ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Укрпрофоздоровниця" шантажує жителів та туристів Поляни перекриттям води!

    26 квітня 2024 п'ятниця
    61 переглядів
    На Закарпатті прокуратура, міліція та інші правоохоронні органи наразі дрімають.

    Прокуратура, міліція та інші правоохоронні органи наразі дрімають, точніше сплять. І, певно, чекають допоки вдарить грім, у нашому випаду зникне вода у курортному селі Поляна, що на Свалявщині.

    Забігаючи наперед, констатую – два санаторії, що належать Укрпрофоздоровниці «Сонячне Закарпаття» та «Поляна», не витримуючи конкуренцію з приватними готельно-ресторанними комплексами (совкові умови проживання з європейськими), вдались до категоричності – шантажу. Обіцяють перекрити краник постачання води на вкраденому від громади водогоні. А води, вибачте за правду, у полянців нема вже четвертий рік щоліта. Потрібно втілювати ж бо у життя «Проект підсилення існуючого водопроводуу селі Поляна». Гроші в Укрпрофоздоровниці нема, точніше вони вже давно в кишенях директорів санаторіїв та й самих власників. Сільська рада ж бо готова знайти 7 мільйонів гривень для втілення у життя благого наміру. Але про все по черзі. Тепер трохи до історії…
    2003 рік. Виконавчий комітет Полянської сільської ради підіймає питання щодо передачі житлового фонду на свій баланс, себто громади. Тоді у підвальних приміщеннях ріки з фекаліями, каналізаційна мережа ж бо повністю зруйнована. У подвір’ях будинків гори сміття. До слова, власними силами звідти вивезли 34 КРАЗи різного роду відходів. Будинки передали, а водогін забули, точніше забили на його передачу. Згідно із постановою Кабінету Міністрів при передачі житлового фонду потрібно передавати й інженерні мережі. Та ба, нащо – у наш час не потрібно дотримуватись чинного законодавства, — повідомляє Ужгород онлайн.
    Тепер про ще цікавіше. У ході журналістського розслідування стало відомо – Закарпаткурортрембуд (фірма, що обслуговувала житловий фонд села Поляни) штучно стає банкрутом, мовляв, аби змести сліди різних незаконних корупційних схем. Тоді водогін згаданої компанії встигають продати санаторію «Сонячне Закарпаття». Не маючи при цьому на такий крок жодних підстав. Вийшло, що один суб’єкт (Закарпаткурорт), який не мав водогін на балансі продає об’єкт іншого суб’єкта (Закарпаткурортрембуду), який не мав на нього права власності третьому суб’єкту (Сонячному Закарпаття), який нічого за це не платить. На перший погляд усе складно. Та насправді простіше-простого – Закарпаткурорт боргував гроші Сонячному Закарпаттю, тож розрахувався чужим водогоном. Є документальне підтвердженнгя. Правда цікаво? Особливо правоохоронцям.
    Полянська сільська рада у 2005 році розробляє проект, спрямований на підсилення водогону Луг. Сьогодні його вартість складає 7000000 гривень. І є альтернатива знаходження коштів. Та упродовж усього часу Укрпрофоздоровниця ігнорує передачу водогону на баланс громади, при цьому активно годує її обіцянками. Сонячному Закарпаттю й Поляні вигідно бути монополістом прісної та мінеральної води.
    Працівники згаданих мною санаторіїв розповідають, що перший раз їх «кинули» ще у далекому 1992 році. Саме тоді відбулись збори профспілкових колективів санаторіїв, де прийняли рішення, що 51% акцій залишать колективу, інше – «Укрпрофоздоровниці». Протоколи, доїхавши до Києва, зазнали суттєвих змін. Правильно, 100% віддали Укрпрофоздоровниці без підпису голови профспілки. Ось така ситуація.
    Ще один цікавий факт. Відповідно до діючог статуту санаторіїв, у тому числі «Сонячного Закарпаття» та «Поляни», прийнятого у 2006 році, очолювати ці оздоровчі комплекси мають головні лікарі з відповідною медичною освітою. У згаданих санаторіях керують…директори. У «Сонячному Закарпатті» взагалі абсурдна ситуація – у 2014 директором призначено Валерія Павловича Ганазу. Останній не мав прописки з 2008 до позавчора… А «Поляною» керує далеко не лікар. Весело чи не так?
    Умовивід. Наразі близько 12 тисяч полянців та гостей села без води. Сільська рада передала справу до суду. Можливо, справедлива феміда відкриє очі правоохоронцям? Принаймні, журналісти нашої редакції привідкриватимуть очі всім і вся упродовж усього часу, доки водогін не передадуть на баланс сільської ради.
    Тим часом невдоволення громади незабаром битиме через вінця!

    Вадим Сурмай

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору