площа і дата придбання будуть відкритою інформацією, а точна адреса ділянки і назва села, в якому вона міститься, - закритою.

    Що ж до автомобілів, то у Реєстрі власників автомобілів за прізвищем можна буде дізнатися про марку, рік випуску та об'єм двигуна машини, якою володіє особа. Номерного знака автомобіля не вказуватимуть.

    -- Коли ці реєстри стануть доступними?

    -- Реєстром речових прав на нерухоме майно можна вже користуватися — його відкрили ще торік. Але наразі можна шукати інформацію лише за адресою або за кадастровим номером на землю (на практиці це означало, що лише сам власник нерухомості міг дістатися до своїх даних у реєстрі). Ухвалений же тепер закон дасть змогу нам шукати інформацію про нерухомість за прізвищем та
    ім'ям будь-якої особи. Крім того, він відкриє доступ до Реєстру власників автомобілів, який нині закритий.

    Закон каже, що впродовж місяця Кабмін має узгодити всю нормативну базу з нормами документа, а відповідні міністерства і відомства — забезпечити його виконання. Я скептик, коли йдеться про ефективність діяльності наших держорганів. Тому думаю, що насправді закон запрацює у вересні.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости